PsychologyNow Team

Ερευνητές εντόπισαν το εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέεται με την πνευματικότητα

Ερευνητές εντόπισαν το εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέεται με την πνευματικότητα

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει το εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέεται με την πνευματικότητα
Image credit: Mikhail Nilov / pexels.com

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα πηγάζουν από μια θεμελιώδη, νευροβιολογική δυναμική και είναι συνυφασμένες με τον νευρικό μας ιστό.


Πάνω από το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως συνδέονται με κάποια θρησκεία ή μορφή πνευματικότητας. Όμως η έρευνα σχετικά με τη νευροεπιστήμη της πνευματικότητας και της θρησκευτικότητας είναι περιορισμένη και αποσπασματική.

Μια πρόσφατη μελέτη επιχείρησε μια νέα προσέγγιση στη χαρτογράφηση της πνευματικότητας και της θρησκευτικότητας και βρήκε ότι η πνευματική αποδοχή μπορεί να εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα.

Αυτό το κύκλωμα βρίσκεται στην περιυδραγωγό φαιά ουσία (PAG), μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως η μάθηση μέσω φόβου, η διαφοροποίηση πόνου, οι αλτρουιστικές συμπεριφορές και η άνευ όρων αγάπη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Biological Psychiatry.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πνευματικότητα και η θρησκευτικότητα πηγάζουν από μια θεμελιώδη, νευροβιολογική δυναμική και είναι συνυφασμένες με τον νευρικό μας ιστό. Ήταν έκπληξη η ανακάλυψη ότι το εγκεφαλικό κύκλωμα που συνδέεται με την πνευματικότητα εντοπίζεται σε μια από τις πιο εξελικτικά διατηρημένες δομές στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Μάικλ Φέργκιουσον, Ph.D., κύριος ερευνητής στο Κέντρο Θεραπευτικής Εγκεφαλικού Κυκλώματος του Μπρίγκαμ και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ο Φέργκιουσον και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται χαρτογράφηση δικτύου αλλοιώσεων, η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν σύνθετες συμπεριφορές σε σχέση με συγκεκριμένα εγκεφαλικά κυκλώματα, με βάση τη θέση εγκεφαλικών αλλοιώσεων σε ασθενείς. Η ομάδα των ερευνητών αξιοποίησε μια προηγουμένως δημοσιευμένη βάση δεδομένων που περιλάμβανε 88 ασθενείς που έκαναν επέμβαση για την αφαίρεση εγκεφαλικού όγκου.


Διαβάστε σχετικά: 7 συνήθειες που προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου


Οι ασθενείς συμπλήρωσαν μια έρευνα που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την πνευματική αποδοχή, πριν και μετά την επέμβαση. Η ομάδα επικύρωσε τα αποτελέσματα με τη χρήση μιας άλλης βάσης δεδομένων με 100 ασθενείς, οι οποίοι είχαν εγκεφαλικές αλλοιώσεις από τραύματα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Αυτοί οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τη θρησκευτικότητα.

Από τους 88 ασθενείς, 30 παρουσίασαν μείωση της πνευματικής πίστης μετά την αφαίρεση του εγκεφαλικού όγκου, 29 παρουσίασαν αύξηση και 29 καμία αλλαγή. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της χαρτογράφησης, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αυτοαναφερόμενη πνευματικότητα εντοπίστηκε σε ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα στην PAG.

Το κύκλωμα περιλάμβανε θετικούς και αρνητικούς κόμβους. Οι αλλοιώσεις που επηρέαζαν αυτούς τους κόμβους είτε μείωναν είτε αύξαναν την πνευματική πίστη των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα σχετικά με τη θρησκευτικότητα, από τη δεύτερη βάση δεδομένων, βρέθηκε να συμφωνούν με αυτά τα ευρήματα. Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, οι ερευνητές βρήκαν αρκετές περιπτώσεις ασθενών που έγιναν πολύ θρησκευόμενοι έπειτα από εγκεφαλικές αλλοιώσεις που επηρέασαν τους αρνητικούς κόμβους του κυκλώματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποίησαν δεν προσφέρουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την ανατροφή των ασθενών, η οποία μπορεί να έχει επίδραση στις πνευματικές πεποιθήσεις, και ότι οι ασθενείς προέρχονταν κυρίως από χριστιανικά περιβάλλοντα.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πνευματική πίστη έχει βαθιές ρίζες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ιστορικά, είναι σχετικά πρόσφατος ο διαχωρισμός ιατρικής και πνευματικότητας. Σε όλους τους πολιτισμούς φαίνεται να υπάρχει αυτή η διαχρονική σύνδεση μεταξύ πνευματικότητας και θεραπείας. Με ενδιαφέρει το κατά πόσο η κατανόηση αυτού του εγκεφαλικού κυκλώματος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς η θεραπευτική και η πνευματικότητα μπορούν να επηρεάσουν η μία την άλλη, δήλωσε ο Φέργκιουσον.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Έρευνα: A neural circuit for spirituality and religiosity derived from patients with brain lesions
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...