PsychologyNow Team

Νέα αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη

Νέα αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα ψάχνει πιο αποτελεσματική θεραπεία από τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία για την κατάθλιψη
Image credit: Becca Correia / pexels.com

Μια νέα θεραπεία παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης από τις μέχρι τώρα θεραπευτικές προσεγγίσεις.


Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology και αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Άντριαν Γουέλς στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή πλήρους κλίμακας της Μεταγνωστικής Θεραπείας (MCT) σε σύγκριση με τη ΓΣΘ.

Η κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, έδειξε ότι η ΓΣΘ οδήγησε σε ανάρρωση του 52% των θεραπευομένων μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενώ η MCT του 74%.

Μετά από την πάροδο έξι μηνών, πραγματοποιήθηκε επανεξέταση όπου διαπιστώθηκε ότι είχε αναρρώσει το 56% των ασθενών που είχαν λάβει θεραπεία ΓΣΘ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που είχαν λάβει MCT θεραπεία, ήταν 74%.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία της κατάθλιψης, η οποία έχει παραμείνει αμετάβλητη εδώ και 40 χρόνια. Μόνο περίπου το 50% όσων υποφέρουν από κατάθλιψη ανταποκρίνονται στις θεραπείες, ενώ μόνο το ένα τρίτο από αυτούς επιδεικνύουν ανάρρωση κατά την επανεξέταση, σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες.

Ο Δρ. Γουέλς δηλώνει: Εδώ και καιρό η ΓΣΘ είναι η πρώτη επιλογή μας για την θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης, παρουσιάζοντας διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα το λόγο που η MCT φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική, ωστόσο είναι μια μέθοδος που έχει μια αξιόπιστη επιστημονική βάση και βασίζεται στα τελευταία ευρήματα της γνωστικής ψυχολογίας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι αναφορικά με τα αποτελέσματα.

Το επίκεντρο των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων είναι διαφορετικό. Η MCT στοχεύει στην αλλαγή βασικών διαδικασιών διανοητικής ρύθμισης, οι οποίες έχουν καταλήξει να είναι μεροληπτικές, ενώ η ΓΣΘ στοχεύει στην τροποποίηση του περιεχομένου της σκέψης και βασίζεται περισσότερο στην κλινική παρατήρηση.

Στην κλινική δοκιμή, πραγματοποιήθηκε κατανομή 24 συνεδριών ΓΣΘ ή 24 συνεδριών MCT αντίστοιχα. Οι 174 θεραπευόμενοι επιλέχθηκαν τυχαία ως προς ποια από τις δύο θεραπείες θα ακολουθούσαν, με 89 από αυτούς να υποβάλλονται στην ΓΣΘ και οι υπόλοιποι στην MCT.


Διαβάστε σχετικά: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία σήμερα


Η θεραπεία πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν με εκπαιδευμένους κλινικούς ψυχολόγους. Ο μέσος αριθμός συνεδριών που ολοκληρώθηκαν ήταν 6,7 για την ΓΣΘ και 5,5 για την MCT.

Η εκπαίδευση στην MCT προσφέρεται από το Ινστιτούτο Μεταγνωστικής Θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και απευθύνεται σε ειδικούς που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ενώ αποτελείται από οκτώ διήμερα εργαστήρια, σε συνδυασμό με την εποπτεία κλινικών περιστατικών.

Το ίδιο χρονικό διάστημα απαιτείται για να εκπαιδευτεί κάποιος στην ΓΣΘ.

Ο καθηγητής Γουέλς προσθέτει: Πιστεύουμε ότι η MCT μπορεί να κοστίζει λιγότερο από την ΓΣΘ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί επίσημες αναλύσεις. Ωστόσο, η MCT φαίνεται να δίνει πιο γρήγορα αποτελέσματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί να απαιτούνται λιγότερες συνεδρίες.

Πιστεύουμε ότι η MCT μπορεί να είναι ευκολότερη στη χρήση, γιατί διαθέτει ένα βασικό σύνολο αρχών οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς τύπους διαταραχών και δεν εξαρτάται από τον έλεγχο πραγματικότητας (reality testing) διαφορετικών αρνητικών σκέψεωνΑντ’ αυτού, βοηθάει τους ασθενείς να μειώσουν τη διαδικασία της επαναλαμβανόμενης αρνητικής σκέψης και ανησυχίας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...