PsychologyNow Team

Τα οφέλη του διαβάσματος στην αυτοαπομόνωση

Τα οφέλη του διαβάσματος στην αυτοαπομόνωση

PsychologyNow Team
γυναίκα διαβάζει βιβλίο στο σπίτι της εξαιτίας της αυτοαπομόνωσης
Image credit:  David Iskander / unsplash.com

Η πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Qatar Foundation με τίτλο «Qatar Reads» («Το Κατάρ διαβάζει») προσφέρει ευκαιρίες μάθησης ενόσω η χώρα δίνει μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.


Η αυτοαπομόνωση στο σπίτι μπορεί να είναι μια ψυχολογική δοκιμασία, αλλά αποτελεί αναγκαίο προληπτικό μέτρο καθώς η χώρα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Ωστόσο, το διάβασμα μπορεί αναμφισβήτητα να συμβάλλει στην μείωση του άγχους.

H Al-Jazi Al-henzab, Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργου της «Qatar Reads», δηλώνει ότι «το διάβασμα είναι ανεξάρτητο από τον χώρο και τον χρόνο και δεν έχει υποχρεωτικά μια συγκεκριμένη μορφή. Όπου υπάρχουν λέξεις, υπάρχουν ιστορίες και ευκαιρίες μάθησης».

Το διάβασμα έχει πολλά οφέλη. H Al-Jazi Al-henzab αναφέρει ότι βελτιώνει την μνήμη, διευρύνει το λεξιλόγιο και διατηρεί το μυαλό κοφτερό. Μπορεί επίσης, να έχει μια απίστευτα κατευναστική επίδραση στον αναγνώστη και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους. Φυσικά, μπορεί ακόμη να αποτελέσει μια διέξοδο διαφυγής και σήμερα αυτό είναι κάτι που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Όλα τα αναγνώσματα είναι ωφέλιμα, όχι μόνο τα διδακτικά βιβλία. Από τα μη λογοτεχνικά βιβλία όπως είναι οι βιογραφίες, οι αυτοβιογραφίες, τα εγχειρίδια, τα απομνημονεύματα μέχρι τα λογοτεχνικά βιβλία που περιλαμβάνουν είδη όπως είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα, το δράμα, τα βιβλία μυστηρίου και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Αν κάποιος είναι πολύ αφηρημένος, μπορεί να διαβάσει ένα χαϊκού.


Διαβάστε σχετικά: Το διάβασμα μόλις 20 σελίδων την ημέρα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας


Η πρωτοβουλία της Qatar Foundation προσφέρει επίσης, ευκαιρίες μάθησης στην τοπική κοινότητα αυτήν την περίοδο. Οι γονείς με τα παιδιά τους ενθαρρύνονται να δηλώσουν συμμετοχή στην δράση Family Reading Program («Οικογενειακό διάβασμα»), όπου τα μέλη λαμβάνουν κάθε μήνα βιβλία, φύλλα δραστηριοτήτων και κόμικς.

Η παράδοση του υλικού γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένων γραμματοκιβωτίων που βρίσκονται έξω από τα σπίτια, ενώ η ομάδα εφαρμόζει τα πιο αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που εξέδωσε το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δράση «Mommy to Be» («Μέλλουσα μαμά»), η οποία αρχικά θα υλοποιηθεί μόνο σε ψηφιακό περιβάλλον.

Εναλλακτικά, η ομάδα της «Qatar Reads» προτείνει την δημιουργία διαδικτυακών λεσχών βιβλίου με την χρήση πλατφόρμας ψηφιακού βίντεο, ώστε να πραγματοποιείται ανταλλαγή ιδεών και τίτλων. H Al-Jazi εξηγεί ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας ίσως να είναι δύσκολο να βρείτε νέα θέματα συζήτησης, γι’ αυτό δείξτε στα παιδιά σας ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί έναν τρόπο για να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τους φίλους τους.

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τους γονείς τους, γι’ αυτό είναι πιο σημαντικό αυτό που κάνετε από αυτό που λέτε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν είναι να διαβάζετε μπροστά τους. Αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να τελειώσετε το μυθιστόρημα που είχατε ξεκινήσει πριν λίγο καιρό ή βρείτε κάτι εντελώς καινούριο να διαβάσετε, προσθέτει.

Μπορείτε ακόμη να κάνετε μια λίστα με τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπεριλάβετε όλη την οικογένεια καθιερώνοντας μια ώρα ομαδικής ανάγνωσης, κατά την οποία είτε θα διαβάζετε στα παιδιά σας είτε θα ζητάτε από τα παιδιά σας να διαβάζουν δυνατά σε όλη την οικογένεια, συμπληρώνει.


Πηγή: qf.org.qa
Απόδοση: Πετρίνα Αχυριάτη, Μεταφράστρια, MA in Translation

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...