PsychologyNow Team

Οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι

Οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι

PsychologyNow Team
επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι στον εργασιακό χώρο
Image credit: freepik/ freepik.com

Επιβλαβείς άνθρωποι που κάνουν το εργασιακό περιβάλλον αγχωτικό και είναι πολύ γρήγοροι στο να κατατροπώνουν και να χειραγωγούν τους άλλους.


Οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι είναι πολύ γρήγοροι στο να κατατροπώνουν και να χειραγωγούν τους άλλους. Μπορεί ακόμη και να καταφέρουν να επιτάξουν τα δικά σας επιτεύγματα και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Είναι επιβλαβείς άνθρωποι που κάνουν το εργασιακό σας περιβάλλον αγχωτικό.

Όλοι, σε κάποιο βαθμό, πρέπει να ανταγωνιζόμαστε στη ζωή μας. Ωστόσο, στις μέρες μας, μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιους μάλλον δύσκολους και επιζήμιους ανθρώπους στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για επιθετικούς ανταγωνιστικούς ανθρώπους. Άνδρες και γυναίκες που επιδιώκουν την προαγωγή τους παραβιάζοντας τα δικαιώματα των άλλων. Επιπλέον, δημιουργούν περιβάλλοντα που είναι τόσο πολύπλοκα όσο και στρεσογόνα για την ψυχολογική σας υγεία.

Πιθανόν να μπορείτε να σκεφτείτε μερικά παραδείγματα αυτή τη στιγμή. Επειδή είναι αλήθεια ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εμφανίζεται σε όλα τα διαφορετικά είδη σεναρίων. Μπορεί να είναι το σχολείο ή το πανεπιστήμιο ή ακόμη και η οικογένεια και οι φίλοι σας. Στην πραγματικότητα, μάλλον φαίνεται ότι υπάρχει πάντα κάποιος που θέλει να σας ξεπεράσει, να εντυπωσιάσει τους άλλους και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η ανταγωνιστικότητα είναι μέρος της ανθρώπινης προσωπικότητας, κάποιοι την φτάνουν στα άκρα. Ωστόσο, κάποια στιγμή, όλοι πιέζονται να ανταγωνιστούν. Για παράδειγμα, όταν αθλείστε ή έχετε μια συνέντευξη για δουλειά, ή ακόμα και όταν προσπαθείτε να κερδίσετε κάποιον.

Ο καθένας έχει ανάγκη να είναι ο καλύτερος κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο τρόπος που το κάνετε αυτό λέει πολλά για εσάς και το ψυχολογικό σας προφίλ.

Τι κρύβεται πίσω από την επιθετική ανταγωνιστική προσωπικότητα

Αν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ έναν ή περισσότερους επιθετικούς ανταγωνιστικούς ανθρώπους, πιθανότατα θα νιώσατε άγχος. Ωστόσο, είναι καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις να μην πέσετε στην παγίδα να χάσετε την ψυχραιμία σας. Στην πραγματικότητα, δεν αξίζει να εμπλακείτε σε αυτή την ακραία μορφή ανταγωνιστικότητας, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο.

Ας δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον τύπο προσωπικότητας.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επιβλαβή πρότυπα συμπεριφοράς. Στην πραγματικότητα, οι επιβλαβώς ανταγωνιστικοί άνθρωποι χρειάζονται διαρκώς τη φήμη, επειδή αυτό τους κάνει να αισθάνονται ισχυροί. Δεν διστάζουν να είναι ασεβείς προς τους άλλους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό ενισχύει την εικόνα τους.

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες ζουν σε μια συνεχή κατάσταση υπερεγρήγορσης. Συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με τους άλλους γύρω τους. Στην πραγματικότητα, αν πιστεύουν ότι κάποιος άλλος έχει γίνει πιο αξιοσημείωτος από αυτούς, θα κάνουν τα πάντα για να ανακτήσουν την πρωταρχική τους θέση.


Διαβάστε σχετικά: 10 ενδείξεις της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς


Ασπρόμαυρη σκέψη

Οι άνθρωποι που σκέφτονται ασπρόμαυρα έχουν μια πολύ άκαμπτη και ασυμβίβαστη νοοτροπία. Για παράδειγμα, η ζωή τους αποτελείται μόνο από το να κερδίζουν ή να χάνουν, να έχουν ή να μην έχουν ή να είναι μαζί σας ή εναντίον σας.

Μελέτες που διεξήχθησαν στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν υπόψη εγγενείς παράγοντες όπως η κοινωνικότητα, η ενσυναίσθηση, η αίσθηση συνεργασίας κ.λπ.

Ναρκισσισμός ή ψυχοπαθητική προσωπικότητα σε επιθετικά ανταγωνιστικά άτομα

Οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι μπορεί μερικές φορές να εμφανίζουν ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Πράγματι, το να εστιάζουν μόνο στους δικούς τους σκοπούς και να μη διστάζουν να εξαπατούν, να χειραγωγούν, να κακοποιούν ή να εκφοβίζουν, ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το ψυχολογικό προφίλ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Στην πραγματικότητα, είναι πιο σύνηθες ότι το επιθετικό ανταγωνιστικό άτομο έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναζητούν διαρκώς την προβολή, την εγκυρότητα και τον θαυμασμό. Επιπλέον, για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, δεν διστάζουν να σαμποτάρουν τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων.

Τι μπορείτε να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα επιθετικό ανταγωνιστικό άτομο

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο εργασιακό σας περιβάλλον. Η ατμόσφαιρα επιδεινώνεται, η πίεση για ανταγωνισμό εντείνεται και το περιβάλλον γίνεται αγχωτικό. Αισθάνεστε συναισθηματικά εξαντλημένοι, γεγονός που προφανώς επηρεάζει την ψυχολογική σας ισορροπία. Για να παραμείνετε προστατευμένοι, σκεφτείτε τα εξής:

  • Αν επιλέξετε να παλέψετε, μην δαγκώνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να μασήσετε. Όταν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα ανταγωνιστικός σε ένα περιβάλλον, τείνει να ωθεί και τους άλλους να ανταγωνίζονται. Επομένως, αν επιλέξετε αυτή την επιλογή, θέστε στον εαυτό σας ένα όριο. Αυτό είναι απαραίτητο για τη σωματική και ψυχολογική σας υγεία. Για παράδειγμα, αν το επιθετικό ανταγωνιστικό άτομο επιλέγει να κάνει υπερωρίες, εξετάστε αν αυτή η επιλογή σας βολεύει και εσάς πριν προσφέρετε εθελοντικά.
  • Προστατέψτε το έργο σας. Να θυμάστε ότι οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα. Για παράδειγμα, δεν θα διστάσουν να υποκλέψουν την εργασία σας, να μάθουν τους κωδικούς ασφαλείας σας, να διαβάσουν τα email σας ή να χειραγωγήσουν άλλους ώστε να στραφούν εναντίον σας. Πρέπει να το θυμάστε αυτό για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
  • Μείνετε ενήμεροι και ενημερώστε τον προϊστάμενό σας για τυχόν παράτυπες πρακτικές. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Οι επιθετικοί ανταγωνιστικοί άνθρωποι δεν θα διστάσουν να προβούν σε παράνομες πράξεις. Επιπλέον, αυτές οι ακροβασίες μπορεί να καταλήξουν να αντανακλούν άσχημα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε αποδείξεις και να προειδοποιήσετε τα αφεντικά σας.

Περαιτέρω συμβουλές

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι αυτού του είδους οι καταστάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Πράγματι, σίγουρα δεν είναι εύκολο να συναλλάσσεσαι με τέτοιου είδους ανθρώπους. Ωστόσο, πρέπει πάντα να διαφυλάσσετε την ακεραιότητά σας με κάθε κόστος.

Ο ανταγωνισμός σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής θα σας κάνει να εξελιχθείτε, αρκεί να είναι ένας ανταγωνισμός με σεβασμό και να μην μολύνεται από επιθετικότητα, ταπείνωση ή σαμποτάζ οποιουδήποτε είδους.


Βιβλιογραφία

  • Magee, J. C., Galinsky, A. D., Gruenfeld, D. H., & Wagner, R. F. (2007). Power, propensity to negotiate, and moving first in competitive interactions. Personality and Social Psychology Bulletin, 33(2), 200–212. https://doi.org/10.1177/0146167206294413
  • Reeve, J., & Deci, E. L. (2008). Elements of the Competitive Situation that Affect Intrinsic Motivation. Personality and Social Psychology Bulletin, 22(1), 24–33. https://doi.org/10.1177/0146167296221003

Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: PsycholgyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...