PsychologyNow Team

Το «Σύνδρομο της Κακής Μητέρας»: πώς είναι να νιώθεις ότι δεν είσαι μια αρκετά καλή μητέρα;

Το «Σύνδρομο της Κακής Μητέρας»: πώς είναι να νιώθεις ότι δεν είσαι μια αρκετά καλή μητέρα;

PsychologyNow Team
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Το σύνδρομο της κακής μητέρας κάνει πολλές γυναίκες να αισθάνονται συνεχώς συντετριμμένες και ενοχές επειδή δεν ταιριάζουν στο καλούπι που περιμένει η κοινωνία. Ωστόσο, τι επιπτώσεις έχει αυτό το φαινόμενο;


Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να κάνετε ένα μικρό τεστ. Σκεφτείτε τι σημαίνει για εσάς να είστε καλή μητέρα. Τι είδους ιδιότητες έχει μια καλή μητέρα; Θα απαντούσατε λογικά ότι θα ήταν μια ευγενική, κατανοητική, βολική γυναίκα γεμάτη αυτοθυσία.

Μπορεί να μην σκεφτήκατε ορισμένα άλλα πράγματα. Όπως το γεγονός ότι πρέπει να είναι χαρούμενη, ικανοποιημένη και συναισθηματικά υγιής. Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς αυτά τα τρία τελευταία χαρακτηριστικά που ωφελούν περισσότερο τη διαδικασία του να είσαι μητέρα.

Εάν η ιδέα σας για τη μητρότητα μοιάζει περισσότερο με την πρώτη μας επιλογή, πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο κακής μητέρας. Αυτός ο όρος δεν αποδίδεται σε μια γυναίκα με αντικειμενικούς όρους, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, σε σχέση με την άσκηση του ρόλου της.

Εκατομμύρια μητέρες στον κόσμο αισθάνονται συνεχώς ενοχές, καταπονημένες και αγχωμένες επειδή δεν ταιριάζουν στο πρότυπο συμπεριφοράς που έχουν οι ίδιες αλλά και οι άλλοι για αυτές. Αυτό καταλήγει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την οικογενειακή τους ζωή.

Σύνδρομο κακής μητέρας

Το σύνδρομο της κακής μητέρας αντανακλά την αρνητική αυτοαντίληψη που έχουν οι γυναίκες σχετικά με τον μητρικό τους ρόλο και τα αρνητικά συναισθήματα που πηγάζουν από αυτόν. Εμφανίζεται συνήθως όταν οι μητέρες νιώθουν ότι δεν τα πάνε καλά, ότι δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε και ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα επιβαλλόμενα πρότυπα.

Αυτό είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, καθώς συνδέεται στενά με την κοινωνική αλλαγή. Πράγματι, μόλις πριν από μερικές δεκαετίες ο ρόλος της γυναίκας ήταν πρωτίστως να είναι μητέρα, να εκπαιδεύει τα παιδιά της, να τα φροντίζει και να κρατάει το σπίτι. Εν ολίγοις, να θυσιάσει τον εαυτό της ως άτομο για χάρη της δυναμικής της οικογένειας.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, και μετά την ένταξη των γυναικών στον εργασιακό χώρο, αυτή η αντίληψη άλλαξε. Στις μέρες μας, μια γυναίκα πρέπει να είναι επιτυχημένη στην καριέρα της, να καλλιεργεί τις φιλίες της, να διατηρεί τη φόρμα της, να εξελίσσεται προσωπικά και να φροντίζει τη σχέση της. Επιπλέον, πρέπει να το κάνει αυτό χωρίς να εγκαταλείψει τους προηγούμενους ρόλους της, ως αφοσιωμένη μητέρα και μόνιμη νοικοκυρά.

Αυτό το σενάριο είναι εξαντλητικό και ανεφάρμοστο. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες ασχολούνται όλο και περισσότερο με την ανατροφή των παιδιών και τις οικιακές δουλειές στις μέρες μας, ένας άγραφος κανόνας εξακολουθεί να υπάρχει στη συλλογική σκέψη που υποδεικνύει ότι πρόκειται για κατεξοχήν γυναικεία καθήκοντα και ότι οι άνδρες έχουν απολύτως τα δικαιώματά τους να περιορίσουν τη βοήθεια που παρέχουν. Αυτό δημιουργεί μια σωματική και ψυχική υπερφόρτωση που οι μητέρες δυσκολεύονται εξαιρετικά να διατηρήσουν.

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από το «σύνδρομο της κακής μητέρας»;

Εδώ είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση.

  • Ανησυχείτε συνεχώς για τις επιδόσεις σας ως μητέρα. Προσπαθείτε να παραμένετε ενημερωμένες και να βελτιώνεστε καθημερινά και όμως εξακολουθείτε να νιώθετε ότι όλες οι αποφάσεις που παίρνετε είναι λάθος. Θεωρείτε ότι δεν κάνετε ποτέ αρκετά καλή δουλειά.
  • Αισθάνεστε ενοχές που εργάζεστε και αφήνετε τα παιδιά σας στη φροντίδα άλλων ανθρώπων.
  • Όταν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, στους φίλους ή στον σύντροφό σας, δεν μπορείτε να διασκεδάσετε, γιατί νιώθετε ότι πρέπει να βρίσκεστε με τα παιδιά σας.
  • Ο χρόνος στο σπίτι περνάει προσπαθώντας να καλύψετε τα πάντα. Να καθαρίζετε, να μαγειρεύετε, να οργανώνετε και να φροντίζετε τα πάντα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολο για εσάς να ζητήσετε βοήθεια.
  • Οι ενοχές μερικές φορές σας κάνουν να πάτε ενάντια στις δικές σας εκπαιδευτικές αρχές. Για παράδειγμα, για να αποζημιώσετε τα παιδιά σας για την απουσία σας, καταλήγετε να είστε πιο ελαστικές από όσο θα θέλατε ή προσπαθείτε να καλύψετε τη ‘στέρησή’ τους με υλικά αγαθά.

Διαβάστε σχετικά: Οι σκέψεις της νέας μητέρας στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία


Τρόποι για να το αποφύγετε

Έχετε αναγνωρίσει τον εαυτό σας σε κάποιο από τα προηγούμενα σημεία; Αν ναι, για χάρη σας και για χάρη της οικογένειάς σας, ήρθε η ώρα να κάνετε κάποιες αλλαγές. Στην πραγματικότητα, για να σταματήσετε να υποφέρετε από το σύνδρομο της κακής μητέρας, πρέπει να εστιάσετε στα ακόλουθα θέματα:

  • Αναλύστε και κατανοήστε ότι είναι σωματικά αδύνατο να καλύψετε τα πάντα και ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε τύψεις για αυτό. Προσπαθήστε να μειώσετε τις απαιτήσεις από τον εαυτό σας.
  • Είστε κάτι περισσότερο από μια απλή μητέρα. Δεν είναι κακό να θέλετε να αναπτυχθείτε και σε άλλους τομείς της ζωής πέρα από τη μητρότητα. Αυτό δεν είναι εγωιστικό, είναι φυσικό και απαραίτητο. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο γίνεστε πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και πιο ικανοποιημένη γυναίκα. Μια γυναίκα που είναι ικανή να προσφέρει στα παιδιά της τον καλύτερο εαυτό της και να αποδεικνύεται ένα υγιές πρότυπο.
  • Έχετε το δικαίωμα να αναθέσετε και να ζητήσετε βοήθεια. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εσείς και ο σύντροφός σας πρέπει να συνεργαστείτε για την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του σπιτιού με δίκαιο τρόπο. Πρέπει επίσης να κατανείμετε εξίσου το ψυχικό φορτίο και όχι μόνο το σωματικό. Πράγματι, είναι πολύ θετικό να προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ, να γράψετε τα παιδιά σας στο νηπιαγωγείο ή να προσλάβετε μια καθαρίστρια για βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού.
  • Εστιάστε σε κάθε στιγμή. Όταν είστε με τα παιδιά σας, απολαύστε τα. Ωστόσο, όταν εργάζεστε ή κάνετε άλλες δραστηριότητες, απολαύστε τις επίσης. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας νομίζοντας ότι πρέπει να είστε κάπου αλλού.
  • Να είστε ξεκάθαρες σχετικά με το ύφος που ανατρέφετε τα παιδιά και να επιμένετε σε αυτό. Μην αφήνετε τις ενοχές να σας μετατρέψουν στη μητέρα που δεν θέλετε να είστε. Μην φοβάστε να θέσετε όρια στα παιδιά σας και μην το παρακάνετε ή να τα υπερπροστατεύετε για να τα αντισταθμίσετε. Αυτό δεν θα τους κάνει καλό.

Μια ευτυχισμένη μητέρα

Τέλος, η απελευθέρωση από το σύνδρομο της κακής μητέρας απαιτεί χρόνο, καθώς αυτές οι πεποιθήσεις είναι καλά ριζωμένες στην κοινωνία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας επικρίνουν επειδή είστε εργαζόμενη μητέρα και καλλιεργείτε άλλους τομείς της ζωής σας. Επιπλέον, η δική σας εσωτερική φωνή είναι πιθανό να προσπαθεί να σας παρασύρει ξανά στην ίδια παλιά παγίδα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα πάτε καλά, είστε άνθρωποι και έχετε τα όριά σας. Εξάλλου, στο τέλος της ημέρας, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά σας πάνω απ' όλα είναι μια ευτυχισμένη μητέρα.


Alk Kais
Απόδοση: Καισαρίδου Αλκμήνη- Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...