PsychologyNow Team

5 σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας τον 21ο αιώνα

5 σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας τον 21ο αιώνα

PsychologyNow Team
άντρας σε θάλασσα γνωρίζει τις 5 σημαντικές εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας τον 21ο αιώνα
Image credit: Warren Wong / unsplash.com

Όσο συνεχίζουμε να παραμένουμε γοητευμένοι από τα πράγματα που κάνει το ανθρώπινο είδος, η ψυχολογία θα είναι πάντα παρούσα.


Για χιλιετίες, οι άνθρωποι έδειχναν περιέργεια για το τι ακριβώς είναι αυτό που διαμορφώνει και παρακινεί την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με το πέρασμα του χρόνου και την επικράτηση της επιστήμης ως μέσο για τη μελέτη της συμπεριφοράς, γεννήθηκε η επιστήμη της Ψυχολογίας.

Οι στοχαστές των αρχών του 20ού αιώνα διαπίστωσαν μια σύνδεση μεταξύ της φυσικής φιλοσοφίας και της βιολογικής παρατήρησης, η οποία διαμόρφωσε την πρώιμη ψυχολογική έρευνα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η Ψυχολογία καθιερώθηκε ως το μέσο της επιστημονικής έρευνας για την ανθρώπινη συμπεριφορά, παρέχοντας πολλές εφαρμογές.

Προς το τέλος του 20ού αιώνα, η Ψυχολογία επεκτάθηκε σε διαφορετικές λειτουργικές ειδικότητες ενώ απομακρύνθηκε από τις μονολιθικές έννοιες, όπως ο μηχανιστικός συμπεριφορισμός, οι οποίες την κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα. Επίσης, απελευθερώθηκε από τους δεσμούς της ψυχανάλυσης και της ψυχιατρικής, ακολουθώντας το δικό της μονοπάτι ως μια συνεχώς εξελισσόμενη μελέτη αυτών που πράττουν οι άνθρωποι και των καθοριστικών παραγόντων αυτών των ενεργειών τους.

5 βασικά στοιχεία της Ψυχολογίας του 21ου αιώνα

Ως επί το πλείστον, οι αλλαγές στην επιστήμη της Ψυχολογίας,οι οποίες επήλθαν κατά τις αρχές του 21ου αιώνα, συνεχίζουν να είναι περισσότερο εξελικτικές παρά επαναστατικές, εκτός από τη Νευροψυχολογία, όπου οι νέες τεχνολογίες τροφοδοτούν εκπληκτικές ανακαλύψεις. Σε γενικές γραμμές, η επιστήμη της Ψυχολογίας συνεχίζει να είναι θεωρητική και να θεωρείται εφαρμοσμένος κλάδος, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις εφαρμογές της.

Ακολουθούν κάποια βασικά στοιχεία της επιστήμης της Ψυχολογίας όπως αυτή εξελίσσεται κατά τον 21ο αιώνα.

1. Το χάσμα μεταξύ νου και εγκεφάλου συνεχίζει να κλείνει. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους η Ψυχολογία του 21ου αιώνα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι μέσω της έμφασης που δίνεται στη ένωση αντικρουόμενων σχολών σκέψης και στη σύνθεση χρήσιμων λύσεων. Σκεφτείτε τη διαμάχη της ιδεολογικής δομής μεταξύ εννοιών του νου και του εγκεφάλου.

Οι απαρέγκλιτοι βιολόγοι και οι συμπεριφοριστές πίστευαν ότι η έννοια του νου ήταν μόνο ένα σύμβολο υποκατάστασης και όχι κάτι με αντικειμενική ύπαρξη. Η ιδέα του «νου» για τους συμπεριφοριστές και τους φονξιοναλιστές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια περίπλοκη εσωτερικευμένη σειρά σχημάτων ενδυνάμωσης / μάθησης.

Οι γνωστικιστές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι από την αρχή του αιώνα, η ψυχολογία δίνει μεγαλύτερη σημασία και αξία στις έννοιες της νοοτροπίας. Η συμφιλίωση των κενών μεταξύ εγκεφάλου και νου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ψυχολογία τον 21ο αιώνα, ωστόσο γίνεται ευκολότερη λόγω των εξελιγμένων τεχνικών νευρικής σάρωσης.


Διαβάστε σχετικά: Πέντε κοινοί μύθοι για την Ψυχολογία


2. Η πρακτική Νευροψυχολογία βρίσκεται σε άνοδο. Καθώς η Νευροεπιστήμη και η Νευροψυχολογία συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο, η γεφύρωση μεταξύ των μελετών του εγκεφάλου και των εφαρμογών για νευρολογικά ευρήματα έχει επιταχυνθεί. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη μιας εξελιγμένης τεχνολογίας σάρωσης εγκεφάλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες στην έρευνα ολοκληρώνουν πολύπλοκες εργασίες.

Καθώς ο εξοπλισμός σάρωσης εγκεφάλου γίνεται πιο εξειδικευμένος, πιο μικρός σε μέγεθος και ολοένα πιο ενισχυμένος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές καθημερινές καταστάσεις, αυξάνοντας έτσι την εφαρμογή των ευρημάτων της Νευροψυχολογίας. Η Νευροψυχολογία σημειώνει επίσης πρόοδο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται διαφορετικού τύπου άνοιες στους ηλικιωμένους και πώς αυτές εξελίσσονται.

3. Ο χώρος της Ψυχολογίας συνεχίζει να εξειδικεύεται. Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει γίνει εξειδικευμένη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ενσωματώνεται σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως η οργανωτική διαχείριση, το καταναλωτικό μάρκετινγκ, η διαφήμιση και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται και διαμορφώνουν έννοιες λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη υπολογιστικών προγραμμάτων, αλγορίθμων διαδικτυακής αναζήτησης και διασύνδεσης χρηστών. Η ψυχολογία συνεχίζει να επεκτείνεται σε διαφορετικές ανθρωποκεντρικές εφαρμογές και υποπεδία, λόγω της χρησιμότητάς της. Σε ανώτερο επίπεδο, η επίσημη ερευνητική ψυχολογία και η εφαρμοσμένη ψυχολογία τείνουν να αλληλοεπιδρούν.

4. Η Εξελικτική Ψυχολογία συνεχίζει να ευδοκιμεί. Η εξελικτική ψυχολογία είναι μια προσέγγιση για την κατανόηση, την περιγραφή και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς, η οποία βασίζεται στη θεωρία της εξέλιξης, όπως αναπτύχθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο. Η εξελικτική ψυχολογία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η βιολογική εξέλιξη έχει επηρεάσει τα επίμονα μοτίβα συμπεριφοράς, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα ανθρώπινα γνωστικά μοτίβα.

Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η βιολογική εξέλιξη έχει διαμορφώσει τα μοτίβα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και το γνωστικό σύστημα που ονομάζουμε «νου». Για το σκοπό αυτό, η ψυχολογία θεωρείται ως μια λειτουργία της εξελικτικής βιολογίας, όπου οι εξελίξεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον νου είναι επωφελείς για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

5. Η Θετική Ψυχολογία συνεχίζει να ανθίζει και σταδιακά γίνεται ένα μεγαλύτερο μέρος αυτού που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με την επιστήμη της Ψυχολογίας, καθώς συχνά ακούμε για την φροντίδα της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Επίσης, η Ψυχολογία συνεχίζει να ενημερώνει και να καθοδηγεί την συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία.

Εδώ και δεκαετίες, η επιστήμη της Ψυχολογίας μελετά τις ψυχικές ασθένειες και τις θεραπείες τους, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Ως μια νεότερη προσέγγιση στην ψυχική υγεία, η Θετική Ψυχολογία εξετάζει τους ψυχολογικούς παράγοντες και τις μεταβλητές που προάγουν την ευτυχία.

Δεδομένου ότι η εφαρμοσμένη ψυχολογία έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με τις ψυχικές ασθένειες, μπορεί να φαίνεται περίεργη η εστίαση στην θετική πλευρά της ψυχικής υγείας, αλλά χρειάζεται να λάβουμε υπόψη ότι η προώθηση της ευεξίας έχει γίνει ένα αναδυόμενο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης, σε αντίθεση με την εστίαση αποκλειστικά και μόνο στη θεραπεία ασθενειών.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας από τον 21ο αιώνα και έπειτα

Η Ψυχολογία στον 21ο αιώνα συνεχίζει να εξελίσσει και να βελτιώνει τις τάσεις που καθιερώθηκαν τον προηγούμενο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της για τη μελέτη της νοημοσύνης, της μάθησης και των σχολικών επιδόσεων. Οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες εξακολουθούν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές της οργανωτικής ψυχολογίας. Επίσης, παραμένει σημαντικό μέρος της ιατροδικαστικής ψυχολογίας και της εγκληματολογίας.

Όσο συνεχίζουμε να παραμένουμε γοητευμένοι από τα πράγματα που κάνει το ανθρώπινο είδος, η ψυχολογία θα είναι πάντα παρούσα.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...