Νικολία Ζωμένου

Η ευτυχία είναι επιλογή

Η ευτυχία είναι επιλογή

Νικολία Ζωμένου
κοπέλα επιλέγει την ευτυχία και χαμογελάει κοιτάζοντας το φακό
Image credit: Radu Florin / unsplash.com

Η δυσκολότερη απόφαση στη ζωή μας είναι η ευτυχία. Πρέπει να επιλέξεις να είσαι ευτυχισμένος. Και θέλει κότσια να το κάνεις, ιδίως όταν δεν βρίσκεις κανένα λόγο για να χαίρεσαι. Η ευτυχία είναι επιλογή, δεν προκύπτει απλώς σαν αποτέλεσμα συνθηκών και καταστάσεων. Μην περιμένεις να χτίσεις την τέλεια καριέρα, την τέλεια σχέση, την «τέλεια ζωή» για να είσαι ευτυχισμένος.


Ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρεις στη ζωή σου; Ίσως κάποια που αφορούσε την καριέρα σου ή τις σπουδές σου ή την προσωπική σου ζωή. Ίσως χρειάστηκε ν’ αλλάξεις πόλη ή χώρα, να χωρίσεις ή να δεσμευτείς σοβαρά με κάποιον, να κάνεις μια στροφή στα επαγγελματικά σου ή απλώς να κάνεις κάτι που φοβάσαι πολύ ή κάτι για το οποίο είχες αμφιβολίες, αλλά το ονειρευόσουν και το ήθελες διακαώς. Η απόφασή σου μπορεί να σε δικαίωσε, μπορεί και όχι. Ή όχι ακόμα. Όμως έκανες το μεγάλο βήμα, κι αυτό από μόνο του είναι κάτι σημαντικό.

Απ’ ό, τι έχω δει, η δυσκολότερη απόφαση στη ζωή μας είναι η ευτυχία. Πρέπει να επιλέξεις να είσαι ευτυχισμένος. Και θέλει κότσια να το κάνεις, ιδίως όταν δεν βρίσκεις κανένα λόγο για να χαίρεσαι. Η ευτυχία είναι επιλογή, δεν προκύπτει απλώς σαν αποτέλεσμα συνθηκών και καταστάσεων. Μην περιμένεις να χτίσεις την τέλεια καριέρα, την τέλεια σχέση, την «τέλεια ζωή» για να είσαι ευτυχισμένος.

Ενδεχομένως θα ξοδέψεις τη ζωή σου περιμένοντας κάτι που δεν θα έρθει ποτέ. Γιατί δεν υπάρχει η τελειότητα στη ζωή κανενός, έτσι όπως μπορεί να τη βλέπεις σε ταινίες και σειρές και μη ζηλεύεις την «τέλεια» ζωή κάποιου που παρακολουθείς στα social media, γιατί εκεί βλέπεις μόνο μια πλευρά της πραγματικής ζωής, την πιο εξιδανικευμένη. Σπάνια κάποιος θα ποστάρει τις δυστυχίες της ζωής του στο ίντερνετ.

Την ευτυχία σου, εσύ τη φτιάχνεις, εσύ την κυνηγάς. Μπορεί στη ζωή σου όλα να είναι στραβά και να μη βρίσκεις κανένα λόγο να χαίρεσαι. Μπορεί όλα γύρω σου να δείχνουν πως καταρρέουν, να είσαι απογοητευμένος, θυμωμένος, θλιμμένος και να μη βρίσκεις κανένα νόημα. Όλα φαίνονται μαύρα. Ίσως να νομίζεις πως το χαμόγελό σου έσβησε για πάντα και πως δεν θα’σαι ποτέ πια χαρούμενος. Φίλε μου, ό, τι κι αν έγινε, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Μπορεί να ήρθε το τέλος του κόσμου για σένα ή για τον κόσμο όπως τον ήξερες μέχρι σήμερα. Όμως είσαι ακόμα εδώ. Και πάντα υπάρχει το αύριο. Μια νέα ευκαιρία να εκμεταλλευτείς και να κάνεις κάτι καλό για σένα ή για κάποιον άλλο.

Ενδεχομένως αυτά που σου λέω να σου φαίνονται ουτοπικά και αδύνατον να ισχύουν στην περίπτωσή σου. Όμως εσύ μπορείς να αποφασίσεις να γελάς και να είσαι ευτυχισμένος παρά τα όσα συμβαίνουν. Δημιούργησε όμορφες στιγμές. Κάνε πράγματα που σε κάνουν να γελάς. Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που αγαπάς.

Φτιάξε εσύ τις συνθήκες και τις καταστάσεις που σε γεμίζουν και σε κάνουν να περνάς όμορφα. Γιατί αυτό είναι η ευτυχία τελικά. Στιγμές. Δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που την κατακτάς και παραμένει έτσι, για πάντα. Είναι οι μικρές στιγμές που μετράνε και που μπορούν να προκύψουν από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Από αυτά που προσπερνάμε, θεωρώντας τα μέρος μιας ρουτίνας. Περιμένοντας κάτι πολύ σπουδαίο και «μεγάλο» για να ευχαριστηθούμε.


Διαβάστε σχετικά: Πού Βρίσκεται Τελικά η Ευτυχία;


HappChoice es

Δες τη ζωή σου σαν ένα άλμπουμ φωτογραφιών, όπου μπορείς να το γεμίζεις με μια φωτογραφία από την κάθε μέρα της ζωής σου. Δώσε εσύ τη χαρά στον εαυτό σου, μην περιμένεις τους άλλους να το κάνουν. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, να μην το νιώθεις με τη ψυχή σου.

Όμως, στη ψυχολογία συχνά λέμε, μην περιμένεις το συναίσθημα για να πράξεις αναλόγως, αλλά κάνε κάτι διαφορετικό στη συμπεριφορά σου για ν’ αλλάξεις το συναίσθημά σου. Κοινώς, μην περιμένεις να έρθει η χαρά από μόνη της για να γελάσεις, αλλά γέλα κι ας μην το νιώθεις, για να χαρείς.

Αν μάθεις να φτιάχνεις τη χαρά μόνος σου και να χαμογελάς «στραβά» όταν όλα γύρω σου πάνε στραβά, θα καταφέρεις να είσαι αυτάρκης. Δεν θα βασίζεις την ευτυχία σου στους άλλους και τις πράξεις τους, δεν θα εξαρτάται η διάθεσή σου και το συναίσθημά σου από κάποιον άλλο. Κι έτσι θα γλυτώσεις τον εαυτό σου κι από την απογοήτευση που έρχεται, όταν οι προσδοκίες που έχεις θέσει για τους άλλους δεν εκπληρώνονται, γιατί καλώς ή κακώς ο καθένας στη ζωή κάνει τις δικές του επιλογές, που μπορεί να μην αυτές που θα θέλαμε.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε μην κάνεις ή πεις κάτι σε έναν άνθρωπο που δεν θα’ θελες να σου έκαναν ή να σου έλεγαν οι άλλοι. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει «αναγκαστικά» να κάνεις και να λες στους άλλους αυτά που θα ήθελες να σου κάνουν και να σου πουν. Είμαστε διαφορετικοί, κι αυτό που αρέσει σ’ εσένα, μπορεί να μην αρέσει στον άλλο. Όσο η ευτυχία σου βασίζεται στους άλλους καθίσταται ευάλωτη κι εύθραστη. Επίλεξε την ευτυχία κάθε μέρα της ζωής σου!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...