PsychologyNow Team

Είναι οι β-αναστολείς το νέο φάρμακο κατά του άγχους;

Είναι οι β-αναστολείς το νέο φάρμακο κατά του άγχους;

PsychologyNow Team
φαρμακοποιός παίρνει από ράφι με φάρμακα τους β-αναστολείς
Image credit: aleksandarlittlewolf / freepik.com

Αν παίρνετε ή θέλετε να πάρετε β-αναστολείς, διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο.


Για όποιον έχει βιώσει να τον χτυπά στο σώμα ένα κύμα άγχους - καρδιοχτύπι, ιδρωμένες παλάμες και σφίξιμο στο στήθος – γνωρίζει ότι η ανακούφιση δεν μπορεί να έρθει αρκετά άμεσα. Τελευταία, το ενδιαφέρον του κοινού αυξάνεται για τη λήψη ενός β-αναστολέα -ενός φαρμάκου που συνήθως συνταγογραφείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας- όταν νιώθουν άγχος.

Οι β-αναστολείς (beta blockers) είναι μια κατηγορία φαρμάκων που εμποδίζουν την αδρεναλίνη να επηρεάσει την καρδιά σας, χαλαρώνοντας αποτελεσματικά αυτήν και τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό εμποδίζει την καρδιά να χτυπά γρήγορα και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση.

Η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας των β-αναστολών, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερων παρενεργειών από άλλα φάρμακα κατά του άγχους, του μικρότερου κινδύνου εξάρτησης και της χαμηλότερης τιμής μας οδηγούν να θέλουμε να γνωρίζουμε περισσότερα για αυτά.

Οι β-αναστολείς και το άγχος

Επειδή οι β-αναστολείς συνήθως συνταγογραφούνται για τη διαχείριση των ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν άλλα φάρμακα δεν έχουν αποδώσει, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους.

Για πολλούς ανθρώπους, οι β-αναστολείς κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να μπλοκάρουν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους, όπως η ταχυκαρδία, η εφίδρωση ή το τρέμουλο. Και πολλές φορές, μόνο η μείωση των σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να είναι αρκετή για να τεθεί το άγχος υπό έλεγχο.

Ενώ οι βήτα αναστολείς δεν έχουν εγκριθεί επισήμως ως φάρμακο για το άγχος, χρησιμοποιούνται συχνά "εκτός ετικέτας", ειδικά σε καταστάσεις όπου το άτομο μπορεί να προβλέψει ότι θα αισθανθεί άγχος, όπως το άγχος της παράστασης, το «φόβο της σκηνής» ή την αντιμετώπιση ορισμένων κοινωνικών συνθηκών.

Για να καθορίσουν την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς τους, οι ψυχίατροι ομαδοποιούν τα συμπτώματα του άγχους σε δύο κατηγορίες.

Ρωτάνε πάντα τους ασθενείς αν αισθάνονται άγχος περισσότερο στο μυαλό -μηρυσκασμός, καταστροφικές σκέψεις, ανησυχία- ή στο σώμα -καρδιοχτύπι, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, τρόμος. Πιο σφαιρικά θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι είτε οι β-αναστολείς είτε άλλα φάρμακα όπως το Xanax ή το Klonopin λειτουργούν σαν τσιρότα. Αν κάποιος χρειάζεται πολύ συχνά ένα τσιρότο, ίσως είναι καλύτερα να παίρνει κάτι που λειτουργεί συνεχώς, συνήθως SSRIs, πάντα με την υπόδειξη ενός ψυχιάτρου.

Ενώ οι β-αναστολείς δεν θα αντιμετωπίσουν τα ψυχολογικά συμπτώματα του άγχους, για το βραχυπρόθεσμο και καταστασιακό άγχος μπορούν να αποτελέσουν μια σταθερή επιλογή. Σε αυτά τα σενάρια, το φάρμακο μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που θέλουν ένα φάρμακο κατά περίπτωση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους, ενώ οι βενζοδιαζεπίνες όπως το Xanax ή το Ativan θεωρούνται πιο συχνά φάρμακα διάσωσης για το άγχος που συνδέονται με μεγαλύτερους κινδύνους και πιθανές παρενέργειες.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος πίσω από την επιλογή των β-αναστολών. Και μια ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε μάλιστα ότι η χρήση της προπανολόλης, ενός τύπου βήτα αναστολέα, βραχυπρόθεσμα είχε παρόμοια αποτελέσματα με τις βενζοδιαζεπίνες στη θεραπεία του άγχους.

Είναι ωραίο να υπάρχει μια επιλογή για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να δοκιμάσουν φάρμακα για το άγχος που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση, υποστηρίζουν οι ψυχίατροι.


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι


Κατανόηση των κινδύνων

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι β-αναστολείς έχουν τους δικούς τους κινδύνους. Η λήψη ενός β-αναστολέα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και αργούς καρδιακούς παλμούς, οπότε δεν συνιστώνται για άτομα με καρδιακά προβλήματα. Είναι επίσης γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος ή ακόμη και προκαλούν κρίσεις, και μπορούν να κάνουν την άσκηση πολύ πιο δύσκολη.

Ορισμένες άλλες συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν κόπωση, κρύα χέρια ή πόδια και αύξηση του σωματικού βάρους. Λιγότερο συχνές παρενέργειες είναι η δύσπνοια, η κατάθλιψη και η δυσκολία στον ύπνο. Τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν β-αναστολείς συνιστάται επίσης να ελέγχουν τακτικά το σάκχαρο στο αίμα τους, καθώς αυτό το φάρμακο μπορεί να απαγορεύσει τα σημάδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...