PsychologyNow Team

Οικοκτονία: ένα διεθνές έγκλημα όπως η γενοκτονία

Οικοκτονία: ένα διεθνές έγκλημα όπως η γενοκτονία

PsychologyNow Team
γυναίκα σε δάσος σκέφτεται την οικοκτονία, ένα διεθνές έγκλημα όπως η γενοκτονία
Image credit:  Brady Knoll / pexels.com

Μια διεθνής επιτροπή σχεδιάζει έναν νομικό ορισμό της οικοκτονίας που θα την καταστήσει διεθνές έγκλημα, μαζί με τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου.


Μια ομάδα 12 ειδικών από το ίδρυμα «Σταματήστε την οικοκτονία» δημιούργησε τον νομικό ορισμό της οικοκτονίας και καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να τον υιοθετήσει. Το προσχέδιο νόμου ορίζει την οικοκτονία ως παράνομες πράξεις που διαπράττονται εν γνώση της ύπαρξης σημαντικής πιθανότητας για σοβαρή και εκτεταμένη ή μακροχρόνια ζημιά στο περιβάλλον που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα ορισμός αρκετά ευρύς ώστε να συμπεριλάβει καταστροφικές ενέργειες, όπως πυρηνικά ατυχήματα, πετρελαιοκηλίδες και αποψίλωση δασών, ενώ παράλληλα να μην τιμωρεί ανθρώπους για καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση προς την εργασία και η θέρμανση του σπιτιού, αναφέρει ο Φίλιπ Σαντς, καθηγητής Νομικής στο UCL και συνεπικεφαλής της επιτροπής.

Αν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υιοθετήσουν τον νόμο, θα είναι το πέμπτο έγκλημα υπό την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, μαζί με τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τη γενοκτονία και το έγκλημα επιθετικότητας. Ενώ το προσχέδιο φτιάχτηκε για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ο ορισμός της επιτροπής δεν συμπεριλαμβάνει πραγματικά τον όρο. Ο Σαντς αναφέρει πως αυτό έγινε εκ προθέσεως.

H ομάδα θεώρησε πως θα ήταν καλύτερο να μην καταγράψει συγκεκριμένες επιδράσεις, γιατί, αν αρχίσεις να καταγράφεις επιδράσεις, αποκλείεις κάποιες, κι έτσι στέλνεις το μήνυμα ότι οι υπόλοιποι τρόποι πρόκλησης βλάβης είναι ανεκτοί. Επομένως, σκεφτήκαμε πως η καλύτερη επιλογή ήταν να μην αναφέρουμε τίποτα, δήλωσε ο Σαντς.


Διαβάστε σχετικά: Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την ψυχική υγεία και καταπολεμά τη μοναξιά


Όμως, υπήρχε κι ένα άλλος λόγος για να μην αναφερθεί η κλιματική αλλαγή. Πιστεύω πως αν ο ορισμός ανέφερε ρητά την κλιματική αλλαγή, δεν θα λειτουργούσε, διότι, όπως γνωρίζετε, οι χώρες έχουν ξοδέψει τριάντα χρόνια διαπραγματευόμενες συμβάσεις για την κλιματική αλλαγή. Και η ιδέα πως ξαφνικά θα εγκληματικοποιούσαν συγκεκριμένες πράξεις με την υπογραφή τους νομίζω ότι θα τρόμαζε αρκετές χώρες, πρόσθεσε.

Tο Διεθνές Ποινικό Διακστήριο αποτελείται από 123 κράτη μέλη. Τα 2/3 των χωρών αυτών θα χρειαστεί να επικυρώσουν την τροπολογία για να προστεθεί το έγκλημα της οικοκτονίας.

Η εμβέλεια του διεθνούς δικαστηρίου είναι περιορισμένη. Μπορεί μόνο να εξετάσει και να ασκήσει δίωξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε κράτη μέλη, από υπηκόους κρατών μελών, ή εγκλήματα που αναφέρονται στο δικαστήριο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και μπορεί να ασκήσει δίωξη μόνο σε άτομα, όχι κυβερνήσεις και εταιρείες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μερικές από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ωστόσο, μεμονωμένα άτομα που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις ή εργάζονται σε εταιρείες, θεωρητικά, υπάγονται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η αναγνώριση της οικοκτονίας ως διεθνές έγκλημα δεν θα λύσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ακριβώς όπως η δίωξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας δεν έβαλε τέλος στα βασανιστήρια ή στις μαζικές δολοφονίες. Δεν θα διορθώσει την κατάσταση από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε τον νόμο ως ένα από τα εργαλεία για να επιτύχουμε την αλλαγή που χρειαζόμαστε για να φροντίζουμε καλύτερα το περιβάλλον μας, δήλωσε ο Σαντς.


Nik Papav
Απόδοση: Παπαβίδη Νικολέτα – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...