PsychologyNow Team

Δημιουργώντας μία ψεύτικη ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα

Δημιουργώντας μία ψεύτικη ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα

PsychologyNow Team
διάφοροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα στα κινητά τους τηλέφωνα

Στις μέρες μας, είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε μια ψεύτικη ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα - αυτή του προσώπου που θα θέλαμε να είμαστε, αλλά δεν είμαστε.


Η υπερεκτίμηση της ταυτότητάς σας στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός εικονικού χαρακτήρα που μοιάζει ελάχιστα στο πρόσωπο που πραγματικά είστε. Ποιες είναι οι συνέπειες της δημιουργίας μια ψεύτικης ταυτότητας στα κοινωνικά δίκτυα; Σίγουρα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απογοήτευσης και σύγχυσης ταυτότητας.

Ο διαδικτυακός κόσμος είναι ένας χώρος που επιτρέπει τη δημιουργία ενός χαρακτήρα για την αλληλεπίδραση με άλλους. Η αναζήτηση «προσοχής» στα κοινωνικά δίκτυα είναι καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους, όπου έχουν τη δυνατότητα να προσποιηθούν και να παίξουν το ρόλο του προσώπου που θα ήθελαν να είναι.

Στο διαδίκτυο, ωστόσο, δε βλέπετε τον πραγματικό χαρακτήρα των άλλων. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ο καθένας είναι ελεύθερος να κρύψει αυτό που δεν θέλει να δουν οι άλλοι και να δείξει χαρακτηριστικά που δεν ανήκουν στην προσωπικότητά του.

Έτσι, κάτι που θα μπορούσε, αρχικά, να είναι ευφάνταστο και διασκεδαστικό, εύκολα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αρχίζετε να δίνετε βαρύτητα στην εικόνα που έχετε «χτίσει» και καταλήγετε σε σύγχυση σχετικά με την πραγματική σας ταυτότητα.

Η ψεύτικη ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα

Είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια ψεύτικη ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε σε άλλους ανθρώπους που «βρίσκονται» εκεί, και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, οι άλλοι δεν έχουν τρόπο να εξακριβώσουν αν αυτά που λέτε είναι αλήθεια. Μόλις έχετε δημιουργήσει αυτή την εικόνα του ιδανικού εαυτού, θα αρχίσετε να την καλλιεργείτε, να την προωθείτε και να την ωραιοποιείτε.

Επίσης, η εικονική πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στην πραγματική κατάσταση ενός ατόμου και δε μπορείτε να εξακριβώσετε αν κάτι που λέει κάποιος είναι αλήθεια με βάση τη δική σας αντίληψη για το ποιος πραγματικά είναι.

Αποδοχή και θαυμασμός

Η ταυτότητα που δημιουργούμε στα κοινωνικά δίκτυα πάντα παρουσιάζει το «καλύτερο» κομμάτι του εαυτού μας. Κάποιοι παίρνουν πολλά «like», ενώ άλλοι περνούν απαρατήρητοι. Μπορείτε σταδιακά να μάθετε ποιες πτυχές της ταυτότητάς σας θεωρούνται πιο «αξιόλογες» και ποιες παίρνουν έγκριση από τις on-line «φιλίες» σας.

Μία ψευδή ταυτότητα στα κοινωνικά δίκτυα η οποία λειτουργεί ως «βιτρίνα» είναι επίσης ένας τρόπος ανταγωνισμού με άλλους στην «κοινωνική αγορά». Μερικοί είναι τόσο απορροφημένοι από τον εικονικό κόσμο τους που αρχίζουν να κρίνουν τους «διαδικτυακούς γύρω» τους. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούν «τεχνητούς», αλλά εύθραυστους δεσμούς.

Η αποδοχή και ο θαυμασμός που εκφράζεται στα κοινωνικά δίκτυα συχνά δεν αναδύεται από την ουσιαστική αναγνώριση. Έχει να κάνει περισσότερο με την απόκτηση όσων περισσότερων like και followers γίνεται.

Πολλές διασημότητες του Internet, κοινώς γνωστοί ως influencers, είναι αυτοί που μνημονεύονται περισσότερο σε αυτή την «αγορά προσωπικότητας». Με βάση αυτά που λένε, είτε αποδοκιμάζονται είτε επικυρώνονται σε καθημερινή βάση.

Η αυταπάτη είναι το πραγματικό πρόβλημα

Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα «γόνιμο έδαφος», όπου οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν την επίδραση της κοινωνικής πίεσης και να εδραιώσουν «τάσεις» οι οποίες δεν είναι πάντα εποικοδομητικές ή δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους ή την κοινωνία.

Συχνά παρατηρούμε την υποβάθμιση πραγμάτων που έχουν ουσιαστική σημασία. Σε καθημερινή βάση, είναι οφθαλμοφανές ότι τα κοινωνικά δίκτυα περισσότερο μάς διαχωρίζουν παρά μάς ενώνουν. Ενθαρρύνουν μια μικρο-δικτατορία απόψεων και όσοι δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να σχηματίσουν μια δική τους προσέγγιση της πραγματικότητας, θα οδηγηθούν στη δημιουργία παραπλανητικών ταυτοτήτων.

Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν εύκολα να μας επηρεάσουν καθώς «χτίζοντας» μια ψεύτικη ταυτότητα μπορεί να δημιουργηθούν μεγαλύτερες προσδοκίες από ό,τι θα έπρεπε. Μερικοί απογοητεύονται υπερβολικά όταν μία δημοσίευσή τους περνά απαρατήρητη.

Κάνοντας σχόλια και μοιράζοντας πράγματα διαδικτυακά είναι απλά τρόποι για να δημιουργήσετε δεσμούς με άλλους. Αν επιτρέψετε στα κοινωνικά δίκτυα να σας «απορροφήσουν», μπορεί να οδηγηθείτε σε διαστρέβλωση του ποιοι πραγματικά είστε χάνοντας την πολύτιμη ευκαιρία οικοδόμησης βαθύτερων σχέσεων και έκφρασης του αληθινού εαυτού σας.

Με αυτό τον τρόπο, στην πραγματικότητα απομονώνετε τον εαυτό σας από το πραγματικό περιβάλλον σας και την αληθινή ταυτότητά σας.


Vas perk

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Βασιλική Πέρκα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...