PsychologyNow Team

Η πρώτη κρίση πανικού και τι ακολουθεί μετά

Η πρώτη κρίση πανικού και τι ακολουθεί μετά

PsychologyNow Team
γυναίκα παθαίνει κρίση πανικού και ακουμπάει το στήθος της

Η πρώτη κρίση πανικού είναι μια τόσο τρομακτική εμπειρία που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Αυτό που τους τρομάζει περισσότερο είναι ο φόβος του αγνώστου και ότι μπορεί να συμβεί ξανά.


Αυτό που συμβαίνει μετά την πρώτη κρίση πανικού είναι να δημιουργείται μια περίοδος πριν και μια μετά το συμβάν, στη ζωή αυτού που το βίωσε. Πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία που φαίνεται να έρχεται από το πουθενά και να εκδηλώνεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα σωματικών συμπτωμάτων. Είναι τόσο οδυνηρή που μάς κάνει να αισθανόμαστε ότι πρόκειται να πεθάνουμε και πως η καρδιά μας είναι έτοιμη να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Όσοι δεν έχουν βιώσει ποτέ μια κρίση πανικού μπορεί να έχουν κάποιες προκατειλημμένες ιδέες σχετικά με αυτή την πάθηση. Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι επηρεάζει μόνο τους αδύναμους και ανασφαλείς ανθρώπους. Επιπλέον τείνει να υπάρχει η αντίληψη πως οι κρίσεις αυτές, συμβαίνουν σε πολύ ειδικές καταστάσεις, όπου κάποιος είναι ιδιαίτερα αγχωμένος, όπως για παράδειγμα σε μια επερχόμενη δημόσια παρουσίαση ή κατά την είσοδο σε ανελκυστήρα, σε αεροπλάνο κλπ.

Κάτι που όλοι πρέπει να καταλάβουμε για τις κρίσεις πανικού, είναι ότι μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή και χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν στη μέση της νύχτας κυριευμένοι από ένα αίσθημα πανικού και πιστεύουν ακράδαντα πως πρόκειται να υποστούν καρδιακή προσβολή. Άλλοι τη βιώνουν για πρώτη φορά ενώ μιλούν στο τηλέφωνο, όταν είναι σε δείπνο με φίλους ή ακόμα και στο σούπερ μάρκετ.

Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πλευρά της που χρειάζεται να κατανοήσουμε. Όλοι μπορεί να βιώσουμε μια κρίση πανικού, ανά πάσα στιγμή. Διότι, ανεξάρτητα από εάν το πιστεύουμε ή όχι, αυτές οι εμπειρίες, δε σχετίζονται με την προσωπικότητα, την ηλικία ή με συγκεκριμένες καταστάσεις, αλλά με το άγχος. Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό στους ανθρώπους. Επομένως, χρειάζεται να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι να κάνουμε εάν/όταν πάθουμε την πρώτη κρίση πανικού.

 

Το άγχος μας δεν προέρχεται από τη σκέψη μας για το μέλλον, αλλά από την επιθυμία μας να το ελέγξουμε.

- Χαλίλ Γκιμπράν-

Τι συμβαίνει μετά την πρώτη κρίση πανικού

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που αφορούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Ωστόσο, κάποιες φορές υπάρχει έλλειψη σωστής πληροφόρησης. Δεν αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τα σημάδια που αφήνει το άγχος στο σώμα και το μυαλό μας ούτε τις συνέπειες και τον τρόπο με τον οποίο θα εκδηλωθούν όταν θα έχουν συσσωρευτεί.

Για αυτούς τους λόγους, πολλοί δεν γνωρίζουμε πως είναι μία πρώτη κρίση πανικού. Κατά κάποιο τρόπο, με βάση την προκατειλημμένη ιδεολογία μας, είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους άλλους ή στις ταινίες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Έχουμε δει πόσο εύκολα την αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί, αναπνέοντας μέσα σε μια χάρτινη σακούλα. Είναι επομένως απαραίτητο, να έχουμε μία αξιόπιστη πληροφόρηση και μια σωστή ενημέρωση σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε το συντομότερο δυνατό.

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει μετά την πρώτη κρίση πανικού.

Επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου

Όταν βιώνετε μία κρίση πανικού για πρώτη φορά, ο φόβος σας αυξάνεται ανεξέλεγκτα, επειδή δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς σάς συμβαίνει. Έτσι, η άγνοια και η αβεβαιότητα πυροδοτούν το άγχος. Ξεκινάει η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή, η ζάλη, η μυϊκή ένταση κλπ. Έτσι είναι σύνηθες, οι παθόντες να πηγαίνουν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, επειδή πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Μπορεί να μπερδευτούμε ακόμα περισσότερο μετά τη τη διάγνωση του γιατρού όταν μάς πει ότι αυτό που μόλις βιώσαμε ήταν μόνο στο μυαλό μας. Δικαιολογημένα, θα αισθανθούμε ενοχλημένοι και θα είμαστε σε άρνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμπειρία αυτή είναι τόσο πραγματική και έντονη που οι περισσότεροι δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μια δεύτερη γνώμη και να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις και ελέγχους για την υγεία μας. Συνήθως, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αγχολυτικά φάρμακα για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μετά την πρώτη κρίση πανικού ξεκινά ένας κύκλος φόβου

Οι κρίσεις πανικού παρόλο που εκδηλώνονται στα ξαφνικά είναι τα πρώτα σημάδια μιας δυσμενούς συναισθηματικής κατάστασης που διατηρείται για καιρό. Έτσι, συνήθως όσοι τις βιώνουν, έχουν συσσωρεύσει μεγάλο φόρτο άγχους μέσα τους για πολλούς μήνες, ίσως και χρόνια.

Αυτό που δημιουργείται μετά την πρώτη κρίση πανικού είναι το δευτερογενές άγχος. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου δημιουργείται ένας έντονος φόβος στην πιθανότητα μίας νέας κρίσης πανικού. Τα έντονα συμπτώματα και η απώλεια ελέγχου μάς τρομάζουν. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, να καταλήξουμε να τροφοδοτούμε αυτόν τον φόβο δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ενισχύει ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη προδιάθεση.

Το αίσθημα αβοηθησίας και το ταξίδι αναζήτησης βοήθειας

Η αναζήτηση βοήθειας, είναι μια άλλη πλευρά που προκύπτει μετά την πρώτη κρίση πανικού. Έρχεται μια στιγμή που αναγνωρίζουμε την ανικανότητά μάς να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αυτή την κατάσταση. Αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής σας. Έτσι, η σκέψη του να βιώσουμε μια νέα κρίση πανικού, σε μια απροσδόκητη τοποθεσία και περίσταση, μάς ωθεί να κάνουμε το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, μπορεί να μη την αντιμετωπίζουμε πάντα με το σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι κάνουν γιόγκα, επειδή πιστεύουν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού, θα τους βοηθήσουν να μειώσουν αυτές τις κρίσεις. Ωστόσο, τέτοιες τεχνικές δεν λειτουργούν πάντα και σε όλους. Κάποιες φορές δεν είναι αποτελεσματικές από μόνες τους, μιας και το άγχος είναι ένας πολύπλοκος και ασύλληπτος εχθρός που έχει προσκολληθεί για πολύ καιρό στη ζωή μας. Ως εκ τούτου, έχουμε ανάγκη πιο εξειδικευμένες και συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης, τις οποίες μπορεί να προσφέρει ένας ειδικός ψυχικής υγείας.

Η θεραπεία είναι το μέσο για να μειωθούν οι κρίσεις πανικού και η συναισθηματική πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από αυτές. Μπορείτε σταδιακά να ανακτήσετε τον έλεγχο για να διαμορφώσετε μια πληρέστερη και περισσότερο ικανοποιητική ζωή.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...