PsychologyNow Team

Η ευτυχία έρχεται στην πράξη, ξεκινήστε σήμερα

Η ευτυχία έρχεται στην πράξη, ξεκινήστε σήμερα

PsychologyNow Team
γυναίκα καταλαβαίνει ότι η ευτυχία έρχεται στην πράξη
Image credit: Miguel Arcanjo Saddi / pexels.com

Μία στρατηγική 10 εβδομάδων για να βελτιώσετε την ψυχική ευημερία σας, είναι αποτελεσματική σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Positive Psychology.


Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology, υποδηλώνει ότι η ευτυχία έρχεται στην πράξη και ότι η πιο αποτελεσματική πρακτική μπορεί να βρεθεί στον συνδυασμό των διδασκαλιών της θετικής ψυχολογίας και της ιατρικής του τρόπου ζωής.

Οι στρατηγικές της θετικής ψυχολογίας και της ιατρικής του τρόπου ζωής έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα στη βελτίωση των μετρήσεων της ψυχικής ευημερίας, ωστόσο σπάνια χρησιμοποιούνται μαζί, αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, με επικεφαλής την Τζέραλντιν Πψιμπίλκο, από το Πανεπιστήμιο Αβοντέιλ της Αυστραλίας.

Για να αξιολογήσουν τη συνδυασμένη επίδραση αυτών των στρατηγικών, οι ερευνητές δοκίμασαν μια παρέμβαση 10 εβδομάδων, κατά την οποία οι άνθρωποι έλαβαν καθημερινές και εβδομαδιαίες προκλήσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Εβδομάδα 1: «Μιλήστε θετικά». Καθημερινή πρόκληση: προσφέρετε ένα γνήσιο κομπλιμέντο. Εβδομαδιαία πρόκληση: απομνημονεύστε ένα εμπνευσμένο κείμενο ή ρητό.
  • Εβδομάδα 2: «Κινηθείτε δυναμικά». Καθημερινή πρόκληση: 30 λεπτά μέτριας άσκησης ή 10.000 βήματα. Εβδομαδιαία πρόκληση: 20 λεπτά καθοδηγούμενων ασκήσεων αντίστασης.
  • Εβδομάδα 3: «Βυθιστείτε σε ένα αναζωογονητικό φυσικό περιβάλλον». Καθημερινή πρόκληση: περάστε 30 λεπτά σε ένα αναζωογονητικό φυσικό περιβάλλον. Εβδομαδιαία πρόκληση: βιώστε μια ανατολή του ήλιου.
  • Εβδομάδα 4: «Βυθιστείτε σε ένα θετικό κοινωνικό περιβάλλον». Καθημερινή πρόκληση: κάντε κάτι σκόπιμα για να δείξετε ότι νοιάζεστε. Εβδομαδιαία πρόκληση: συγχωρήστε κάποιον που σας έχει πληγώσει.
  • Εβδομάδα 5: «Σκεφτείτε τα θετικά». Καθημερινή πρόκληση: αφιερώστε 15 λεπτά για να αναλογιστείτε τρία πράγματα που πήγαν καλά. Εβδομαδιαία πρόκληση: γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιον και μοιραστείτε το μαζί του.
  • Εβδομάδα 6: «Να τρώτε θρεπτικά». Καθημερινή πρόκληση: φάτε οκτώ μερίδες με βάση τα λαχανικά. Εβδομαδιαία πρόκληση: ετοιμάστε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με έναν ή περισσότερους φίλους.
  • Εβδομάδα 7: «Ξεκουραστείτε-κοιμηθείτε». Καθημερινή πρόκληση: περάστε οκτώ ώρες στο κρεβάτι χωρίς κάποια συσκευή. Εβδομαδιαία πρόκληση: περάστε ένα βράδυ κοντά στο τζάκι ή με ένα ήρεμο φωτισμό.
  • Εβδομάδα 8: «Ξεκούραση από το άγχος». Καθημερινή πρόκληση: περάστε 15 λεπτά σε ένα ήσυχο μέρος, χαλαρώνοντας και παρατηρώντας το περιβάλλον. Εβδομαδιαία πρόκληση: πάρτε μια μέρα ρεπό από τη δουλειά και κάντε ένα ψηφιακό διάλειμμα (βγαίνοντας «εκτός σύνδεσης» για 24 ώρες για να επαναφορτιστείτε).
  • Εβδομάδα 9: «Εξυπηρετώντας τους άλλους». Καθημερινή πρόκληση: εκτελέστε μια τυχαία πράξη καλοσύνης. Εβδομαδιαία πρόκληση: χρησιμοποιήστε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας για να εκτελέσετε μια πράξη εξυπηρέτησης.
  • Εβδομάδα 10: «Τι χρειάζεται για να ανθίσεις;» Καθημερινή πρόκληση: Συνεχίστε τις προκλήσεις που φάνηκαν χρήσιμες. Εβδομαδιαία πρόκληση: Συνεχίστε τις προκλήσεις που φάνηκαν χρήσιμες.

Διαβάστε σχετικά: Η αναζήτηση της ευτυχίας: τι δίνει νόημα στη ζωή;


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην παρέμβαση των 10 εβδομάδων παρουσίασαν αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων στην ψυχολογική ευημερία, από την αρχική έως τη μετα-παρέμβαση, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασαν καμία τέτοια διαφορά. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θετικά αποτελέσματα της παρέμβασης των 10 εβδομάδων διατηρήθηκαν, όταν εξέτασαν εκ νέου τους συμμετέχοντες 12 εβδομάδες μετά το τέλος της παρέμβασης.

Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που δείχνει ότι μια διεπιστημονική παρέμβαση, η οποία ενσωματώνει στρατηγικές τόσο από τη θετική ψυχολογία όσο και από την ιατρική του τρόπου ζωής, μπορεί να βελτιώσει τη συχνότητα της ευημερίας, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Για τη μέτρηση της ευημερίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα 10 σημείων που παρουσιάζεται παρακάτω.

  1. Τις περισσότερες ημέρες αισθάνομαι μια αίσθηση ολοκλήρωσης από αυτό που κάνω.
  2. Την περασμένη εβδομάδα ένιωσα ήρεμος και γαλήνιος.
  3. Μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα.
  4. Γενικά αισθάνομαι ότι αυτό που κάνω στη ζωή μου είναι πολύτιμο και αξίζει τον κόπο.
  5. Είμαι πάντα αισιόδοξος για το μέλλον μου.
  6. Συνολικά, πόσο ευτυχισμένος θα λέγατε ότι είστε;
  7. Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μου που νοιάζονται πραγματικά για μένα.
  8. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά στη ζωή μου, γενικά δεν μου παίρνει πολύ καιρό να επανέλθω στο φυσιολογικό.
  9. Σε γενικές γραμμές, αισθάνομαι πολύ θετικά για τον εαυτό μου.
  10. Την περασμένη εβδομάδα είχα πολλή ενέργεια.

Η έρευνα προσθέτει δεδομένα στο αυξανόμενο σύνολο μελετών που αναδεικνύουν τα οφέλη των παρεμβάσεων ευεξίας.

Οι υγιεινές συμπεριφορές του τρόπου ζωής δεν τονίζονται συνήθως στην προώθηση της ψυχικής ευημερίας. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τη συμβολή που έχουν οι αλλαγές στη σωματική υγεία, με τη μεσολάβηση της αλλαγής της συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής, στη μέτρηση της ευημερίας, λένε οι ερευνητές.


Sof Pol
Έρευνα: An interdisciplinary mental wellbeing intervention for increasing flourishing: two experimental studies. The Journal of Positive Psychology, 1-16.

Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...