PsychologyNow Team

Η βιολογία των αυτοκτονικών σκέψεων σε ασθενείς με ΔΜΤΣ

Η βιολογία των αυτοκτονικών σκέψεων σε ασθενείς με ΔΜΤΣ

PsychologyNow Team
γυναίκα στο δωμάτιό της λυπημένη κρατάει το κεφάλι της

Νέα έρευνα δείχνει συσχέτιση ενός υποδοχέα στον εγκέφαλο με τον αυτοκτονικό ιδεασμό σε άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες.


Οι άνθρωποι με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή παρουσιάζουν συχνά και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Καθώς μελετούσε την κατάθλιψη η Irina Esterlis, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Yale, παρατήρησε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με ΔΜΤΣ φαίνονταν διαφορετικοί από εκείνους των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, τα άτομα με ΔΜΤΣ είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται μεταβοτροπικός υποδοχέας γλουταμινικού 5 (mGluR5) στην επιφάνεια των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Αυτό μάς προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, δήλωσε η Irina Esterlis.

Η Esterlis και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν αν ο υποδοχέας, ο οποίος είχε προσφάτως συσχετιστεί με την αυτοκτονική συμπεριφορά, θα μπορούσε να τους πει κάτι για την αυτοκτονική σκέψη ή τον ιδεασμό σε ασθενείς με ΔΜΤΣ.

Μέσω της σάρωσης του εγκεφάλου, η ομάδα διαπίστωσε ότι σε 29 άτομα με ΔΜΤΣ (μερικοί από τους οποίους είχαν επίσης διαγνωστεί με κατάθλιψη), η ανταπόκριση της διαθεσιμότητας του mGluR5 ήταν συγκεκριμένη για τους ανθρώπους που έκαναν αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με την αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η σάρωση εγκεφάλου. Καμία τέτοια συσχέτιση δε βρέθηκε σε άτομα που έπασχαν μόνο από κατάθλιψη, ή σε υγιείς ελέγχους.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα του μεταβοτροπικού υποδοχέα γλουταμινικού 5(mGluR5) προέβλεπαν τον αυτοκτονικό ιδεασμό μόνο σε άτομα με ΔΜΤΣ είναι αξιοσημείωτο, δηλώνει ο Greg Ordway, νευροβιολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του East Tennessee.

Οι ερευνητές διεξάγουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με το βιολογικό ρόλο του μεταβοτροπικού υποδοχέα γλουταμινικού 5 (mGluR5) στη ΔΜΤΣ προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πάθησης.

Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε αν μπορούμε να ρυθμίσουμε το μεταβοτροπικό υποδοχέα γλουταμινικού 5 (mGluR5) έτσι ώστε να μπορέσουμε δυνητικά να θεραπεύσουμε τη ΔΜΤΣ, συνοψίζουν οι ερευνητές.


AnnMpardv

 

Πηγή: the-scientist.com
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...