PsychologyNow Team

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

PsychologyNow Team
άνθρωποι με αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας εξαιτίας της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Image credit:  Maxim Tolchinskiy / unsplash.com

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έκτακτη ανάγκη και για την ψυχική υγεία.


Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων σχετίζεται με αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας μεταξύ ανθρώπων που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με ψυχωτικές διαταραχές και διαταραχές διάθεσης, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη δεδομένων από 13.000 άτομα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Psychiatry.

Η αυξημένη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αντανακλά τη σοβαρότητα της ψυχικής ασθένειας, υποδεικνύοντας ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα βελτιώσει τα αποτελέσματα για εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτές τις διαταραχές και θα μειώσει το κόστος περίθαλψης που χρειάζεται για την υποστήριξή τους.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κοινές ψυχικές διαταραχές όπως άγχος και ήπια κατάθλιψη, όμως, ως τώρα, λίγα γνωρίζαμε για το αν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην εξέλιξη και τη δριμύτητα μετά την εμφάνιση πιο σοβαρών ψυχικών ασθενειών.

Ερευνητές από τα Κολέγια Κινγκς και Ιμπίριαλ στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανέλυσαν δεδομένα από 13.887 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, που ήρθαν σε επαφή από κοντά με τις υπηρεσίες του South London and Maudsley NHS Foundation Trust μεταξύ 2008 και 2012.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για επτά χρόνια από την πρώτη τους επαφή με τις υπηρεσίες. Ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία ψυχικής υγείας συνδέθηκαν με ποσοστά συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρυπαντών στη διεύθυνση κατοικίας των συμμετεχόντων.

Η μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρυπαντών χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας πιο συχνά στους μήνες και στα χρόνια που ακολούθησαν την αρχική τους επαφή με τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Δρ Ιωάννης Μπακόλης, λέκτορας Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, αλλά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο στην ένταση των ψυχικών διαταραχών για ανθρώπους με προ-υπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας.


Διαβάστε σχετικά: Η σύνδεση του κλιματικού άγχους και της ψυχικής ασθένειας


Η έρευνά μας δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυξημένη δριμύτητα των ψυχικών διαταραχών. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου εύκολα τροποποιήσιμος, που σημαίνει ότι περισσότερες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης, όπως ζώνες χαμηλής εκπομπής αερίων, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα ψυχικής υγείας καθώς και να μειώσουν τα υψηλά κόστη περίθαλψης που προκαλούνται από τις χρόνιες ψυχικές ασθένειες.

Η Δρ Τζόαν Νιούμπερι, από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ, και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: Παρακολουθήσαμε αυτά τα ευρήματα για διαταραχές διάθεσης και για ψυχωτικές διαταραχές, για εσωτερικούς ασθενείς και για κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας, για πάνω από επτά χρόνια. Αυτό υποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε ένα εύρος προβλημάτων ψυχικής υγείας, σε ένα μεγάλο φάσμα κλινικών αναγκών και για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ο Δρ Έιντριεν Τζέιμς, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, δήλωσε: Η περιβαλλοντική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποτελεί έκτακτη ανάγκη και για την ψυχική υγεία. Αν η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνει προϋπάρχουσες σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η βαριά κατάθλιψη, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μείωνε την πίεση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Ism Tsox
Έρευνα: Joanne B. Newbury et al, Association between air pollution exposure and mental health service use among individuals with first presentations of psychotic and mood disorders: retrospective cohort study, The British Journal of Psychiatry (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...