PsychologyNow Team

Η μουσική αυξάνει την ενσυναίσθηση και θεραπεύει τις κοινωνικές διαιρέσεις

Η μουσική αυξάνει την ενσυναίσθηση και θεραπεύει τις κοινωνικές διαιρέσεις

PsychologyNow Team
δύο άτομα ακούν μουσική και αυξάνουν την ενσυναίσθησή τους και θεραπεύουν τις κοινωνικές διαιρέσεις
Image credit:  Wesley Tingey / unsplash.com

Η κοινωνική νευροεπιστήμη της μουσικής υποστηρίζει ότι η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενώσει τα άτομα, να προωθήσει την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία. και να θεραπεύσει τις κοινωνικές διαιρέσεις.


Η μουσική είναι ένα εργαλείο που συνοδεύει το εξελικτικό μας ταξίδι και μας παρέχει μια αίσθηση άνεσης και κοινωνικής σύνδεσης εδώ και χιλιετίες. Μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Psychologist παρέχει μια νευροεπιστημονική εξήγηση της κοινωνικής σύνδεσης με έναν νέο χάρτη του εγκεφάλου κατά την αναπαραγωγή μουσικής.

Μια ομάδα κοινωνικών νευροεπιστημόνων εισήγαγαν ένα μοντέλο του εγκεφάλου που ρίχνει φως στις κοινωνικές λειτουργίες και τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που διέπουν τις μουσικές προσαρμογές που χρησιμοποιούνται για την ανθρώπινη σύνδεση.

Το μοντέλο είναι μοναδικό, γιατί εστιάζει στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, όταν οι άνθρωποι παίζουν μουσική μαζί, αντί όταν ακούνε μουσική ξεχωριστά.

Η έρευνα εμπνεύστηκε από δημιουργικές προσπάθειες ανθρώπων από όλο τον κόσμο να παίξουν παρέα μουσική, ενώ κρατούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτό περιλάμβανε ανθρώπους που τραγουδούσαν τραγούδια από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, ομαδικά τραγούδια σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης, όπως το Zoom, και συναυλίες σαλονιού από τους Yo-Yo Ma, Chris Martin από τους Coldplay και Norah Jones.

Η ομάδα συγχώνευσε τις τελευταίες εξελίξεις στην κοινωνική νευροεπιστήμη και στον τομέα της μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της εξελικτικής θεωρίας. Συνέθεσαν αυτές τις προόδους και τόνισαν πέντε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην κοινωνική σύνδεση μέσω της μουσικής.

Αυτά είναι (1) τα κυκλώματα ενσυναίσθησης, (2) η έκκριση οξυτοκίνης, (3) η ανταμοιβή και το κίνητρο, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ντοπαμίνης, (4) οι δομές της γλώσσας και (5) η κορτιζόλη. Αυτές οι πέντε λειτουργίες και οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τουλάχιστον 12 σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου και δύο οδούς που χαρτογραφούνται.

MousikhEnsynaisKoinwnikes e

  • Η ενσυναίσθηση μας βοηθάει να συντονιζόμαστε με το πώς σκέφτονται και αισθάνονται άλλοι άνθρωποι και μπορεί να βελτιωθεί μέσω του διαπροσωπικού μουσικού συντονισμού.
  • Η οξυτοκίνη ονομάζεται μερικές φορές και η «ορμόνη της αγάπης», επειδή συμβάλλει στην αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης με άλλους. Εκκρίνεται, όταν οι άνθρωποι τραγουδούν μαζί, ακόμα και όταν το τραγούδι είναι αυτοσχεδιασμένο.
  • Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγει μια αίσθηση ευχαρίστησης και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια τους μουσικής αναμονής και προσδοκίας, και είναι καθοριστική για την αίσθηση ανταμοιβής και κινήτρου.
  • Οι γλωσσικές δομές του εγκεφάλου εμπλέκονται στο διαδοχικό μουσικό διάλογο (μερικές φορές αναφέρεται και ως «κλήση» και «απάντηση»).
  • Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που συμβάλλει στο άγχος, αλλά μειώνεται στον εγκέφαλο, όταν οι άνθρωποι τραγουδούν ή ακούνε μουσική σε ομάδες.

Διαβάστε σχετικά: H μουσική βοηθά στη μείωση του άγχους και του φόβου


Η έρευνα παρέχει το θεμέλιο για ένα αναδυόμενο πεδίο που ονομάζεται «κοινωνική νευροεπιστήμη της μουσικής», το οποίο βασίζεται στην προηγουμένως καθιερωμένη γνωστική νευροεπιστήμη της μουσικής, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ακρόαση μουσικής.

Οι συγγραφείς λένε ότι η καλύτερη κατανόηση της κοινωνικής νευροεπιστήμης της μουσικής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής σύνδεσης σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε πολιτισμούς που βρίσκονται σε σύγκρουση.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ενώσει τα άτομα, να προωθήσει την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία, και να θεραπεύσει τις κοινωνικές διαιρέσεις. Λένε ότι μια καλύτερη επιστημονική κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο η μουσική παρέχει κοινωνικές συνδέσεις μεταξύ εγκεφάλων, βοηθά να επισημανθεί ότι η μουσική δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά αντ’ αυτού αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η μουσική μας συνδέει με την ανθρωπιά μας. Μέσω της κοινωνικής νευροεπιστήμης, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι η αίσθηση της κοινωνικής μας σύνδεσης δεν είναι μόνο υποκειμενική, αλλά βασίζεται σε σημαντικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να γεφυρώσουμε τους πολιτισμούς που βρίσκονται σε σύγκρουση, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχει τόση κοινωνική διαίρεση ανά τον κόσμο. Η μουσική είναι ένας από αυτούς τους τρόπους, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η μουσική είναι ένα θεμελιώδης στοιχείο της εξέλιξής μας, επιτρέποντας μοναδικές εκφράσεις κοινωνικών δεσμών. Μπορεί να ενισχύσει τη συνοχή και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, σηματοδοτώντας κοινές αξίες. Είναι πολύ συναρπαστικό να κατανοήσουμε τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς της μουσικής.


Sof Andr
Έρευνα: The Social Neuroscience of Music: Understanding the Social Brain Through Human Song

Απόδοση: Ανδριανάκη Σοφία – Μετάφραση και επιμέλεια ξενόγλωσσων άρθρων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...