PsychologyNow Team

Οι ασκήσεις θετικής ψυχολογίας είναι επιβλαβείς για ορισμένους ανθρώπους

Οι ασκήσεις θετικής ψυχολογίας είναι επιβλαβείς για ορισμένους ανθρώπους

PsychologyNow Team

Οι ασκήσεις θετικής ψυχολογίας υποστηρίζεται ότι λειτουργούν μέσω της ισχυροποίησης των δυναμικών και των συναισθηματικών αποθεμάτων των ανθρώπων, δομώντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιστάσεις τους απέναντι στην κατάθλιψη.


Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, η Susan Sergeant και η Myriam Mongrain θέλησαν να δοκιμάσουν μια ιδέα που είχαν σχετικά με τις ασκήσεις θετικής ψυχολογίας. Θεωρούσαν πως οι ασκήσεις αυτές θα ήταν πιο αποτελεσματικές αν ταυτίζονταν με συγκεκριμένους τύπους προσωπικοτήτων. Εστίασαν λοιπόν σε δύο χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ευαλωτότητα στην κατάθλιψη: την υπερβολική αυτοεπίκριση και την υπερβολική ανάγκη εξάρτησης.

Οι δύο ερευνήτριες προέβλεψαν ότι μια άσκηση ευγνωμοσύνης θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για όσους επικρίνουν πολύ τον εαυτό τους, αν αντικαθιστούσαν μια σκέψη αρνητικής αυτοεκτίμησης με μια στάση ευγνωμοσύνης για τον έξω κόσμο. Υποστήριζαν επίσης ότι μια μουσική άσκηση με θετική επιρροή, θα ταίριαζε ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ανάγκη τους άλλους, προσφέροντάς τους ένα πρακτικό εργαλείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα. Μια άσκηση ελέγχου συμπεριλάμβανε επίσης ανάκληση αναμνήσεων από την παιδική ηλικία.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από μια έρευνα στο διαδίκτυο 772 εθελοντών. Μετά τη συμπλήρωση βασικών μετρήσεων αυτοεκτίμησης, ευτυχίας, κατάθλιψης, σωματικής υγείας και των βασικών σημείων αυτοεπίκρισης και εξάρτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία σε εβδομαδιαίες παρεμβάσεις: είτε στις ασκήσεις ευγνωμοσύνης είτε στις ασκήσεις μουσικής είτε στις ασκήσεις ελέγχου. Η ημερήσια άσκηση ευγνωμοσύνης συμπεριλάμβανε ανάκληση πέντε καταστάσεων για τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν ευγνώμονες εκείνη τη μέρα.

Η άσκηση μουσικής συμπεριλάμβανε τρία ή τέσσερα εμψυχωτικά τραγούδια της δικής τους επιλογής. Η άσκηση αναμνήσεων συμπεριλάμβανε την καταγραφή διαφορετικών αναμνήσεων από την παιδική ηλικία κάθε μέρα. Οι επόμενες μετρήσεις της κατάθλιψης ελήφθησαν μετά τις εβδομαδιαίες παρεμβάσεις και επαναλήφθησαν μετά από έναν, τρεις και έξι μήνες. Μέχρι το τέλος της μελέτης έμειναν 283 συμμετέχοντες.

Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ενώ υπήρχαν κάποιες ενδείξεις πως οι ιδιαίτερα αυτοεπικριτικοί άνθρωποι επωφελήθηκαν περισσότερο από την άσκηση ευγνωμοσύνης παρά από την άσκηση μουσικής ή τις ασκήσεις ελέγχου (αναφορικά με την αύξηση του δείκτη ευτυχίας), οι υπερβολικά εξαρτημένοι συμμετέχοντες ουσιαστικά βίωσαν μία μείωση της αυτοεκτίμησής τους στις ασκήσεις ευγνωμοσύνης και μουσικής, σε σχέση με τις ασκήσεις ελέγχου και δεν επωφελήθηκαν καθόλου. Τα παρόντα αποτελέσματα μας δίνουν ένα πρώτο δείγμα των επιβλαβών συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση θετικών ψυχολογικών ασκήσεων, αποφάνθηκαν οι ερευνήτριες.

Γιατί οι συμμετέχοντες με υψηλό δείκτη εξάρτησης, παρουσίασαν  μείωση αυτοεκτίμησης μετά τις «θετικές» ασκήσεις; Οι Sergeant και Mongrain δεν είναι βέβαιες, αλλά υποθέτουν ότι είχαν επιλέξει λάθος ασκήσεις γι' αυτά τα άτομα. … Και οι δύο ασκήσεις εστίαζαν σε ανεξάρτητη δραστηριότητα και απαιτούσαν μικρή ενασχόληση με άλλα άτομα, είπαν. Τα εξαρτημένα άτομα βασίζονται σε ασφαλείς διαπροσωπικούς δεσμούς με τα άλλα άτομα προκειμένου να βιώσουν την ευτυχία.

Είναι επίσης πιθανό οι ασκήσεις να ήταν απλώς αναποτελεσματικές γι' αυτούς τους συμμετέχοντες και όχι επιβλαβείς και να επέλεξαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτό, στις μετρήσεις των αποτελεσμάτων. Άλλες αδυναμίες της έρευνας συμπεριλαμβάνουν την απρόσωπη φύση της  διαδικτυακής έρευνας και τη βραχύτητα της παρέμβασης.

Αυτά τα αποτελέσματα λειτουργούν προσθετικά στα υπάρχοντα στοιχεία των θεωριών για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην αυτοβοήθεια. Μια έρευνα του 2010 επίσης είχε δείξει ότι τα βιβλία αυτοβοήθειας ήταν επιζήμια για τα άτομα που περνούν πολλή ώρα σκεπτόμενα τα συναισθήματά τους. Μια έρευνα του 2009 επίσης, είχε εξαγάγει το συμπέρασμα ότι η επανάληψη θετικών σκέψεων και φράσεων αυτοβοήθειας (π.χ. είμαι αξιαγάπητο άτομο), είχε αντίθετα αποτελέσματα στα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: digest.bps.org.uk   
Photo Credit: Jean Pierre Weill

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...