PsychologyNow Team

Τι χρειάζεται να διαθέτει ένας καλός ψυχοθεραπευτής;

Τι χρειάζεται να διαθέτει ένας καλός ψυχοθεραπευτής;

PsychologyNow Team
μία ξύλινη πολυθρόνα με μπλε ύφασμα ενός ψυχοθεραπευτή

Τα πτυχία και οι πιστοποιήσεις είναι προαπαιτούμενα. Αρκούν όμως μόνο αυτά;


Μπορεί να βρείτε ένα ψυχοθεραπευτή από το διαδίκτυο ή να σας συστήσει ένας φίλος σας τον δικό του. Όπως και να τον βρείτε, εσείς τηλεφωνείτε, προγραμματίζετε το πρώτο σας ραντεβού και αρχίζετε να βλέπετε αυτόν τον ψυχοθεραπευτή σε συνεδρίες διάρκειας 50 λεπτών μία φορά την εβδομάδα.

Πώς όμως, γνωρίζετε αν ο θεραπευτής σας είναι πραγματικά καλός; Μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβετε, επειδή η ψυχοθεραπεία μπορεί να φαίνεται σαν μια μυστηριώδης διαδικασία. Γενικότερα, γνωρίζουμε ποια είναι τα κριτήρια για έναν καλό γιατρό ή έναν καλό οδοντίατρο. Όμως, τι λένε οι καλοί ψυχοθεραπευτές και πως ενεργούν;

Αρχικά, ο ψυχοθεραπευτής σας θα πρέπει να έχει ένα προπτυχιακό τίτλο στην ψυχολογία ή την ψυχιατρική ή σε μία ανθρωπιστική επιστήμη και αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τις «πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θεραπείες και τάσεις». (σ.σ. δείτε περισσότερα για το επάγγελμα του Ψυχολόγου)

Επίσης, θα πρέπει να έχει την κατάλληλη και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε οποιαδήποτε θεραπεία παρέχει, η οποία να είναι πιστοποιημένη από την αντίστοιχη Ελληνική ή Ευρωπαϊκή Εταιρία. Για παράδειγμα, εάν ένας θεραπευτής προσφέρει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ), θα πρέπει να έχει περάσει απαραιτήτως από εκπαίδευση ΓΣΘ.

Φτάνουν όμως μόνο τα πτυχία και η εκπαίδευση; Τί άλλο κάνει ένα ψυχοθεραπευτή καλό; Παρακάτω, παραθέτουμε πέντε επιπλέον χαρακτηριστικά.

1. Ένας καλός θεραπευτής έχει ενσυναίσθηση.

Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να νιώθετε ότι ο θεραπευτής σας, καταλαβαίνει τις εμπειρίες και τα συναισθήματα σας χωρίς να σας κρίνει. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι όσο πιο ανοιχτοί είστε με τον ψυχοθεραπευτή σας, χωρίς να ανησυχείτε για το αν θα κριθείτε, τόσο περισσότερο μπορεί εκείνος να σας βοηθήσει. Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες για να το καταλάβετε.

2.  Ένας καλός θεραπευτής είναι ένας εξειδικευμένος ακροατής και παρατηρητής.

Είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται για εσάς, τις ανάγκες και τους στόχους σας. Ένας θεραπευτής που μιλά πολύ για τον εαυτό του, δεν σας ακούει και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη σας.

Εκτός από το να ακούει αυτά που λέτε, ο καλός ψυχοθεραπευτής είναι εναρμονισμένος με την ενέργεια και τα συναισθήματά σας. Παράδειγμα: Αναφέρετε ότι επισκέπτεστε τους φίλους σας από το πανεπιστήμιο και ανησυχείτε για την εμφάνισή σας. Ο ψυχοθεραπευτής σας το καταλαβαίνει αυτό και σας βοηθά να εντοπίσετε τους υποβόσκοντες φόβους σας σχετικά με τις κοινωνικές καταστάσεις.

3. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής είναι πάντα παρών.

Η προσοχή του ψυχοθεραπευτή δεν αποσπάται από την προσωπική του ζωή ή τα συναισθηματικά του ζητήματα. Αντίθετα προστατεύει τον απαιτούμενο χώρο και το χρόνο παρακολουθώντας πλήρως την ώρα και τα θέματα τα οποία ο πελάτης παρουσιάζει. Με άλλα λόγια, ο ψυχοθεραπευτής δεν φέρνει τα συναισθηματικά βάρη του, είτε είναι ένα θέμα της παιδικής ηλικίας ή ενός πρόσφατου χωρισμού, στη συνεδρία σας.

4. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής έχει κάνει απαραιτήτως ο ίδιος ψυχοθεραπεία με έναν ψυχοθεραπευτή.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν κάθε φοιτητή ή νέο επαγγελματία να μπει σε μία ψυχοθεραπευτική διεργασία, πριν γίνει ο ίδιος ψυχοθεραπευτής. Αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχοθεραπεία είναι μια εμπλεκόμενη, περίπλοκη και μοναδική διαδικασία, γι’ αυτό είναι σημαντικό για έναν ψυχοθεραπευτή να γνωρίζει να είναι υπομονετικός και πώς πραγματικά λειτουργεί η θεραπεία. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για τον θεραπευόμενο, αν επιλέξει έναν ψυχοθεραπευτή που δεν έχει κάνει ο ίδιος ψυχοθεραπεία.

Όταν οι ψυχοθεραπευτές γνωρίζουν τον εαυτό τους, μπορούν να κατανοήσουν τα προσωπικά τους θέματα και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θεραπεία.

5. Ένας καλός θεραπευτής είναι επαγγελματίας.

Η δημιουργία ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος παρέχει προβλεψιμότητα, όρια, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Αναρωτηθείτε τα παρακάτω:

  • Σας σέβεται ο ψυχοθεραπευτής σας;
  • Σας καλεί πίσω στο τηλέφωνο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα;
  • Μήπως ο ψυχοθεραπευτής σας αργεί να φτάσει ή να τηρεί την ώρα στις συνεδρίες;
  • Απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις, διαβάζουν κείμενα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλη τη συνεδρία σας;  Ή δεν διακόπτουν καθόλου το χρόνο και η συνεδρία επικεντρώνεται αποκλειστικά σε σας;
  • Παίρνετε απόδειξη για τις υπηρεσίες σας;

Ίσως χρειαστείτε χρόνο για να βρείτε έναν καλό ψυχοθεραπευτή που να εμπιστεύεστε και να νιώθετε άνετα μαζί του. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναζητήσετε εκείνον που θα κρίνετε καλύτερο. Η ψυχοθεραπεία είναι μία εμπειρία ανεκτίμητη, οπότε αν δεν αισθάνεστε ότι έχετε μία σύνδεση με τον πρώτο, το δεύτερο ή τον τέταρτο ψυχοθεραπευτή, συνεχίστε να ψάχνετε.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...