PsychologyNow Team

Μια μέθοδος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία βοηθά σημαντικά τους ασθενείς με κατάθλιψη

Μια μέθοδος από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία βοηθά σημαντικά τους ασθενείς με κατάθλιψη

PsychologyNow Team

Αρκετοί καταθλιπτικοί ασθενείς ελπίζουν να βρουν βοήθεια από τους θεραπευτές τους, όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι ίσως και οι ερωτήσεις που κάνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους να είναι μέρος της βοήθειας.


Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η γνωσιακή θεραπεία για την κατάθλιψη, αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι καταθλιπτικοί ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους, όταν οι θεραπευτές τους χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «Μαιευτική».

Η Μαιευτική Μέθοδος στην αρχαία Ελλάδα

Πρόκειται για μια σειρά από καθοδηγημένες ερωτήσεις στις οποίες ο θεραπευτής ρωτά τον ασθενή να εξετάσει νέες προοπτικές για τον εαυτό του και τη θέση του στον κόσμο. Η μέθοδος αυτή έχει τις ρίζες της στον Σωκράτη, τον Έλληνα φιλόσοφο. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του.

Ουσιαστικά ο Σωκράτης επωμιζόταν το ρόλο της συνείδησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία ερωταπαντήσεων δημιουργούσε ένα πνεύμα διαλόγου στη συζήτηση. Ο συνομιλητής λοιπόν απαντώντας σ' αυτές τις ερωτήσεις έφτανε σε ένα συμπέρασμα -στην αλήθεια για τον Σωκράτη- από μόνος του. Η μέθοδος ονομάστηκε μαιευτική διότι όπως η μαία (επάγγελμα που έκανε και η Φαιναρέτη, μητέρα του Σωκράτη) φέρνει στον κόσμο το νεογνό έτσι και ο Σωκράτης ή ο εκάστοτε συνομιλητής που παίρνει το ρόλο της συνείδησης εξάγει από τον συνομιλητή του την αλήθεια.

Η Μαιευτική Μέθοδος στη σύγχρονη ψυχοθεραπεία

«Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να κολλήσουν σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης», δήλωσε ο Τζάστιν Μπράουν, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.«Η Μαιευτική μέθοδος βοηθά τους ασθενείς να εξετάσουν την εγκυρότητα των αρνητικών σκέψεων τους και να αποκτήσουν μια ευρύτερη, πιο ρεαλιστική προοπτική».

Η γνωστική θεραπεία είναι μια τεκμηριωμένη θεραπεία που βοηθά τους ασθενείς να μειώσουν την κατάθλιψή τους και τους προστατεύει από μελλοντικά καταθλιπτικά επεισόδια.

«Πολλές άλλες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο πώς η σχέση μεταξύ του ασθενούς και του θεράποντος μπορεί να προωθήσει μια θετική θεραπευτική απόκριση», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ντάνιελ Στράνκ, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Βρήκαμε ότι η ‘Μαιευτική μέθοδος’ ήταν προγνωστική της βελτίωσης των συμπτωμάτων πέραν της θεραπευτικής σχέσης. Η μεταβλητή που έχει εξεταστεί κατά πολύ σε προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο Στράνκ.

Η μελέτη

Στη μελέτη πήραν μέρος 55 ασθενείς οι οποίοι συμμετείχαν σε μία διεργασία 16 εβδομάδων γνωστικής θεραπείας για την κατάθλιψη στη Κλινική Έρευνας και Θεραπείας της Κατάθλιψης του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή κάθε συνεδρίας που μετρούσε τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βίντεο από τις τρεις πρώτες συνεδρίες για κάθε έναν από τους ασθενείς και εκτίμησαν το πόσο συχνά χρησιμοποιήθηκε από το θεραπευτή η «Μαιευτική μέθοδος».

Οι συνεδρίες στις οποίες οι θεραπευτές χρησιμοποίησαν περισσότερο τη «Μαιευτική», έτειναν να ακολουθηθούν από μεγαλύτερες βελτιώσεις στα καταθλιπτικά συμπτώματα των ασθενών.

«Οι ασθενείς μαθαίνουν αυτή τη διαδικασία των ερωτήσεων προς τον εαυτό τους και να επεξεργάζονται τις δικές τους αρνητικές σκέψεις», είπε ο Μπράουν. «Όταν το κάνουν, τείνουν να βλέπουν μια σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους». Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να πει στον θεραπευτή του ότι αισθάνεται ότι είναι μια απόλυτη αποτυχία και δεν αξίζει να ζει, γιατί ο γάμος του τελείωσε με το διαζύγιο.

Ο θεραπευτής μπορεί να κάνει μια σειρά «Μαιευτικών» ερωτήσεων για να αμφισβητήσει αυτή την πεποίθηση:

  • Είναι αποτυχημένοι όλοι οι άνθρωποι που πήραν διαζύγιο;
  • Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον για τον οποίο αυτό δεν ισχύει;
  • Πώς το διαζύγιο φαίνεται να μεταφράζεται ως μια αποτυχία για εσάς;
  • Τι ενδείξεις υπάρχουν ότι τα έχετε καταφέρει και ως εκ τούτου δεν ήταν μια απόλυτη αποτυχία;

«Ο στόχος είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να μάθουν να χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο των ερωτήσεων στον εαυτό τους», αναφέρει ο Στράνκ.«Πιστεύουμε ότι ένας από τους λόγους που η γνωστική θεραπεία έχει τέτοια διαρκή θετικά αποτελέσματα είναι επειδή οι ασθενείς μαθαίνουν να αμφισβητούν τις αρνητικές σκέψεις τους και συνεχίζουν να το πράττουν, ακόμη και μετά το τέλος της θεραπείας», είπε.

«Οι ασθενείς θεωρούν ότι μπορεί να παραβλέπουν τις πληροφορίες που είναι αντίθετες με τις αρνητικές σκέψεις τους. Συχνά δεν εξετάζουμε την όλη κατάσταση, θετικά και αρνητικά».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα τους με νέους ασθενείς στην Κλινική Έρευνας και  Θεραπείας της Κατάθλιψης. Ένας από τους στόχους των νέων μελετών θα είναι να ερευνηθεί σε ποιούς ασθενείς, η χρήση της «Μαιευτικής» μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

Η μελέτη εμφανίστηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Behaviour Research and Therapy”.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: medicalxpress

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...