PsychologyNow Team

Είναι η ψυχοθεραπεία η σωστή επιλογή για μένα;

Είναι η ψυχοθεραπεία η σωστή επιλογή για μένα;

PsychologyNow Team
άνδρας σε συνεδρία αναρωτιέται αν η ψυχοθεραπεία είναι η σωστή επιλογή
Image credit: freepik/ freepik.com

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, αλλά πόσο σίγουροι είστε ότι είναι η σωστή επιλογή για σας; Ακολουθούν 6 ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την καλύτερη απόφαση.


Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε θεραπεία για πρώτη φορά, ίσως να σας είναι δύσκολο το να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που πρέπει πρώτα – πρώτα να λάβετε υπόψη:

1. Για ποιον το κάνετε αυτό;

Μερικές φορές οι άνθρωποι πηγαίνουν για ψυχοθεραπεία επειδή τους έχει «στείλει» είτε ο/η σύζυγος, είτε κάποιο μέλος της οικογένειας, ένας φίλος, ή ένας επαγγελματίας από τον τομέα της υγείας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία επειδή κάποιος άλλος την έχει προτείνει ως ωφέλιμη για σας, αλλά αν ο κύριος λόγος που συμμετέχετε σε συνεδρίες είναι το να ευχαριστήσετε κάποιον άλλο, αυτό ίσως να αποδειχτεί αντιπαραγωγικό για σας.

Μερικές φορές χρειαζόμαστε μια ώθηση από κάποιον που μας νοιάζεται για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, όμως αν νοιώθετε τρομοκρατημένοι ή πιεσμένοι μέσα στη θεραπεία ίσως να δυσκολευτείτε να καταφέρετε να επωφεληθείτε πλήρως από τις συνεδρίες. Είναι πιθανό πώς θα το βρείτε δύσκολο να εμπλακείτε στη διαδικασία αν δεν είναι αυτό που επιθυμείτε ή χρειάζεστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Η απόφαση για να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία είναι μια φοβερά προσωπική απόφαση και δουλεύει καλύτερα όταν ο πελάτης είναι έτοιμος.

2. Είστε έτοιμοι;

Οι πελάτες αποφασίζουν να έρθουν για ψυχοθεραπεία για όλα τα είδη των λόγων: την επίδραση ενός τραύματος, κατάθλιψη, άγχος, μεταβατικές περίοδοι της ζωής, προβλήματα σχέσεων, ή μια γενική αίσθηση έλλειψης χαράς, για να κατονομάσουμε μερικά.

Όμως, όποια και αν είναι τα θέματα που φέρνετε μαζί σας στη θεραπεία, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσο έτοιμοι νιώθετε να ασχοληθείτε με αυτά. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας, και ενώ η απόκτηση αυτοκατανόησης στην ψυχοθεραπεία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα από μόνη της, μπορεί επίσης να είναι απογοητευτική όταν αρχίζετε να αποκτάτε επίγνωση του τι συμβαίνει αλλά δεν είστε ακόμα σίγουροι πώς να κάνετε αλλαγές.

Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά μπορεί να πάρει καιρό να φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα νιώθετε ικανοί να κάνετε μια αλλαγή, είτε αυτή είναι στο πώς σχετίζεστε με τον εαυτό σας ή τους άλλους, είτε στον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας. Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα σας κάνουν να νιώσετε πραγματικά καταπληκτικά κατά την ψυχοθεραπεία, αλλά μπορεί και να «χτυπηθείτε» από κάποιες συνειδητοποιήσεις και ίσως ορισμένες φορές να νιώσετε πολύ χειρότερα μετά από κάποιες συνεδρίες.

Η ψυχοθεραπεία συχνά δεν είναι κάτι που διορθώνει τα πράγματα βραχυπρόθεσμα. Μπορεί να νιώθετε πως έχετε επωφεληθεί ήδη από την πρώτη συνεδρία και κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μόνο βραχυπρόθεσμη θεραπεία, αλλά άλλοι βρίσκουν πως πρόκειται για μια πιο μακροχρόνια διαδικασία και είναι σημαντικό να το έχετε αυτό υπόψη.

3. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Ξέρετε τι ελπίζετε να αποκτήσετε από την ψυχοθεραπεία; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε δεν πειράζει. Μερικοί θεραπευόμενοι γνωρίζουν πως κάτι τους πάει στραβά αλλά δεν είναι σίγουροι για το τι χρειάζονται, και το να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν τι είναι αυτό, μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας της ψυχοθεραπείας. Αν όντως έχετε έναν συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό ή έχετε προσδοκίες για την ψυχοθεραπεία, τότε είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί ως προς αυτές, και αναλογιστείτε πόσο ρεαλιστικές είναι ή πόσο γρήγορα περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα.

Αν ο στόχος σας είναι να λάβετε μια συγκεκριμένη απόφαση, π.χ. για την καριέρα σας ή τη σχέση σας, αυτό ίσως να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο από κάτι όπως το «Απλά θέλω να νιώσω καλύτερα» ή «Θέλω να σταματήσω να νιώθω αγχωμένος/η», των οποίων το κουβάρι ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξετυλιχθεί.


Διαβάστε σχετικά: Δεν ξεκινάω ψυχοθεραπεία γιατί φοβάμαι να συναντήσω τον εαυτό μου


4. Έχετε σκεφτεί τα πρακτικά ζητήματα;

Πρέπει να σκεφτείτε πώς θα χωρέσει η ψυχοθεραπεία μέσα στη ζωή σας σε πρακτικό επίπεδο. Μπορείτε να δεσμευτείτε για τον χρόνο και τα χρήματα που θα χρειαστούν; Για πόσες συνεδρίες είστε πρόθυμος/η να δεσμευτείτε και τι θα κάνετε αν χρειαστείτε παραπάνω; Χρειάζεστε να τακτοποιήσετε και κάτι άλλο προκειμένου να συμμετέχετε στις συνεδρίες; Π.χ. να μιλήσετε στον εργοδότη σας, να οργανώσετε τη φροντίδα των παιδιών, υποστήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους, χρόνο για να σκεφτείτε πριν ή μετά τις συνεδρίες. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι χρειάζεστε ώστε να μπορείτε να εμφανίζεστε τακτικά στις συνεδρίες και να κερδίσετε ό,τι καλύτερο μπορείτε από αυτές.

5. Είναι η υποστήριξη που χρειάζεστε σωστή για τη δεδομένη στιγμή;

Είναι η ψυχοθεραπεία το σωστό είδος υποστήριξης για εσάς αυτή τη στιγμή; Αν βιώνετε οξεία δυσφορία, για παράδειγμα, στο σημείο που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ή που ίσως βλάψετε τον εαυτό σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ψυχοθεραπεία είναι συνήθως για μία ώρα την εβδομάδα και ότι ο ψυχοθεραπευτής σας δεν είναι μια υπηρεσία που ανταποκρίνεται άμεσα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να ασχοληθείτε με την ψυχοθεραπεία αλλά αν νιώθετε κάπως έτσι ίσως να θελήσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες στον τομέα της ιατρικής, υπηρεσίες για κρίσεις που αφορούν την ψυχική υγεία και 24ωρη τηλεφωνική στήριξη μαζί με την ψυχοθεραπεία ή πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες, κάτι που θα σας επιτρέψει να νιώσετε πιο σταθεροί.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που ίσως να θελήσετε να δοκιμάσετε μαζί με ή ακόμα και αντί της ψυχοθεραπείας. Είτε πρόκειται για μια ομάδα στήριξης που αφοσιώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξη μιας πρακτικής όπως είναι η ενσυνειδητότητα, συνεδρίες καθοδήγησης, το να είστε μέλος μιας κοινότητας ή η σύνδεση με άλλους ανθρώπους στη ζωή σας, αξίζει να εξερευνήσετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θέσετε σε προτεραιότητα την ευημερία σας για να δείτε τι δουλεύει για σας αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σας.

6. Πώς το ξέρετε ότι έχετε βρει τον σωστό ψυχοθεραπευτή;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όταν σκέφτεστε να κάνετε ψυχοθεραπεία είναι να βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει. Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους που είχαν ξανακάνει ψυχοθεραπεία αλλά δεν την βρήκαν χρήσιμη, και που συχνά ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν πως ο προηγούμενος ψυχοθεραπευτής τους τους καταλάβαινε, ή ότι καταλάβαινε τι ήταν αυτό που χρειάζονταν.

Αξίζει να ξοδέψετε λίγο χρόνο για να έρθετε σε επαφή με μερικούς διαφορετικούς ψυχοθεραπευτές και να το δείτε σαν μια διαδικασία συνέντευξης. Ετοιμάστε ό,τι ερωτήσεις έχετε και αφιερώστε λίγο χρόνο στο να αναλογιστείτε στο πώς νιώσατε αφού τους μιλήσατε. Μπορεί να ξέρετε τι τύπο θεραπείας χρειάζεστε αλλά το να βρείτε το σωστό άτομο είναι επίσης το κλειδί στην υπόθεση.

Oι θεραπευτές που υποστηρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις δουλεύουν διαφορετικά, και είμαστε όλοι ατελείς άνθρωποι, ο καθένας με τις δικές του ιδιοτροπίες! Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάπως άβολα στην αρχή της ψυχοθεραπείας, αλλά αν η θεραπεία δεν δουλεύει με το πρώτο άτομο που θα συναντηθείτε, είναι εντάξει να του το πείτε και να δοκιμάσετε κάποιον άλλο. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής θα είναι ανοιχτός στο να συζητήσει το πώς πηγαίνει η ψυχοθεραπεία και να καταλάβει ότι ίσως να χρειάζεστε μια διαφορετική προσέγγιση. Ίσως ακόμα να μπορεί και να προτείνει έναν άλλο συνάδελφο ή υπηρεσία, γι’ αυτό μην σας απωθήσει το ότι μπορεί η θεραπεία να μην δουλέψει την πρώτη φορά.

Θα σας ενθάρρυνα να δώσετε μια ευκαιρία και να δοκιμάσετε την ψυχοθεραπεία αν νιώθετε ότι μπορεί να σας ωφελήσει. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το πόσο έτοιμοι νιώθετε και να είστε επίσης ειλικρινείς με τους δυνάμει ψυχοθεραπευτές για οποιαδήποτε ανησυχία έχετε και για το τι ελπίζετε ότι θα καταφέρετε να βγάλετε από τις συνεδρίες.

Αν δεν λειτουργεί η διαδικασία με τον πρώτο θεραπευτή που δοκιμάζετε, τότε μην απογοητευθείτε. Ίσως να φταίει ότι δεν έχετε βρει το κατάλληλο ταίρι, ή αν η ψυχοθεραπεία δεν είναι η σωστή επιλογή για σας αυτή τη στιγμή, τότε μην το δείτε αυτό σαν αποτυχία. Αναζητήστε εναλλακτικές μορφές στήριξης που θα δουλέψουν για εσάς.


Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...