PsychologyNow Team

5 πράγματα που θα ήθελε ο θεραπευτής σας να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

5 πράγματα που θα ήθελε ο θεραπευτής σας να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
γυναίκα καθισμένη σε πολυθρόνα διαβάζει 5 πράγματα που θα ήθελε ο θεραπευτής της να γνωρίζει πριν ξεκινήσει ψυχοθεραπεία
Image credit: Creators Collective / unsplash.com

Ένα άρθρο γραμμένο από τους θεραπευτές προς τους ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία.


Σκέφτεστε λοιπόν να ξεκινήσετε θεραπεία. Ίσως να έχετε ήδη αρχίσει να ψάχνετε για θεραπευτή. Αν αυτή είναι η πρώτη σας φορά στην αναζήτηση θεραπευτή, ίσως μάλλον δε γνωρίζετε τι θα συναντήσετε. Ίσως να νιώθετε άγχος στην αρχή. Είναι επίσης πιθανό να έχετε κάποιες ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία. Ίσως να έχετε ήδη κάνει θεραπεία και προσπαθείτε να κάνετε κάποια επιπλέον πρόοδο στην πορεία σας.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, εδώ παρατίθενται πέντε πράγματα που οι ψυχολόγοι θα ήθελαν να γνωρίζετε σε αυτή τη φάση που είστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειάς σας.

1. Βεβαιωθείτε ότι σας παρέχουμε αυτό που χρειάζεστε

Η πλειοψηφία των θεραπευτών έχει επαγγελματικές ιστοσελίδες ή επαγγελματικά προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα ή στον Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας. Σε αυτές περιγράφονται τα βιογραφικά τους, η εξήγηση της θεραπευτικής προσέγγισης, το μέρος που βρίσκεται το γραφείο καθώς και αρθρογραφία τους για να καταλάβετε τη φιλοσοφία τους. Όταν ξεκινάτε να αναζητάτε έναν θεραπευτή, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να κάνετε κάποια έρευνα και να αναζητήσετε κάποιον που είναι κατάλληλος για το αίτημά σας.

Για παράδειγμα, αν η ιστοσελίδα σας δεν έχει καμία ένδειξη ότι δουλεύετε με ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την κατάχρηση ουσιών και παρ΄ όλα αυτά δέχεστε κλήσεις για θεραπεία εθισμού, αυτό δεν θα ήταν καλό, επειδή ο εθισμός δεν είναι ο τομέας της κατάρτισης ή της εμπειρίας σας και φυσικά χρειάζεται να το πείτε στο πρόσωπο που καλεί πριν προγραμματίσει ένα ραντεβού.

Κάποιος που αναζητά συμβουλευτική για ζευγάρια, θα μπορούσε πιθανώς να βρει σε έναν οικογενειακό θεραπευτή την καλύτερη επιλογή. Αν χρειάζεστε βοήθεια για τη διαχείριση της διπολικής διαταραχής, ένας επαγγελματίας που έχει εμπειρία με αυτή τη διαταραχή, μπορεί να σας παρέχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνομιλήσει πρώτα μαζί του στο τηλέφωνο ή έχετε κάνει μία πρώτη αναγνωριστική συνάντηση, την οποία αρκετοί θεραπευτές μπορεί να προσφέρουν δωρεάν, πριν καταλήξετε να προγραμματίσετε τα ραντεβού σας.


Διαβάστε σχετικά: Πέντε υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έναν καλό ψυχοθεραπευτή


2. Θέλουμε να δεσμευτείτε στη θεραπευτική διαδικασία

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι εύκολη. Μπορεί συχνά να σας «ανακατέψει» τα προβλήματα και να φέρει αναστάτωση, τουλάχιστον στην αρχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από μερικές συνεδρίες για να φτάσουν στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά την αποφόρτιση των προβλημάτων τους από την πρώτη κιόλας συνεδρία, πρέπει να σημειώσουμε ότι η θεραπευτική εργασία έχει μόλις αρχίσει! Τόσο ο χρόνος όσο και η συνέπεια, είναι απαραίτητα συστατικά για να ανακαλύψετε και να αντιμετωπίσετε αυτό που σας προβληματίζει.

Όπως και η ασυνεπής γυμναστική, έτσι και οι ακανόνιστες θεραπευτικές συνεδρίες πιθανότατα δεν θα σας φέρουν τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας που αναζητάτε. Αν δεσμευθείτε στον εαυτό σας ότι θα δουλέψετε τις δυσκολίες σας, τότε ξεκινάτε σωστά. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε, μπορείτε να μιλήσετε με το θεραπευτή σας για να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα.

3. Δεν δίνουμε συμβουλές

Οι θεραπευόμενοι θα σας ρωτήσουν αρκετές φορές: Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνω; Όμως, δεν μπορούμε να σας πούμε τι είναι καλό για εσάς. Μπορούμε όλοι να γνωρίζουμε, βαθιά, τι είναι σωστό για εμάς. Αλλά, το να γνωρίζω ποιο είναι το καλύτερο για μένα, δε σημαίνει ότι ο τρόπος μου είναι σωστός για άλλους ανθρώπους.

Οι θεραπευτές εργάζονται για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε, να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τις δικές σας αξίες και πεποιθήσεις με έναν τρόπο που θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε. Και ενώ δεν μπορούμε να σας πούμε τι να κάνετε, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε μερικά πράγματα που μπορείτε ή δεν μπορείτε να δείτε μόνοι σας για να σας βοηθήσουμε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς. Δεν είναι πάντα εύκολο να ακούσετε αυτό το είδος ανατροφοδότησης. Αλλά μπορεί να είναι ένα μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας από το οποίο θα αντλήσετε έμπνευση για να λάβετε τις αποφάσεις σας.

4. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος

Καταλαβαίνουμε ότι όλοι είναι απασχολημένοι αυτό το διάστημα. Δεν είναι εύκολο να εξισορροπούμε τα πάντα στη λίστα εργασιών μας. Εκτιμούμε επίσης ότι ορισμένες φορές υπάρχουν προτεραιότητες και η θεραπεία πρέπει να επαναπρογραμματιστεί. Αλλά θέλουμε να καταλάβετε ότι και ο δικός μας χρόνος είναι πολύτιμος!

Όταν ακυρώνετε την τελευταία στιγμή ή δεν εμφανίζεστε για ένα ραντεβού, δεν μπορούμε πάντα να γεμίσουμε τη συγκεκριμένη ώρα με κάποιο άλλο ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο χάνουμε χρόνο, αλλά και το εισόδημα για εκείνη την ώρα. Οι θεραπευτές που εργάζονται σε ιδιωτικό γραφείο δεν είναι σαν τους ανθρώπους με μισθωτές θέσεις εργασίας: αν δεν δουλέψουν, δεν πληρώνονται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από τους θεραπευτές χρεώνουν εκείνους που δεν εμφανίζονται στα ραντεβού και τις ακυρώσεις που συμβαίνουν σε λιγότερο από 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού. Επομένως, παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψιν το χρόνο του θεραπευτή σας όταν αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμά σας.


Διαβάστε σχετικά: Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ


5. Μην εξαφανίζεστε

Το ghosting είναι ένα ατυχές περιστατικό στον κόσμο των σχέσεων σήμερα, αλλά συμβαίνει επίσης και σε άλλες σχέσεις, όπως στη θεραπευτική σχέση. Όταν κάποιος με τον οποίο δουλεύουμε θεραπευτικά, δεν απαντάει στο τηλεφώνημα ή στο μήνυμά μας ή λέει ότι θα καλέσουν για να προγραμματίσουν το επόμενο ραντεβού τους, αλλά δεν ακούμε ποτέ ξανά νέα τους, εμείς οι θεραπευτές αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είχαμε καλή χημεία; Είπαμε κάτι που τους προσέβαλε; Η θεραπεία ήταν πολύ δύσκολη; Μήπως μετακόμισαν;

Εκτιμούμε την ανατροφοδότηση, είτε έρχεται κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας είτε κατά τη στιγμή της απόρριψης. Τα σχόλιά σας, μας βοηθούν να βελτιώσουμε το έργο μας και να σας παρέχουμε καλύτερες θεραπευτικές υπηρεσίες. Μια αμοιβαία απόφαση για τη λήξη της θεραπείας μπορεί να είναι ένα ευεργετικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Μην σταματάτε να έρχεστε στα ραντεβού ή να απαντάτε στις κλήσεις μας. Δώστε μας την ευγένεια και την ευσπλαχνία που σας προσφέρουμε. Θυμηθείτε ότι οι θεραπευτές είναι και άνθρωποι με συναισθήματα!

Η έναρξη της θεραπείας από μόνη της μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η θεραπευτική σχέση είναι ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης μεταξύ δύο ανθρώπων από τις περισσότερες σχέσεις, αλλά απαιτεί την ίδια καλλιέργεια. Η συζήτηση με ένα αμερόληπτο τρίτο πρόσωπο, μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στον πυρήνα των προβλημάτων σας χωρίς την κριτική και τις γνώμες που μπορεί να προσφέρει η οικογένεια και οι φίλοι.

Η εύρεση της σωστής εφαρμοστικότητας με τον θεραπευτή είναι ουσιαστική και επιτακτική, προκειμένου να εξελιχθείτε, γι’ αυτό είναι προς το συμφέρον σας να βρείτε ένα θεραπευτή ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας. Ένας καλός θεραπευτής θα παρέχει σεβασμό, ευγένεια, συμπόνια και κατανόηση στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύει. Αυτό που ζητά σε αντάλλαγμα είναι μόνο να του ανταποδώσετε αυτά τα στοιχεία.


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...