PsychologyNow Team

Πώς οι πολυάσχολες γυναίκες μπορούν να προλάβουν την επαγγελματική εξουθένωση

Πώς οι πολυάσχολες γυναίκες μπορούν να προλάβουν την επαγγελματική εξουθένωση

PsychologyNow Team
πολυάσχολη γυναίκα προσπαθεί να προλάβει την επαγγελματική εξουθένωση

Τρεις τρόποι για να βοηθηθείς στην επαγγελματική εξουθένωση, χωρίς να χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια.


Οι γυναίκες είμαστε ειδικές στο να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Προσφέρουμε φροντίδα, είμαστε εκπαιδεύτριες, διαχειρίστριες, νοικοκυρές, λογίστριες, σοφέρ, σεφ, συντηρήτριες, σχεδιάστριες, κηπουροί και άλλα πολλά κι αυτά όταν δεν εργαζόμαστε!

Τα βγάζουμε πέρα με τόσα πράγματα, που είναι συχνά φυσιολογικό να αισθανόμαστε στρες και πίεση. Κι αυτό δεν αφορά μονάχα τις νεαρές επαγγελματίες ή ανύπαντρες μητέρες. Η εμπλοκή σε τόσες πολλές δραστηριότητες, μας επιβαρύνει σε όλες τις καταστάσεις, σε όλα τα στάδια της ζωής μας και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς.


Διαβάστε σχετικά: Αντιμετώπισε το στρες στη δουλειά


Οι Συνέπειες του Στρες

Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανιστούν στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άντρες. Όταν συνδυαστούν με ορμονικές διακυμάνσεις- είτε προεμμηνορροϊκές, επιλόχειες, είτε μετεμμηνοπαυσιακές- οι διαταραχές της διάθεσης ορισμένες φορές μπορεί να μας «απενεργοποιήσουν». Μπορεί να παρέμβουν στις καθημερινές ασχολίες μιας γυναίκας, προκαλώντας επιπλέον στρες και επιδεινώνοντας τις διαταραχές διάθεσης.

Επομένως, ποια είναι η θεραπεία για τις υπερφορτωμένες γυναίκες;

Να ζητήσουν βοήθεια.

Το να μοιραστούμε το βάρος και να ξεφορτωθούμε το στρες είναι μια φανερή και απλή λύση. Αλλά για πολλές γυναίκες δεν είναι εύκολο να το κάνουν στην πράξη.

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι υπερβολικά πολυάσχολη

Οι γυναίκες έχουμε την τάση να αναλαμβάνουμε τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις δουλειές που αφορούν το σπίτι και τη φροντίδα των παιδιών. Αν αυτό ισχύει για σένα, αναρωτήσου γιατί. Ίσως ο λόγος είναι ότι μεγάλωσες σε μια οικογένεια όπου ο ρόλος της γυναίκας ακολουθούσε την παραδοσιακή δομή. Ίσως επειδή σου αρέσει να διατηρείς εσύ τον έλεγχο. Μπορεί επειδή θεωρείς ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα τόσο καλά όσο εσύ ή όπως τα προτιμάς.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία, το να κάνεις τα πάντα και όλη την ώρα, μπορεί να σου προκαλέσει ευερεθιστότητα, επιθετικότητα και θυμό. Ακόμη μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνία και κόπωση, όπως και μια γενική έλλειψη κινήτρου και απώλεια του συναισθήματος της χαράς. Αυτά είναι σημάδια της υπερκόπωσης/ burnout.

Όταν αγνοείς αυτά τα σημάδια, η υπερκόπωση μπορεί να φθείρει τις σχέσεις με όσους ζεις, όπως το σύντροφο και τα παιδιά σου αλλά και με αυτούς που δεν ζεις μαζί, όπως φίλοι και συνεργάτες.

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Αποφύγεις την Υπερκόπωση

Για να παραμείνουμε υγιείς, ψυχικά, σωματικά και όσον αφορά τις σχέσεις μας, οι υπερφορτωμένες γυναίκες πρέπει να μάθουμε πως να αναθέτουμε ευθύνες. Το να μοιράζεσαι το «φορτίο» μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από το άγχος.

Ωστόσο, αν η ανάθεση ευθυνών δεν σου ταιριάζει ή αισθάνεσαι άβολα να ζητήσεις βοήθεια, μην αγνοείς το πρόβλημα.

Διάβασε τρεις τρόπους που θα σε βοηθήσουν να λάβεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι χωρίς να την ζητήσεις στην πραγματικότητα.

1. Σταμάτα να λες «ναι» σε όλα. Αναγνώρισε ότι κάνεις πολύ «αόρατη εργασία», τα πράγματα που κανένας δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για δουλειές: αναλαμβάνεις την οργάνωση της μετακίνησης πολλών ατόμων με ένα αυτοκίνητο, βάζεις στην θέση τους τα πεσμένα μαξιλάρια, διπλώνεις εσώρουχα και καθαρίζεις οποιαδήποτε βρωμιά πάνω από τον πάγκο. Πρέπει να μάθεις να λες «όχι» σε κάποιες από αυτές τις μη αναγνωρίσιμες και ίσως περιττές εργασίες. Αν λες «ναι» σε όλους και όλα, λες «όχι» στον εαυτό σου.

2. Προγραμμάτισε χρόνο για τον εαυτό σου. Όπως ακριβώς προγραμματίζεις τα ιατρικά ραντεβού, την προσωπική φροντίδα και άλλες δραστηριότητες για τα άτομα της οικογένειας σου, κάνει το ίδιο για τον εαυτό σου! Οι γυναίκες συχνά βάζουμε τον εαυτό μας ως τελευταία προτεραιότητα. Προγραμμάτισε χρόνο για άσκηση και για τα προσωπικά σου ενδιαφέροντα και προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα.

3. Απαλλάξου από παράλογες πεποιθήσεις. Αποδέξου ότι κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Όταν οι άλλοι προσφέρονται να βοηθήσουν, αντέδρασε με ευγνωμοσύνη και όχι κριτική. Άφησε τα παιδιά σου να στρώσουν το κρεβάτι τους με τον δικό τους τρόπο. Μην αναδιοργανώνεις τα ντουλάπια όταν κάποιος άλλος έχει ήδη συμμαζέψει τα πιάτα. Ευχαρίστησε τον άντρα σου για τα ψώνια που έκανε, ακόμη κι αν δεν αγόρασε ακριβώς αυτά που εσύ θα αγόραζες.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να αποσυνδεθείτε συναισθηματικά από την εργασία σας


Το να λάβεις βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας

Μια πολυάσχολη ζωή μπορεί να είναι ακόμη μια ισορροπημένη ζωή. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα μόνη σου. Αν θέλεις να νιώσεις καλά και πλήρως λειτουργική, ζήτα βοήθεια ή έστω αποδέξου την όταν σου προσφέρεται. Η βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι το σημάδι ενός έξυπνου πολυάσχολου ανθρώπου!


Alk Kais
Πηγή: verywellmind.com

Απόδοση: Αλκμήνη Καισαρίδου-Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...