Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Η Συμβουλευτική, ως μία επιστήμη βοήθειας, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας θετικά!

Η Συμβουλευτική, ως μία επιστήμη βοήθειας, μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας θετικά!

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
θεραπεύτρια χρησιμοποιεί τη συμβουλευτική ως επιστήμη βοήθειας

Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να λάβετε επαγγελματική υποστήριξη όταν το έχετε ανάγκη!


Κακώς θεωρείται ως ένδειξη αδυναμίας – από μία μειοψηφία βέβαια μόνο πλέον του κόσμου. Τουναντίον, είναι ένδειξη δυναμισμού και θάρρους, να πάρετε «το τιμόνι της ζωής» στα χέρια σας, κάνοντας μία ουσιώδη αρχή!

Επενδύοντας στη φροντίδα του εαυτού σας και δίνοντας τη δυνατότητα να τον γνωρίσετε καλύτερα!

Όσο λιγότερο γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας κι όσο λιγότερο αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο έχουμε ανάγκη την αποδοχή των άλλων, τονίζει η Lynn Hoffman – μία από τις πιο έγκριτες διεθνούς φήμης οικογενειακές θεραπεύτριες – και τόσο περισσότερο, λέω εγώ, ταλανιζόμαστε από κρίσεις πανικού, φόβους, κατάθλιψη, αναστολές, ψυχοσωματικά, μνησικακίες, θυμούς και αυτοκαταστροφικές επιλογές, ή επιλογές που δε μας πάνε μπροστά. Μην αναρωτιέστε λοιπόν τι συμβαίνει αν αισθάνεστε ότι δεν εξελίσσεστε και παραμένετε δέσμιοι μίας πραγματικότητας από την οποία δεν παίρνετε χαρές.

Υπό αυτές τις συνθήκες της εσωστρέφειας, της έλλειψης αισιοδοξίας, καλής προαίρεσης, της αναβλητικότητας – συνέπεια της οποίας είναι η συνεχής απώλεια πολύτιμου χρόνου και ο φαύλος κύκλος μη ανταποδοτικών ενεργειών, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι «καταδικασμένες» να πάσχουν και να αφήνουν μία μάλλον πικρή γεύση, με κυρίαρχο συναίσθημα την κόπωση και την απογοήτευση.


Διαβάστε σχετικά: Τι να περιμένεις σε μια συνεδρία συμβουλευτικής


Είναι σαφές ότι αν δεν τα βρείτε με τον εαυτό σας, δε θα τα βρείτε ποτέ με τους υπόλοιπους γύρω σας.

Επίσης η δυσκολία ή και η άρνηση να λάβει κάποιος συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική βοήθεια, ακόμη και όταν είναι επιβεβλημένη, πολλές φορές μπορεί να επεκταθεί και σε γενικότερη «αντίσταση» και άμυνά του, όπως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το να μη λαμβάνει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή του, ή επίσης να μη λαμβάνει υπόψη του τις θεραπευτικές συμβουλές του γιατρού του και να καταφεύγει σε ακραίες ενέργειες, σε έναν αγώνα να αρνηθεί την πραγματικότητα κάποιων περιορισμών και να αποδείξει ότι είναι ακόμη δυνατός και ενεργός.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που ελπίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του, είτε περνώντας ο καιρός «που όλα τα γιατρεύει»!!, είτε ότι θα ξεπεράσουν τον πόνο με τη δύναμη της θέλησής τους!

CounselHelpScie e2

Freud “The interpretation of dreams” 

Ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο αυτής της συμπεριφοράς; Ποιος μπορεί να βοηθήσει;

Το πραγματικό κίνητρο αυτής της συμπεριφοράς είναι η προσπάθεια αποφυγής να έρθει κάποιος «ενώπιος ενωπίω» με τον εσώτερό του εαυτό και τα δύσκολα συναισθήματά του. Κι αυτό, γιατί αρκετές φορές, εγείρονται στη φαντασία των ανθρώπων φόβοι, του πόσο επαρκείς ως άνθρωποι είναι και του πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της τρωτής τους εικόνας- ξεχνούν όμως, ότι αυτό αποτελεί μόνο τη μία πλευρά του εαυτού τους.

Συχνά οι φόβοι αυτοί, είναι υπερβολικοί, ή και ανεδαφικοί.

Η φαντασία, είναι γνωστό, ότι σε όλους μας πολλές φορές μπορεί να παίξει πολλά παιγνίδια, μπορεί να μεγενθύνει κάποιο πρόβλημα και να το κάνει να φανεί τρομαχτικό ή και χειρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Έτσι σε μία προσπάθεια προστασίας τους από το ψυχικό πόνο καθώς αναμοχλεύουν τα συναισθήματά τους, οι άνθρωποι αποφεύγουν την αναζήτηση βοήθειας – παραμένοντας – ως σχήμα οξύμωρο – με περισσότερο ψυχικό πόνο που τους δημιουργεί ο δυσλειτουργικός τρόπος διαχείρισης της ζωής τους.

Είναι κοινότυπες και χαρακτηριστικές οι εκφράσεις… «μην τα σκαλίζεις… όσο τα σκαλίζεις τόσο κάτι βρίσκεις και τελικά μπλέκεις χειρότερα…».Ένα σύνηθες άλλοθι για τα παραπάνω, είναι μία εκλογικευμένη αιτίαση, τύπου: “δε θέλω να πάθω εξάρτηση από τον ειδικό, γιαυτό και δεν απευθύνομαι. Δεν είμαι αδύναμος για να εξαρτώμαι από άλλον να μου λύσει το πρόβλημα».

Στο βάθος όμως, ένα από τα προβλήματά όσων σκέπτονται έτσι, είναι ότι δεν επιτρέπουν(;) στον εαυτό τους να γίνουν «γόνιμοι». Να «γονιμοποιηθούν», να γίνουν δηλαδή εύφοροι και δεκτικοί στη βοήθεια, μεταβολίζοντας νέα στοιχεία και γνώση.

Το να μπορεί να επιτρέψει κάποιος στον εαυτό του να λάβει βοήθεια (και δη συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική), είναι κι αυτό μία μη δεδομένη ικανότητα και αποτελεί δυνατότητα μεγάλης σημασίας για την υγιή εξέλιξη του ανθρώπου. Ο Δαρβίνος από πολύ νωρίς, στο έργο του για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, μας επέστησε την προσοχή, υποστηρίζοντας – κάτι που πλέον αποτελεί εμβληματική σοφία – ότι η επιβίωση και εξέλιξη των ειδών και δη του ανθρώπου, δεν είναι προνόμια του έξυπνου ή όμορφου, ούτε καν του πιο δυνατού, αλλά αυτού που ξέρει να προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις εκάστοτε συνθήκες. Δηλαδή αυτού που μπορεί να πληροφορείται νέα πράγματα, να τα μεταβολίζει και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στα συνεχώς νέα δεδομένα.

Αποτελεί κατάκτηση να μπορεί να καταστεί κάποιος αρκετά «ανοιχτός» στο νέο, στο καινούργιο – το οποίο θα συμπλακεί και θα αναμοχλευθεί με το παλιό, για να δώσει ένα νέο εμπλουτισμένο οικοδόμημα, καθώς ο άνθρωπος καλείται και βρίσκεται σε μία συνεχή επιλογή και ανανέωση και άρα συνεχή μεταβολή.


Διαβάστε σχετικά: Ποιο είδος Ψυχοθεραπείας μου ταιριάζει;


Μοιραστείτε το Φορτίο!

Είναι καλό πάντοτε να θυμάστε, ότι όταν μοιράζεστε το φορτίο που κουβαλάτε στους ώμους σας, θα φτάσετε πιο μακριά. Πολλές φορές το πιο δύσκολο και αμφίθυμο βήμα από όλα, είναι να πάρετε την απόφαση και να μιλήσετε σε κάποιον. Είναι όμως ταυτόχρονα και το πιο λυτρωτικό.

Είναι επίσης αλήθεια πως για κάποια προβλήματα μπορεί να μη διαφαίνεται λύση. Ή απλώς να μην την έχετε ανακαλύψει ακόμα. Δεν υπάρχουν πάντοτε έτοιμες λύσεις για όλα, αλλά ούτε και μόνο μία προσέγγιση επίλυσης του κάθε προβλήματος.

Πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και το πως μεταφράζετε τις συμπεριφορές των γύρω σας. Αν μετακινηθείτε λίγο από τη θέση σας, θα δείτε ότι πολλά αλλάζουν και ότι υπάρχουν πολλές αναγνώσεις των διαφορετικών πλευρών ενός θέματος.

Για να καταστείτε αποτελεσματικοί και χαρούμενοι όμως, προϋπόθεση είναι να κάνετε το μεγάλο βήμα και να μιλήσετε! Ας μην συγκαταλεχθείτε στην κατηγορία όσων αντιμετωπίζουν τη ζωή με μοιρολατρία και ατολμία.

Δεδομένου ότι η δυσκολία να ζητηθεί βοήθεια σχετίζεται με μία συναισθηματική σύγκρουση και καθήλωση, ο καταλληλότερος ειδικός για να αποτανθεί κάποιος είναι ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, ή ο ψυχοθεραπευτής.

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία, θεωρούνται οι πλέον «ζωντανές» επιστήμες, καθώς αφουγκράζονται και εξελίσσονται μαζί με τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, αποτελούν δε, την πιο γρήγορη διαδρομή προς την Αυτογνωσία! Και προς μία καλύτερη ζωή!

Κάνετε λοιπόν, κάτι σημαντικό για εσάς!

Ας θυμάστε ότι:
Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας
μοναδικός παράδεισος…
…ολόκληρος και ακέραιος
ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ

CounselHelpScie e

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...