PsychologyNow Team

10 τεχνικές γνωστικής αναπλαισίωσης που προάγουν την ευτυχία

10 τεχνικές γνωστικής αναπλαισίωσης που προάγουν την ευτυχία

PsychologyNow Team
γυναίκα χαμογελαστή μπροστά από ένα φράχτη από κάγκελα
Image credit: Allef Vinicius / unsplash.com

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας. Αλλάζοντας την οπτική μας για τη ζωή, μπορούμε να γίνουμε περισσότερο ευτυχισμένοι.


Ο συλλογισμός των προβλημάτων σάς προκαλεί πολύ στρες; Αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις στη ζωή σας; Ελπίζετε να ανακαλύψετε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε περισσότερο δυνατοί;

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό το άρθρο είναι κατάλληλο για εσάς. Ακολουθούν δέκα τεχνικές γνωστικής αναπλαισίωσης σχεδιασμένες για τη μείωση του στρες και την προαγωγή της ευτυχίας.

1. Αποφύγετε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών

Χρειάζεται κουράγιο για να αναγνωρίσετε ότι είστε υπεύθυνοι για πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Όταν αποδέχεστε την ευθύνη, έχετε τη δύναμη να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Ακόμη και αν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα, ο τρόπος που βλέπετε την όλη κατάσταση εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Όταν κατηγορείτε κάποιο άλλο άτομο, του επιτρέπετε να ελέγχει την ευεξία σας.

2. Δημιουργείστε νέες νοητικές εικόνες για στρεσογόνα γεγονότα

Ό,τι οραματίζεστε παραμένει ζωντανό στο μυαλό σας. Όταν επαναλαμβάνετε συγκεκριμένες αναμνήσεις στο μυαλό σας και εστιάζετε στα χειρότερα σημεία τους, τότε τις ενισχύετε. Κάνοντας αυτό, αναβιώνετε οδυνηρά συναισθήματα και εντείνετε νευρικές οδούς στον εγκέφαλό σας που σας ωθούν να επιστρέψετε στο άγχος.

Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να δημιουργείτε νοητικές εικόνες ανεπιθύμητων αναμνήσεων, παίξτε με αυτές. Αλλάξτε τις από έγχρωμες σε ασπρόμαυρες. Τοποθετήστε ένα πλαίσιο γύρω τους. Συρρικνώστε τις και προσθέστε μια ανάλαφρη φωνή από έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων για να ελαφρύνετε τη διάθεση και οι ανεπιθύμητες εικόνες με τον καιρό θα αποδυναμωθούν.


Διαβάστε σχετικά: 3 πηγές ευτυχίας που δεν σχετίζονται με τους άλλους και τα υλικά αγαθά


3. Αναγνωρίστε τα μαθήματα που διδάσκει η ζωή

Όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θεωρούν τα εμπόδια ως εφόδια για να επιτύχουν τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους. Χωρίς αυτά, δεν θα ανακάλυπταν τι μπορούν να κάνουν ούτε θα είχαν ενδυναμώσει την ανθεκτικότητά τους. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα ως μαθήματα ζωής. Εφόσον μαθαίνετε μέσα από αυτά, η αξία τους είναι ανεκτίμητη.

4. Κάνετε παραγωγικές συζητήσεις

Το ρητό «είναι καλό να μιλάμε» δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές είναι καλύτερα να επιλέγετε τη σιωπή και να αποζητάτε την εσωτερική σοφία αντί να μιλάτε σε όλους για τα προβλήματά σας. Όταν μιλάτε συχνά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, εστιάζετε στην αρνητικότητα.

Για να αισθανθείτε καλύτερα, χρειάζεται να αλλάξετε τη διάθεσή σας. Καλό είναι λοιπόν, να αφήσετε τις μη παραγωγικές συζητήσεις με φίλους για εκείνες τις στιγμές που μπορούν πραγματικά να σάς προσφέρουν σοφές συμβουλές εκτός και αν θέλετε να συνεχίσετε να νιώθετε δυστυχισμένοι.

5. Αναγνωρίστε ότι τα προβλήματά σας δεν θα διαρκέσουν για πάντα

Μερικές προκλήσεις φαίνονται τεράστιες τη στιγμή που τις αντιμετωπίζετε. Νομίζετε ότι δεν θα απαλλαχτείτε ποτέ από αυτές, όμως όλες οι καταστάσεις αλλάζουν. Ακόμη και εκείνες που επιθυμείτε να μείνουν ίδιες, θα αλλάξουν με τον καιρό. Μπορεί μετά από λίγες εβδομάδες ή μήνες να αναρωτιέστε γιατί σας αναστάτωναν κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις στο παρελθόν. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτή την ιδέα όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα και εκπαιδεύστε τον να βλέπει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

6. Ενθαρρύνετε βοηθητικές συζητήσεις

Σίγουρα σας αρέσει όταν οι άλλοι συμφωνούν μαζί σας. Παρόλα αυτά, θέλετε όντως οι άνθρωποι που εμπιστεύεστε να εγκρίνουν τους λόγους που έχετε για να είστε δυστυχισμένοι;

Αντί να προσπαθείτε να πείσετε τους φίλους σας να συμφωνήσουν μαζί σας και να εντείνετε τη δυστυχία σας, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ανακάμψετε. Επιζητήστε σοφές συμβουλές από ανθρώπους που προσφέρουν καινούριες προοπτικές.

7. Σκεφτείτε λύσεις

Ποτέ μην βασίζετε όλες τις ελπίδες σας σε μία λύση. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λύσετε τα προβλήματά σας, περιορίζετε την οπτική σας του τί θα μπορούσε να συμβεί και χάνετε ευκαιρίες για να ανταπεξέλθετε αποτελεσματικά. Όταν έχετε ένα χρέος, για παράδειγμα, το να πάρετε τραπεζικό δάνειο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε. Ίσως μπορείτε να πουλήσετε κάτι, να ξεκινήσετε μία μικρή επιχείρηση, ή να δανειστείτε από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας.

Να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι λογικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Σκεφτείτε ιδέες και αναζητήστε νέες λύσεις και γράψτε τις σε ένα σημειωματάριο. Ακόμη και όταν σάς φαίνονται ανόητες, μπορεί μέσα από αυτές να προκύψουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να βελτιώσετε την κατάσταση.

8. Αντιληφθείτε ότι δεν είστε μόνοι σας

Όσο παράξενο και αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, δεν είστε μόνοι σας. Πολλοί άνθρωποι περνάνε παρόμοιες δυσκολίες παράλληλα με εσάς, ενώ άλλοι μπορεί να τις περάσουν αργότερα. Αν δεν γνωρίζετε πώς να τις διαχειριστείτε, μιλήστε με άλλους ανθρώπους με παρόμοια εμπόδια στη ζωή τους και μάθετε μέσα από τα λάθη και τις επιτυχίες τους.


Διαβάστε σχετικά: Υπερβολικός έλεγχος και ευτυχία: δύο ασύμβατες έννοιες;


9. Εμπιστευτείτε την εσωτερική φωνή σας

Πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν να δίνουν συμβουλές θα προσφερθούν ξαφνικά να σας βοηθήσουν, αν μιλάτε διαρκώς για τα προβλήματά σας. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισής τους μπορεί να μην κατάλληλος για εσάς και μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό δίνοντάς σας λάθος συμβουλές.

Ακολουθήστε την καθοδήγησή τους μόνο αν σας φαίνεται χρήσιμη και μόνο εφόσον έχετε εξετάσει προσεκτικά και άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί όντως να προσφέρουν λογικές συμβουλές, αλλά καλό είναι να αγνοείτε τις συμβουλές από εκείνους που επιμένουν να κάνετε αυτό που λένε αυτοί.

Μόνο εσείς γνωρίζετε τι είναι πραγματικά καλό για εσάς.

10. Αποφύγετε την προσκόλληση στο παρελθόν

Οι άνθρωποι κάποιες φορές παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν τους. Εξετάζουν εκ νέου παλιά προβλήματα τόσο συχνά που οι αναμνήσεις τους γίνονται μέρος της ταυτότητάς τους στο παρόν. Ταυτίζονται με οδυνηρά γεγονότα του παρελθόντος τα οποία επισκιάζουν όλα όσα κάνουν και σκέφτονται.

Αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει σε κάποιο πρόβλημα, χρειάζεται να αναγνωρίσετε ότι ήρθε η ώρα να το αποχωριστείτε. Όταν συγχωρείτε τους ανθρώπους που σας προκάλεσαν πόνο, απελευθερώνεστε από την αρνητικότητα και επανακτάτε τη συναισθηματική σας ελευθερία.


EFH MES 3N

 

Πηγή: blogs.psychcentral.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...