Αναστασία Ξεκοτέα

Αποκοιμίζοντας την κριτική μας ικανότητα

Αποκοιμίζοντας την κριτική μας ικανότητα

Αναστασία Ξεκοτέα
γυναίκα αποκοιμίζει την κριτική της ικανότητα
Image credit: Jonathan Zerger / unsplash.com

Με αυτό το κείμενο θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω τον αναγνώστη στο ποιους επιλέγει να συμβουλευτεί για θέματα θέματα προσωπικής ανάπτυξης, ψυχικής υγείας και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.


Στις μέρες μας γίνονται αξιόλογες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού στα συγκεκριμένα θέματα. Πολλοί επιστήμονες αναλαμβάνουν να εκφράσουν μια σωστή, δομημένη τοποθέτηση, έχοντας άρτια εκπαίδευση και ξέροντας ποια είναι τα όρια τους.

Κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι χρησιμοποιούν επαγγελματικές ιδιότητες έπειτα από σεμινάρια λίγων μηνών. Κάποιοι έχουν αφήσει στο ντουλάπι το δίπλωμα τους, δεν κάνουν συνεχή εκπαίδευση, αδυνατούν να εξελιχθούν οι ίδιοι σαν άνθρωποι, στοιχείο απαραίτητο για οποιαδήποτε επάγγελμα στο χώρο της ψυχικής υγείας. Το αποτέλεσμα είναι η παροχή συμβουλών σε βιβλία, στήλες και το διαδίκτυο, με άκομψο, χοντροκομμένο τρόπο: η ανθρώπινη συμπεριφορά γίνεται καρικατούρα.


Διαβάστε σχετικά: Εποχή κρίσης και στοχαστικός διάλογος


Χρησιμοποιούνται όροι που η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει, σκοπίμως, αποδεχτεί * πχ. rebound relationship, gashlighting, capering. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει ο τηλεθεατής, ο ακροατής, ο γράφων/ούσα δίνονται μονόπλευρα, δογματικά, συχνά με απουσία οποιασδήποτε ενσυναισθησης.

Πολλές από αυτές τις απαντήσεις και τις συμβουλές δίνονται μάλιστα σε βίντεο με τον ομιλητή...να οδηγεί το αυτοκίνητο του. Έτσι παράλληλα με την ευθύνη που παίρνει να αναλύσει δημόσια ένα θέμα κρατώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου, με την ίδια ευθύνη αντιμετωπίζει και την οδική ασφάλεια στους δρόμους !

Είναι σημαντικό να κρατάμε σε εγρήγορση την κριτική μας ικανότητα και να εμπιστευόμαστε επιστήμονες με πλήρη και συνεχή ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση και να κλείσουμε τα μάτια σε όσους βάζουν τόσο άκομψα την ανθρώπινη λειτουργία σε τόσο φτηνά καλούπια. Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, οι μηχανισμοί άμυνας, οι πολύπλευρες, και γι' αυτό το λόγο πολύτιμες, ανθρώπινες σχέσεις δεν μπαίνουν σε καλούπια.


Bιβλιογραφία:

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...