PsychologyNow Team

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις εμποδίζουν έναν πιο ψυχικά υγιεινό τρόπο ζωής

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις εμποδίζουν έναν πιο ψυχικά υγιεινό τρόπο ζωής

PsychologyNow Team
γυναίκα με περιοριστικές πεποιθήσεις εμποδίζει ένα πιο ψυχικά υγιεινό τρόπο ζωής
Image credit: Allef Vinicius / unsplash.com

Αναγνωρίστε τις υποσυνείδητες πεποιθήσεις και δημιουργήστε τη ζωή που πάντα θέλατε να ζήσετε.


Οι πεποιθήσεις μας κατευθύνουν τη ζωή μας και τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας. Υπάρχουν δύο τύποι πεποιθήσεων που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας: συνειδητές και υποσυνείδητες.

Οι συνειδητές πεποιθήσεις είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν και να αλλάξουν. Ωστόσο, οι υποσυνείδητες πεποιθήσεις είναι βαθιά ριζωμένες στην ύπαρξή μας και επηρεάζονται από παράγοντες όπως η πρώιμη παιδική ηλικία μας και το περιβάλλον μας, και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να τις αναγνωρίσουμε και να τις αλλάξουμε.

Οι πεποιθήσεις μας καθορίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Οι θετικές πεποιθήσεις μπορούν να δημιουργήσουν θετικές εμπειρίες ζωής, αλλά οι αρνητικές πεποιθήσεις μπορεί να προκαλέσουν περιορισμούς στην επιτυχία μας στους διάφορους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Διαβάστε σχετικά: Οι πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε


Οι πεποιθήσεις μετατρέπονται σε αυτοεκπληρούμενες προβλέψεις

Οι αρνητικές πεποιθήσεις σχετικά με την υγεία οδηγούν σε ανθυγιεινές συνήθειες. Και οι ανθυγιεινές συνήθειες προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα τα οποία ισχυροποιούν τις αρχικές αρνητικές πεποιθήσεις. Είναι ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει.

Μερικές από τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχουν οι θεραπευόμενοι είναι:

  • «Είναι δύσκολο να αλλάξω».
  • «Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω».
  • «Είμαι πολύ τεμπέλης για να αλλάξω».
  • «Είναι γενετικό (για κάποια πάθηση) και άρα είμαι καταδικασμένος να το πάθω».

Αυτές οι πεποιθήσεις δημιουργούν μια κατάσταση αποδυνάμωσης και αποσύνδεσης από τον στόχο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν πιστεύεις ότι δεν είναι δυνατό να επιτύχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ότι είναι δύσκολο να αλλάξεις, καταλήγεις να χρονοτριβείς πριν αναλάβεις δράση, όπως να αρχίσεις να περπατάς, να μαγειρεύεις πιο υγιεινά γεύματα ή να κόψεις το κάπνισμα.

Στον πυρήνα όλων των αρνητικών πεποιθήσεων υπάρχει η πρωταρχική πεποίθηση: «Δεν μπορώ να αγαπηθώ, είμαι ανάξιος και δεν μου αξίζει».

Πώς να αλλάξεις τις πεποιθήσεις που σε περιορίζουν

Στον πυρήνα όλων των αρνητικών πεποιθήσεων υπάρχει η πρωταρχική πεποίθηση: «Δεν μπορώ να αγαπηθώ, είμαι ανάξιος και δεν μου αξίζει». Όλες οι άλλες αρνητικές πεποιθήσεις απορρέουν από αυτή την πρωταρχική πεποίθηση, η οποία συχνά έχει τις ρίζες της στην πρώιμη παιδική ηλικία. Γι’ αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει.

Επομένως, το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε πεποιθήσεις που θα σας ενδυναμώσουν και θα σας οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Κάνοντας μια λίστα με όλα τα θετικά χαρακτηριστικά σας και τις δυνάμεις σας, και έχοντας γύρω σας υποστηρικτικούς ανθρώπους που σας αγαπούν θα μπορέσετε σύντομα να επανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που προκαλούν αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή σας. Εξετάστε αυτές τις πεποιθήσεις ρωτώντας τον εαυτό σας αν όντως ισχύουν. Μήπως θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο;

Όταν αμφισβητείτε τις πεποιθήσεις που σας περιορίζουν και φαντάζεστε την πραγματικότητα που θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν τρόπο σκέψης προσανατολισμένο στις δυνατότητες. Αυτό σας ενδυναμώνει για να κάνετε μικρά βήματα προς την κατάσταση που ονειρεύεστε. Αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν σε μικρές νίκες, και άρα θετικά συναισθήματα, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε νέες θετικές πεποιθήσεις.

Ανατρέψτε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που σας κρατούν στάσιμους. Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που υποστηρίζουν ότι το βέλτιστο επίπεδο υγείας είναι μια εφικτή δυνατότητα για όλους όσους προσπαθούν γι’ αυτό τον στόχο.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...