PsychologyNow Team

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται μια ψυχική ασθένεια;

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται μια ψυχική ασθένεια;

PsychologyNow Team
παιδί αναρωτιέται σε ποια ηλικία εμφανίζεται μια ψυχική ασθένεια
Image credit:  Bonnie Kittle / unsplash.com

Μια μελέτη ερευνά την ηλικία στην οποία εκδηλώνονται οι κύριες μορφές ψυχικών διαταραχών. Οι ψυχικές ασθένειες εμφανίζονται νωρίς, συνεπώς η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι πολύ σημαντικές.


Για τους ψυχολόγους είναι πολύ σημαντική πληροφορία η ηλικία στην οποία εμφανίζονται συνήθως οι διάφορες ψυχικές ασθένειες. Όταν είναι γνωστό πότε εκδηλώνεται μια διαταραχή, η λήψη προληπτικών μέτρων αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση είναι πιο εφικτό να πραγματοποιηθούν τη σωστή στιγμή. Αυτό βελτιώνει την ευημερία του ασθενή μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με μια κατάσταση όπου η θεραπεία ξεκίνησε χρόνια μετά την εμφάνιση της διαταραχής.

Μια νέα έρευνα ευρείας κλίμακας για την έναρξη των ψυχικών διαταραχών

Προκειμένου οι ερευνητές να έχουν ισχυρά στοιχεία για το πότε εμφανίζεται μια ψυχική ασθένεια, έπρεπε να συλλεχθούν δεδομένα από όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται. Για τον λόγο αυτό, διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση 192 ερευνών που εστίαζαν στην εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών (Solmi et al, 2021).

Η μετα-ανάλυση είναι μια στατιστική μέθοδος που ενσωματώνει τα αποτελέσματα από πολλές διαφορετικές επιστημονικές έρευνες. Δίνει τη δυνατότητα να μελετηθεί ένα μεγάλο δείγμα, αυξάνοντας έτσι τη στατιστική εγκυρότητα και καθιστώντας την ανάλυση λιγότερο πιθανό να επηρεαστεί από τα χαρακτηριστικά των επιμέρους ερευνών.

Συνολικά, οι 192 μελέτες που αναλύθηκαν από τους ερευνητές περιλάμβαναν δεδομένα από περισσότερους από 700.000 ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κάποια ψυχική ασθένεια. Εκτός από την ηλικία έναρξης των διάφορων διαταραχών, οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης το ποσοστό των ατόμων που εμφάνισαν μια ψυχική διαταραχή πριν από τα 14, τα 18 και τα 25 έτη.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική ασθένεια δεν είναι δικό σου λάθος


Οι ψυχικές ασθένειες συχνά εμφανίζονται νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε

Τα δεδομένα που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, έδειξαν πως η μέση ηλικία εμφάνισης των ψυχικών ασθενειών ήταν τα 14,5 έτη. Περίπου το 34,6% των ασθενών εμφάνισε μια διαταραχή πριν την ηλικία των 14 ετών, το 48,4% πριν τα 18 έτη και το 62,5% πριν τα 25 έτη. Αυτό δείχνει πως σχεδόν το 50% των ασθενών εμφανίζει την ψυχική διαταραχή πριν την ενηλικίωση, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης για τα θέματα ψυχικής υγείας στους εφήβους.

Σε ένα δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την ηλικία έναρξης για διαφορετικές μορφές ψυχικών διαταραχών. Σε αύξουσα ηλικία έναρξης, βρέθηκαν τα εξής:

  • Νευροαναπτυξιακές διαταραχές: 5,5 έτη
  • Άγχος και φοβίες: 5,5 έτη
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: 14,5 έτη
  • Διατροφικές Διαταραχές 15,5 έτη
  • Αγχώδεις Διαταραχές: 15,5 έτη
  • Κατάχρηση ουσιών: 19,5 έτη
  • Σχιζοφρένεια: 20,5 έτη
  • Διαταραχές Προσωπικότητας: 20,5 έτη
  • Κατάθλιψη και άλλες Διαταραχές Διάθεσης: 20,5 έτη

Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα και στην ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων.

Πρακτικές εφαρμογές της έρευνας

Η έρευνα καταδεικνύει πως τα θέματα ψυχικής ασθένειας των εφήβων πρέπει να αντιμετωπιστούν με την αντίστοιχη σοβαρότητα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας ξεκινούν στην ενήλικη ζωή, ενώ μόνο οι αναπτυξιακές διαταραχές ανήκουν στην παιδική ηλικία.

Όταν οι έφηβοι εμφανίζουν ψυχικά προβλήματα, οι γονείς μερικές φορές σκέφτονται ότι «θα ωριμάσουν και θα το ξεπεράσουν» ή ότι «είναι απλά μια φάση». Η παρούσα έρευνα δείχνει πως τέτοιες αντιλήψεις είναι λάθος και ότι τα ζητήματα ψυχικής υγείας στους εφήβους πρέπει να αντιμετωπίζονται, καθώς σχεδόν το 50% των ασθενών εμφανίζει τις ψυχικές ασθένειες σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο.


Nat Pap
Έρευνα: Age at onset of mental disorders worldwide: large-scale meta-analysis of 192 epidemiological studies

Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...