PsychologyNow Team

Νέα έρευνα βρίσκει ένα μηχανισμό που ρυθμίζει το ΔΜΤΣ στον γυναικείο εγκέφαλο

Νέα έρευνα βρίσκει ένα μηχανισμό που ρυθμίζει το ΔΜΤΣ στον γυναικείο εγκέφαλο

PsychologyNow Team
γυναίκα στο σπίτι που πάσχει από ΔΜΤΣ
Image credit: freepik/ freepik.com

Για πρώτη φορά, η πρωτεΐνη ουβικουιτίνη φανερώθηκε ότι σχετίζεται άμεσα με το σχηματισμό φοβικών αναμνήσεων στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με ΔΜΤΣ.


Από τον άνθρωπο μέχρι τα φυτά και τους μονοκύτταρους οργανισμούς, υπάρχει μια πρωτεΐνη που τα διέπει όλα.

Αυτή η πρωτεΐνη αναλαμβάνει τη γενική συντήρηση των κυττάρων, ρυθμίζοντάς τα μέσω των φυσιολογικών καθημερινών λειτουργιών τους.

Οι ερευνητές του Virginia Tech διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη μορφή αυτής της πανταχού παρούσας πρωτεΐνης έχει μια διαφορετική λειτουργία στους γυναικείους εγκεφάλους: βοηθά στη ρύθμιση των γεγονότων στη μνήμη που προκαλούν διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΤΣ).

Η πρωτεΐνη αυτή θεωρείται κυρίως ως μια πρωτεΐνη που σηματοδοτεί άλλες πρωτεΐνες προς καταστροφή, δήλωσε ο Τιμ Τζάρομ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Ζωικής Παραγωγής του Κολλεγίου Γεωπονίας και Επιστημών Ζωής. Το γεγονός ότι επιτελεί αυτή τη λειτουργία στο πλαίσιο της ΔΜΤΣ στις γυναίκες είναι εκπληκτικό.

Αυτή η πρωτεΐνη, η ουβικουιτίνη, έχει μάλιστα το όνομά της που προέρχεται από το ubiquitous (πανταχού παρούσα) λόγω της παρουσίας της σε όλους τους τομείς της ζωής. Η μορφή αυτής της πρωτεΐνης που οι ερευνητές μπόρεσαν να χειριστούν, η οποία ονομάζεται Κ-63, ήταν επιλεκτική στη δημιουργία αναμνήσεων φόβου στον γυναικείο εγκέφαλο.


Διαβάστε σχετικά: Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;


Συχνά, στον εγκέφαλο βρίσκονται μόρια που εμπλέκονται στο σχηματισμό αυτών των αναμνήσεων που βασίζονται στο φόβο και στα δύο φύλα, και αυτή είναι η πρώτη φορά που βρήκαμε ένα που εμπλέκεται επιλεκτικά στο ένα φύλο, δήλωσε ο Τζάρομ. Συγκεκριμένα, αυτό βρέθηκε στο φύλο που φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ΔΜΤΣ. Είναι σπάνιο να βρίσκουμε αυτούς τους μηχανισμούς που είναι συγκεκριμένοι για ένα φύλο όσον αφορά τη ρύθμιση των υποκείμενων παραγόντων που προκαλούν ΔΜΤΣ.

Η ΔΜΤΣ είναι μια σύνθετη διαταραχή με ποικίλες θεραπευτικές επιλογές που περιλαμβάνουν φαρμακολογικές προσεγγίσεις. Με την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου μορίου προς στόχευση, θα μπορούσαν να εξεταστούν φαρμακολογικές προσεγγίσεις.

Αυτή τη στιγμή, οι θεραπευτικές επιλογές δεν είναι πολύ αποτελεσματικές και το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι πολύ καλό, δήλωσε ο Τζάρομ. Η ΔΜΤΣ δεν είναι ίδια μεταξύ των ασθενών και γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούμε για την αντιμετώπισή της μπορεί να πρέπει να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτός μπορεί να είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε ειδικά τη θεραπεία στις γυναίκες ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της ΔΜΤΣ.


Έρευνα: Kayla Farrell et al, Proteasome-independent K63 polyubiquitination selectively regulates ATP levels and proteasome activity during fear memory formation in the female amygdala, Molecular Psychiatry (2023). DOI: 10.1038/s41380-023-02112-0

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...