PsychologyNow Team

25 θεραπευτικές προσεγγίσεις και ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη Θεραπεία Ζεύγους

25 θεραπευτικές προσεγγίσεις και ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη Θεραπεία Ζεύγους

PsychologyNow Team
ζευγάρι χρησιμοποιεί 25 θεραπευτικές προσεγγίσεις και ασκήσεις
Image credit: Toa Heftiba / unsplash.com

Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αναζητούν υποστήριξη από έναν εξειδικευμένο θεραπευτή. Οι διαδικτυακές πηγές και οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής έχουν κάνει τη θεραπεία ζευγαριού πιο προσιτή από ποτέ. Αν ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη σχέση σας, υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών, ασκήσεων και δραστηριοτήτων που είναι στη διάθεσή σας.  


Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

1. Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ή ανακλαστική ακρόαση είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη άσκηση, όπου τα μέλη του ζευγαριού γίνονται ενεργητικοί ακροατές εκ περιτροπής. Χρησιμοποιήστε δηλώσεις με βάση το «εγώ», όχι το «εσύ», π.χ. «Νιώθω άσχημα όταν κάνεις αυτό», αντί για «Κάνεις λάθος που το κάνεις αυτό».

Όταν τα ζευγάρια χρησιμοποιούν την ενεργητική ακρόαση, αυξάνουν τις υγιείς επικοινωνιακές ικανότητές τους καθώς και την ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων.

2. Συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία

Πολλοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία. Ο στόχος είναι το ζευγάρι «να αναγνωρίσει δυσπροσαρμοστικά μοτίβα στη σχέση, τα οποία παρεμβαίνουν σε ασφαλείς δεσμούς και συνδέσεις». Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία, παρακολουθήστε το ACADEMY Σεμινάριο «Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία EFT - Βήμα Βήμα»

3. Αφηγηματική θεραπεία

Κατά την πρακτική της αφηγηματικής θεραπείας οι άνθρωποι περιγράφουν τα προβλήματά τους σε αφηγηματική μορφή και ξαναγράφουν τις ιστορίες τους. Αυτό τους βοηθάει να καταλάβουν ότι καμιά ιστορία από μόνη της δεν μπορεί να περιλάβει την ολότητα της εμπειρίας τους. Η αφηγηματική θεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική για τα ζευγάρια που νιώθουν ότι για την αποτυχία στη σχέση τους ευθύνονται και οι δύο.

4. Η μέθοδος Γκότμαν

Η μέθοδος Γκότμαν είναι δημοφιλής πρακτική ανάμεσα στους θεραπευτές ζευγαριών. Η μέθοδος είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει τα μέλη του ζευγαριού να βαθύνουν την κατανόησή τους το ένα για το άλλο, καθώς διαχειρίζονται τις συγκρούσεις στη σχέση τους.

5. Η θεραπεία σχέσης Imago

Η θεραπεία σχέσης Imago, που αναπτύχθηκε από τον Δρα Χάρβιλ Χέντριξ και τη Δρα Έλεν Λακέλι Χαντ το 1980, εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ των ενήλικων σχέσεων και των εμπειριών της παιδικής ηλικίας. Μέσω της κατανόησης του παιδικού τραύματος, η θεραπεία στοχεύει στο να κάνει τα μέλη του ζευγαριού να έχουν περισσότερη κατανόηση και ενσυναίσθηση το ένα για το άλλο.

6. Εστιασμένη στη λύση θεραπεία

Αν αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο θέμα ή θέλετε να προσπαθήσετε για έναν συγκεκριμένο στόχο, η εστιασμένη στη λύση θεραπεία είναι το μοντέλο που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αυτή η πρακτική είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπευτική προσέγγιση που εστιάζει στον στόχο και βασίζεται στα στοιχεία, η οποία βοηθάει τους θεραπευόμενους να αλλάξουν, δημιουργώντας λύσεις παρά υπεραναλύοντας τα προβλήματα.


Διαβάστε σχετικά: Θεραπεία Ζεύγους: Τρία Βασικά Βήματα της Αρχής μιας Σχέσης


Ασκήσεις και δραστηριότητες θεραπείας ζευγαριού

7. Γίνετε δημιουργικοί

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να φτιάχνουν έναν πίνακα οράματος, ο οποίος περιλαμβάνει καταγεγραμμένους στόχους και εικόνες που αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για τη σχέση.

8. Βρείτε βαθύτερα θέματα συζήτησης

Ξεπεράστε τις επιφανειακές συζητήσεις της καθημερινότητας και ρωτήστε τον σύντροφό σας κάτι βαθύτερο.

9. Εκφράστε την εκτίμησή σας

Η έκφραση ευγνωμοσύνης και η επικοινωνία των θετικών στοιχείων της σχέσης μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την εκτίμηση που έχετε ο ένας για τον άλλο.

10. Αναγνωρίστε τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας

Το ότι είστε σε σχέση δεν σημαίνει ότι βιώνετε και εκφράζετε την αγάπη με τον ίδιο τρόπο. Οι πέντε γλώσσες της αγάπης βασίζονται στην ιδέα ότι κάθε άτομο έχει έναν προτιμώμενο τρόπο να λαμβάνει αγάπη:

  • Λήψη δώρων
  • Πράξεις εξυπηρέτησης
  • Λόγια επιβεβαίωσης
  • Ποιοτικός χρόνος
  • Φυσικό άγγιγμα

11. Προγραμματίστε τις σημαντικές συζητήσεις

Αν θέλετε να κάνετε μια σημαντική ή δύσκολη συζήτηση με τον σύντροφό σας, καλύτερα να έχετε ένα σχέδιο. Αυτού του είδους οι συζητήσεις είναι καλύτερο να προγραμματίζονται, ώστε να μην αιφνιδιάζεται κανείς.

12. Προγραμματίστε χρόνο που θα περνάτε οι δυο σας

Μπορεί η καθημερινή ζωή να είναι απαιτητική, αλλά μην αφήνετε τις εξωτερικές πιέσεις να περιορίζουν πολύ τον χρόνο που περνάτε με τον σύντροφό σας.

13. Καλύψτε τις ανάγκες οικειότητας

Ως ζευγάρι και ως ξεχωριστά άτομα, έχετε ανάγκες οικειότητας και εγγύτητας. Αυτές περιλαμβάνουν τους ακόλουθους τύπους οικειότητας:

  • Διανοητική
  • Εμπειρική
  • Κοινωνική
  • Συναισθηματική
  • Σεξουαλική

Βρείτε δραστηριότητες που ανταποκρίνονται σε καθένα από αυτούς τους τύπους και περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας.

14. Κάντε γιόγκα για ζευγάρια

Η γιόγκα ζευγαριών σας επιτρέπει να ισορροπήσετε με τον σύντροφό σας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, καθώς κάνετε μαζί τις ασκήσεις.

15. Το φιλί των έξι δευτερολέπτων

Αυτό το φιλί μπορεί να είναι παθιασμένο αλλά και να λειτουργεί ως περισπασμός από την απαιτητική καθημερινότητα.

16. Δείξτε ενδιαφέρον για τη μέρα του άλλου

Συζητώντας για λίγα λεπτά κάθε μέρα για το πρόγραμμα και τους στόχους του συντρόφου σας, θα τον υποστηρίξετε και θα τον κάνετε να νιώσει φροντίδα στο πλαίσιο της σχέσης.

17. Μοιραστείτε τα πράγματα που θέλετε από τον σύντροφό σας

Γράψτε τρία πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο σύντροφός σας μέσα στη βδομάδα, που θα σας έδιναν χαρά. Δείξτε τις λίστες σας ο ένας στον άλλο.

18. Κάνετε ερωτήσεις που «σπάνε τον πάγο»

Αυτό το παιχνίδι έναρξης συζήτησης μπορεί να σας βοηθήσει να αναζωογονήσετε τη σχέση σας και να μάθετε κάτι καινούριο για τον σύντροφό σας, με ερωτήσεις που σκάβουν κάτω από την επιφάνεια.

19. Συνδεθείτε μέσω της μουσικής

Φτιάξτε μια λίστα με κομμάτια που σας θυμίζουν τον σύντροφό σας και τις στιγμές που μοιραστήκατε και δείξτε τη ο ένας στον άλλο.

20. Ξεκινήστε μια λέσχη βιβλίου για δύο

Η ανάγνωση μπορεί να σας επιτρέψει να μοιραστείτε μια εμπειρία στον δικό σας ρυθμό. Διαλέξτε ένα βιβλίο για να διαβάσετε και οι δυο και ορίστε μια μέρα που θα συζητήσετε γι’ αυτό.

21. Κοιταχτείτε στα μάτια

Η παρατεταμένη επαφή με το βλέμμα μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να νιώσετε ισχυρότερη σύνδεση και οικειότητα.

22. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη έχει πολλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της ευημερίας για εσάς και τη σχέση σας. Η έκφραση ευγνωμοσύνης αυξάνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που σας βοηθάει να ηρεμήσετε και μειώνει το στρες. Στο τέλος της ημέρας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

23. Αυξήστε τον χρόνο που περνάτε αγκαλιά

Η αγκαλιά προκαλεί απελευθέρωση ωκυτοκίνης και μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης τους στρες.

24. Επενδύστε σε ένα βιβλίο θεραπείας με ασκήσεις για ζευγάρια

25. Αφήστε στην άκρη τις συσκευές σας

Αν νιώθετε ότι ο περισπασμός και η αίσθηση απουσίας αποτελούν πρόβλημα της σχέσης σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποσυνδεθείτε τελείως από τις συσκευές σας και να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...