Μαριάνθη Σπουργίτη

Ψυχική υγεία και εθνότητα

Ψυχική υγεία και εθνότητα

παρέα ατόμων με διαφορετική εθνότητα και ψυχική υγεία
Image credit: rawpixel / freepik.com

Σε τι οφείλονται οι διαφορές στην ψυχική ασθένεια στις διάφορες εθνότητες; Οι εξηγήσεις είναι κυρίως κοινωνικές.


Η ψυχική πάθηση και ο προσδιορισμός της αποκλίνουσας συμπεριφοράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πολιτισμικό πλαίσιο, την ιστορική περίοδο, το θρησκευτικό σύστημα και τον επιστημονικό προσανατολισμό. Το σύνολο αυτών των παραγόντων δίνει υπόσταση στην ψυχοπαθολογία και ταυτόχρονα καθορίζει την "φυσιολογικότητα".

Έρευνες πολλών δεκαετιών, εστιασμένες στην ψυχική υγεία των μεταναστών στη Βρετανία δείχνουν ότι οι ομάδες ανθρώπων με καταγωγή από τις πρώην βρετανικές αποικίες στην Καραϊβική, την Ασία και την Αφρική εμφανίζουν κατά 5.8 έως 9.1 περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν ως σχιζοφρενείς ή άλλου τύπου ψυχωσικοί σε σύγκριση με τους λευκούς.

Υψηλό ποσοστό διάγνωσης της ψύχωσης καταγράφεται, επίσης, σε μελέτη στην Ολλανδία και δείχνει ότι όσοι είχαν οι ίδιοι ή οι μητέρες τους γεννηθεί στο Μαρόκο εμφάνιζαν κατά 5.8 περισσότερες φορές την πιθανότητα να λάβουν τη διάγνωση της σχιζοφρένειας σε σύγκριση με εκείνους που είτε οι ίδιοι είτε οι μητέρες τους γεννήθηκαν στην Ολλανδία.

Οι μαύροι μετανάστες και τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί σε χώρες υποδοχής λευκών εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά διαγνωσμένης ψύχωσης συγκριτικά με το σύνολο του πληθυσμού.

Ως προς την πορεία και την εξέλιξη της διαταραχής, μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι οι ασθενείς από συλλογικούς πολιτισμούς με διάγνωση σχιζοφρένειας είχαν καλύτερη προοπτική για ανάρρωση σ’ αντίθεση με τους ασθενείς με την ίδια διάγνωση που προέρχονταν από ατομικιστικούς πολιτισμούς (δυτικές κοινωνίες).


Διαβάστε σχετικά: Προσέχοντας την Ψυχική σας Υγεία στο Πρόσωπο της Αβεβαιότητας


Σε τι οφείλονται όλες αυτές οι διαφορές; Οι εξηγήσεις είναι κυρίως κοινωνικές. Πρώτον, εξαιτίας της συνολικής επίδρασης όλων των μορφών ανισότητας που οι μαύροι και άλλες μειονότητες βιώνουν. Έρευνα έδειξε ότι ασθενείς αφροκαραϊβικής καταγωγής που έλαβαν τη διάγνωση της ψύχωσης ήταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό άνεργοι και φτωχότεροι συγκριτικά με τους λευκούς ασθενείς με την ίδια διάγνωση.

Δεύτερον, εξαιτίας της βίωσης των ψυχωτικών φαινομένων μέσα από τη ρατσιστική βία. Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερα περιστατικά βίας βίωσε το θύμα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εκδηλώσει ψυχωσικά συμπτώματα. Μάλιστα, σε όλες τις έρευνες, οι μαύροι είναι εκείνοι που έχουν βιώσει περισσότερα τέτοια περιστατικά και επομένως είχαν μεγαλύτερη τάση να εκδηλώσουν ψύχωση.

Τρίτον, εξαιτίας της μεροληψίας στις διαγνώσεις και της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες. Είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας εκπαιδεύονται στη δυτική ιατρική και ψυχολογία, κλάδοι που είναι απομακρυσμένοι των άλλων παραδοσιακών μεθόδων. Το γεγονός αυτό προκαλεί σκεπτικισμό για το κατά πόσο δυτικά διαγνωστικά εργαλεία είναι κατάλληλα να εφαρμοστούν σε μη δυτικές εθνικές ομάδες.

Τέταρτον, εξαιτίας της κοινωνικής απομόνωσης που συχνά οι μειονότητες βιώνουν, λόγω των στερεοτύπων περί επικινδυνότητάς τους έναντι της κυρίαρχης εθνότητας. Η έννοια της συλλογικής περιφρόνησης επινοήθηκε για να περιγράψει τη βούληση των κυρίαρχων ομάδων για κοινωνική απόσταση από τα μέλη μειονοτήτων.

Επομένως, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ακούσιες νοσηλείες μεταναστών συμβαίνουν κυρίως σε εκείνους που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή παρουσία της εθνοτικής τους μειονότητας.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...