PsychologyNow Team

H μουσική βοηθά στη μείωση του άγχους και του φόβου

H μουσική βοηθά στη μείωση του άγχους και του φόβου

PsychologyNow Team
γυναίκα ακούει μουσική και μειώνει το άγχος και το φόβο
Image credit: Tirachard Kumtanom / pexels.com

Το άκουσμα μουσικής είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του στρες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του φόβου σας.


Η μουσική έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση. Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι ή φοβισμένοι, η μουσική μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Σκεφτείτε τις καταπραϋντικές επιδράσεις της μουσικής που ακούτε μέσα σε ένα spa ή σε ένα μάθημα γιόγκα. Σε αυτά τα περιβάλλοντα, η ήρεμη, γαλήνια μουσική λέει στο σώμα και το μυαλό μας ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Η ικανότητα της μουσικής να μειώνει το άγχος και το φόβο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Αξιοποίηση της καταπραϋντικής δύναμης της μουσικής

Μπορούμε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας αυτές τις στρατηγικές όπου κι αν βρεθούμε. Μπορούμε να επιλέξουμε να ακούσουμε χαλαρωτική μουσική σε οποιαδήποτε από τα ακόλουθα περιβάλλοντα:

  • Στο σπίτι, όπου εξαιτίας της πανδημίας περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας
  • Στο αυτοκίνητο
  • Κατά τη μεταφορά μας με τη δημόσια συγκοινωνία
  • Κατά την άσκηση εκτός σπιτιού (περπάτημα, ποδηλασία, πεζοπορία κ.λπ.)

Η χρήση ακουστικών προτείνεται αν υπάρχουν θόρυβοι στο άμεσο περιβάλλον σας ή αν είστε σε κίνηση και δεν θέλετε να ενοχλείτε τους άλλους γύρω σας.

Βρίσκοντας τη σωστή μουσική για εσάς

Το είδος μουσικής που λειτουργεί καταπραϋντικά μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα, μπορεί ένα συγκεκριμένο στυλ μουσικής να έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής στα οποία κλίνετε περισσότερο όταν έχετε μια συγκεκριμένη διάθεση.

Αναφορικά με τη χαλαρωτική μουσική, είναι σχετικά εύκολο να αναζητήσετε λίστες αναπαραγωγής χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «ηρεμία», «χαλάρωση», «διαλογισμός», «φύση» κ.λπ. Μέσω αυτών των λέξεων θα βρείτε έτοιμες λίστες αναπαραγωγής, που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ανάγκη αλλά και όφελος από το σκόπιμο άκουσμα αυτού του είδους μουσικής.

Υπάρχουν πολλές επιλογές ήρεμης, κλασικής μουσικής. Επίσης, οι ήχοι της φύσης μπορούν να μας θυμίσουν τη βροχή, τον ωκεανό, τον άνεμο, το κελάϊδισμα των πουλιών, τους ρυθμούς του φυσικού κόσμου. Ίσως να μην είμαστε σε θέση να ταξιδέψουμε σε εκείνα τα μέρη τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μπορούμε να βιώσουμε παρόμοια καταπραϋντικά αποτελέσματα μέσω της μουσικής, ανεξάρτητα από το περιβάλλον που βρισκόμαστε.

Ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που θα επιλέξετε, αυτό το είδος της ακρόασης μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του άγχους και του φόβου μέσω της μείωσης του σφυγμού και του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και των ορμονών του στρες.


Διαβάστε σχετικά: Σε 13 λεπτά η μουσική διώχνει τη θλίψη και σε 9 λεπτά μας κάνει πιο ευτυχισμένους


Τραγουδώντας μαζί

Τραγουδώντας ταυτόχρονα με τα τραγούδια που ακούτε μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των ήδη ωφέλιμων επιδράσεων της μουσικής. Μία από τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιού είναι η απομόνωση.

Ενώ δεν είναι φρόνιμο αυτή την εποχή να τραγουδάμε κοντά σε άλλους ανθρώπους καθώς όλες αυτές οι βαθιές αναπνοές μπορεί να οδηγήσουν σε διασπορά μικροβίων, είναι ασφαλές να τραγουδήσουμε παράλληλα με τη μουσική που ακούμε μέσα στον κλειστό χώρο του σπιτιού μας. Αυτή η δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για την ψυχική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τον εαυτό μας.

Προετοιμασία για τον ύπνο

Επιλέγοντας να ακούσετε χαλαρωτική μουσική το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ύπνου και στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Αποτελεί επίσης έναν χρήσιμο τρόπο για να απεμπλακούμε από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε διαρκώς μέσα στη διάρκεια της μέρας. Όταν ακούμε μουσική, δεν απαιτείται η οπτική επαφή με την πηγή αναπαραγωγής, εκτός από τις στιγμές έναρξης και διακοπής της μουσικής.

Καθιερώνοντας μια συνήθεια

Μια θεραπευόμενή μου πρόσφατα μοιράστηκε μαζί μου ότι έπειτα από την τελευταία συνεδρία μας, στην οποία συμμετείχε από τη σχετική άνεση και ιδιωτικότητα του αυτοκινήτου της, επέλεξε να ακούσει έναν σταθμό με χαλαρωτική μουσική αντί για ένα σταθμό ειδήσεων που άκουγε συνήθως. Παρατήρησε, ως αποτέλεσμα, ότι αισθάνθηκε λιγότερο άγχος ενώ βίωσε ταυτόχρονα ένα αίσθημα ανακούφισης και άνεσης.

Αυτή η επιλογή τής επέτρεψε να κάνει ένα καθρέφτισμα σχετικά με το περιεχόμενο της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας μας και να την αφομοιώσει πιο συνειδητά, κατά τη μετάβασή της από την οδήγηση στις ευθύνες και τα καθήκοντα της ημέρας. Σκέφτηκε, λοιπόν, να καθιερώσει αυτή τη συνήθεια και να χρησιμοποιεί αυτή τη μορφή αυτοφροντίδας και σε άλλες καθημερινές στιγμές της.

Το άκουσμα μουσικής είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του στρες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του φόβου σας.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...