PsychologyNow Team

Οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος

PsychologyNow Team
γυναίκα γνωρίζει ότι οι καταθλιπτικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
Image credit: freepik / freepik.com

Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι καταθλιπτικές διαταραχές και ιδίως οι επίμονες καταθλιπτικές διαταραχές που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, συνδέονται με αυξημένη παραμόρφωση των κυττάρων του αίματος.


Τα παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών διαταραχών συχνά περιλαμβάνουν χαμηλού βαθμού φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή γλυκοκορτικοειδών.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Translational Psychiatry, ερευνητές από διάφορα Ευρωπαϊκά ερευνητικά Ινστιτούτα, διαπιστώνουν για πρώτη φορά μια σχέση μεταξύ των καταθλιπτικών διαταραχών και των μηχανικών αλλαγών στα κύτταρα του αίματος.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διατομεακή μελέτη χρησιμοποιώντας μορφο-ρευματολογικό χαρακτηρισμό μη χειραγωγημένων δειγμάτων αίματος βάσει εικόνας που διευκολύνει την κυτταρομετρία παραμόρφωσης σε πραγματικό χρόνο.

Συμπεριλήφθηκαν 69 άτομα που είχαν προελεγχθεί σε υψηλό κίνδυνο για καταθλιπτικές διαταραχές και 70 αντίστοιχοι υγιείς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου και αξιολογήθηκαν κλινικά με τη σύνθετη διεθνή διαγνωστική συνέντευξη, μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη κλινική συνέντευξη για ψυχιατρικές διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόστηκε σε πάνω από 16 εκατομμύρια εικόνες κυττάρων αίματος, ταξινομήθηκαν οι κύριοι τύποι κυττάρων αίματος και ποσοτικοποιήθηκαν μορφο-ρεολογικές παράμετροι, όπως το μέγεθος των κυττάρων και η παραμόρφωση των κυττάρων κάθε κυττάρου.


Διαβάστε σχετικά: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας


Έτσι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του περιφερικού αίματος ήταν πιο παραμορφωμένα στους ασθενείς με καταθλιπτικές διαταραχές σε σύγκριση με τα άτομα ελέγχου, ενώ το μέγεθος των κυττάρων δεν επηρεάστηκε. Τα άτομα που είχαν υποφέρει από επίμονη καταθλιπτική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, παρουσίασαν αυξημένη κυτταρική παραμόρφωση στα μονοκύτταρα και τα ουδετερόφιλα, ενώ τα ερυθροκύτταρα ήταν πιο παραμορφωμένα στην τρέχουσα επίμονη καταθλιπτική διαταραχή. Επίσης, τα λεμφοκύτταρα ήταν πιο παραμορφωμένα σε άτομα με τρέχουσα καταθλιπτική διαταραχή.

Στη συνέχεια, η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι καταθλιπτικές διαταραχές και ιδίως οι επίμονες καταθλιπτικές διαταραχές που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, συνδέονται με αυξημένη παραμόρφωση των κυττάρων του αίματος. Ενώ όλα τα κύρια κύτταρα του αίματος τείνουν να παρουσιάζουν αυξημένη παραμόρφωση, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοκύτταρα και τα ουδετερόφιλα επηρεάζονται περισσότερο.

Αυτό υποδηλώνει ότι στις καταθλιπτικές διαταραχές συμβαίνουν μηχανικές μεταβολές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αιτιώδεις για μια παρατεταμένη ανοσολογική απόκριση. Ο εντοπισμός αυτού του παθομηχανισμού θα μπορούσε να συνοδεύεται από νέες δυνατότητες θεραπείας στο μέλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη δυσλειτουργική κυτταρική λειτουργία μέσω της βελτίωσης των κυτταρικών μηχανικών διεργασιών.

Για τον πρώτο συγγραφέα Δρ. Ανδρέα Γάλδερ, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη στην έδρα Βιοψυχολογίας του TU Δρέσδης, αλλά τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, αυτό σημαίνει πολλά για την πρόοδο τόσο των βιολογικών όσο και των ψυχολογικών θεραπειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις καταθλιπτικές διαταραχές πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, μακροπρόθεσμα: Εργαζόμαστε παράλληλα στην έρευνα φαρμακολογικών θεραπειών για τη βελτίωση μιας δυσλειτουργικής βιολογίας καθώς και ψυχολογικών θεραπειών για τη βελτίωση δυσλειτουργικών γνωστικών και συναισθηματικών διαδικασιών. Πράγματι, κατά τη γνώμη μου, μόνο μια ολιστική προσέγγιση μπορεί να κατανοήσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά αυτή την πολύπλοκη διαταραχή και ελπίζω να αποτρέψει πολλά δεινά στο μέλλον.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...