PsychologyNow Team

Βιβλιο-προτάσεις: Παιδικοί Φόβοι - Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

Βιβλιο-προτάσεις: Παιδικοί Φόβοι - Αθανάσιος Αλεξανδρίδης

PsychologyNow Team
εξώφυλλο βιβλίου παιδικοί φόβοι Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

Η Μαγδαληνή Γεωργιάκου γράφει για τους Παιδικούς Φόβους, το νέο βιβλίο του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη.


Όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι ασχολούνται και αγαπάνε τα παιδιά έχουν έρθει ή θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τους παιδικούς φόβους.

Φόβους που προκύπτουν από ποικίλες αφορμές και έχουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Φόβους ακόμη και των ίδιων των γονέων που “περνάνε” στα παιδιά. Πόσο αυτοί οι φόβοι πρέπει να μας ανησυχούν; Πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτήν την συνάντηση με την τόσο ευαίσθητη, ευάλωτη, φοβισμένη πλευρά των παιδιών;

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ευαίσθητος πάντα στις δυσκολίες και τους φόβους, τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, αναπτύσσει αυτό το θέμα με τον πιο επιτυχημένο τρόπο. Στο βιβλίο του «Παιδικοί Φόβοι» που είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς ΣΧΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, το πρώτο είναι οι «Παιδικοί Έρωτες», οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις μιας ομάδας γονέων με τον ψυχαναλυτή συναντούν τις σκέψεις, τις αγωνίες, αλλά και τους φόβους του αναγνώστη. Οι γονείς καταθέτουν τις εμπειρίες τους αλλά και ζητούν να μάθουν. Οι συζητήσεις αφορούν στα παιδιά, στους εφήβους αλλά και στα παιδιά μέσα στους ενήλικες. Ο διάλογος είναι ζωντανός, παιγνιώδης, γόνιμος και εντέλει απολαυστικός.

Ο φόβος μπορεί να είναι ένα έμφυτο φαινόμενο, ή μπορεί να είναι ένα προσωπικό δημιούργημα. Μπορεί να είναι ρητός ή άρρητος. Μπορεί να είναι ένας φόβος απώλειας ή ένας φόβος ανεπάρκειας και αναπηρίας. Μπορεί να είναι φόβος για το θάνατο, την αρρώστια. Μπορεί να είναι φόβος της απουσίας, φόβος αποχωρισμού ή φόβος μπροστά στη σεξουαλικότητα. Αλλά και φόβος της τρέλας. Αλλά υπάρχουν και οι επίκαιροι φόβοι: ο φόβος της τρομοκρατίας, το θέμα του συναισθηματικού εκφοβισμού ή ακόμη και ο φόβος της κατασκήνωσης που μπορεί να ζουν κάποιες.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα αναπτύσσονται πολύ διεξοδικά σε αυτό το βιβλίο που χρειάζεται να διαβάσει κάθε γονιός αλλά και κάθε ένας που αγαπάει και πλησιάζει τα παιδιά. Γιατί διαβάζοντας αυτό το βιβλίο εμείς οι ενήλικες, τελικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους δικούς μας φόβους – φόβους ξεχασμένους ή ‘τακτοποιημένους’ - που συναντάμε μέσα στα παιδιά που αγαπάμε. Και εν τέλει μέσα από αυτόν το διάλογο που ξεδιπλώνεται μπροστά μας συνειδητοποιούμε τη δική μας ενεργή συμμετοχή στους “παιδικούς φόβους” και αυτή είναι η αρχή για να αλλάξουν τα πράγματα!

Ας αφεθούμε λοιπόν στην ανάγνωση χωρίς φόβους...

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη στο PsychologyNow.gr.

H Μαγδαληνή Γεωργιάκου είναι Κλινικός Ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Indianapolis. Είναι υποψήφιο μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (ΕΨΕ) από το 2012. Στο παρελθόν είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και εξειδικεύτηκε στη Χρηματοοικονομία. Εργάστηκε στον τραπεζικό κλάδο μέχρι το 2000. Ως ψυχολόγος έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΙΨΥΠΕ). Διατηρεί γραφείο στον Πειραιά όπου ασκεί την ψυχανάλυση και την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Ο συγγραφέας:
Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης είναι ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Ελληνικής, της Γαλλικής και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφικής. Από το 1982 έχει ανακοινώσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και ατομικά βιβλία. Η κλινική και θεωρητική του εργασία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσµα της ψυχοπαθολογίας, µε κύριους άξονες τη δηµιουργία και την αποδιοργάνωση της ταυτότητας, της ψυχοσωµατικής ενότητας και της γλώσσας. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Φύση και Λόγος στην ψυχανάλυση (Ίκαρος, 2011), Το παιδικό ψυχόσωµα (Γαβριηλίδης, 2014) Παράλληλα, από το 1992 άρχισε τη συστηματική παρουσίαση της ποίησή του. Οι πρόσφατες συλλογές του είναι SMS (Ίκαρος, 2008), Υπέρθλιψη (Ίκαρος, 2011) και Αλγόρυθμος (Ίκαρος, 2016) Το 2016 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα, Το πρωτάκι (εκδόσεις Καστανιώτη).

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...