Νένα Παπαδοπούλου

Ο φόβος στα χρόνια του κορωνοϊού

Ο φόβος στα χρόνια του κορωνοϊού

Νένα Παπαδοπούλου
άνθρωποι περπατούν με φόβο σε πεζόδρομο στα χρόνια του κορωνοϊού
Image credit: Cassiano Psomas / unsplash.com

Μια φορά και έναν καιρό εκεί που όλα κυλούσαν σχετικά ήρεμα ακούστηκε η λέξη Πανδημία. Και ένας ιός που ονομάζεται Covid-19 ή κοινώς Κορωνοϊός. Ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων κατέκλυσε τον άνθρωπο, ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.


Ένα από τα κύρια συναισθήματα που πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο είναι ο φόβος. Η πανδημία έφερε τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την θνητότητά του, κάτι που η καθημερινή και έντονη ζωή την απέσυρε από την σκέψη του. Όμως η έννοια της θνητότητας ήταν και είναι πάντα εκεί και τώρα συνυπάρχει μαζί με τον άνθρωπο.

Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογο καθότι ο άνθρωπος έχει αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας, οι οποίοι τον προστατεύουν και τον θωρακίζουν σε συνθήκες που είναι δύσκολα χειρίσιμες. Πόσο συχνά ακούγεται η έκφραση σιγά δεν έγινε και κάτι σοβαρό, εγώ δεν φοβάμαι. Αν όμως η συνεχής αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων γίνει τρόπος ζωής τότε ως συνεπαγωγή το άτομο δεν θα εκπαιδευτεί στην ουσιαστική και βαθύτερη διαχείριση αρνητικά φορτισμένων συνθηκών, όπως για παράδειγμα η απώλεια εργασίας.

Ο φόβος στα χρόνια του Κορωνοϊού έχει κάνει έντονη την παρουσία του. Μαζί του έχουν ενταθεί και άλλα συναισθήματα όπως:

  • Η λύπη
  • Ο θυμός
  • Η ντροπή
  • Η απόγνωση

Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο αρχικά οφείλουμε να τον κατανοήσουμε.

  • Τί φοβάσαι;
  • Γιατί φοβάσαι;
  • Τι μπορεί να σου προκαλέσει αυτό που φοβάσαι;

Ερωτήματα που θα ήταν χρήσιμο να γίνει προσπάθεια να απαντηθούν. Να γίνει αντιληπτό όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται όλο το φοβικό ερέθισμα. Αφού κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας φοβίζει στη συνέχεια το αποδεχόμαστε και περνάμε στην προσπάθεια διαχείρισής του.

Κάθε συναίσθημα, όσο εύθυμο ή επίπονο και να είναι, αποδεικνύεται εξίσου χρήσιμο για την επιβίωση του ανθρώπου. Ακόμη και τα αρνητικά συναισθήματα υπό κατάλληλες συνθήκες προτρέπουν το άτομο στην ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσης.


Διαβάστε σχετικά: 7 συμβουλές για να αξιοποιήσετε την τρέχουσα κρίση για την προσωπική σας ανάπτυξη


Στη διάρκεια της πανδημίας γεννάται και η αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα ως προς την υγεία, την προσωπική επιβίωση, την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών, την κοινωνική συνδιαλλαγή. Αβεβαιότητα για την προοπτική εξέλιξης του ανθρώπου. Η αβεβαιότητα αυτή εξαπλώνεται σαν ένας άλλος «ιός» και με την σειρά της εγείρει συναισθήματα όπως ο φόβος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα συναισθήματα μεταδίδονται σχετικά εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Συνεπώς η μετάδοση του φόβου ανάμεσα στους ανθρώπους κάλλιστα μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση πανικού.

Κάθε άνθρωπος εκπροσωπείται από δύο συνθήκες.

  • Τον Συναισθηματικό Νου
  • Τον Λογικό Νου

Σε καταστάσεις όπως αυτές μιας Πανδημίας είναι περισσότερο ωφέλιμο να προτάσσεται ο Λογικός Νους. Οι πράξεις να έχουν ως αφόρμηση σκέψεις και συναισθήματα βοηθητικά και πρόσφορα.

  • Φρόντισε να επικοινωνείς και να μοιράζεσαι με το υποστηρικτικό σου περιβάλλον τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με τον ενδεδειγμένο κατά περίσταση τρόπο
  • Ενημερώσου από έγκυρα μέσα και απέφυγε την υπερβολική έκθεση σε άσκοπη και «τρομολαγνική» ενημέρωση
  • Σκέψου πως μπορείς να διαχειριστείς την νέα συνθήκη, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
  • Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια, μην ντραπείς να την ζητήσεις
  • Εμπιστεύσου και αγάπησε τον εαυτό σου.

Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους και είναι φυσιολογικό να εγείρονται επίπονα συναισθήματα που οδηγούν σε μη λειτουργικές και μη καθησυχαστικές σκέψεις. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Είμαστε όμως ικανοί να αντιληφθούμε και να ελέγξουμε τον τρόπο σκέψης και τις πράξεις μας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...