PsychologyNow Team

Ερευνητικοί παράγοντες που βοηθούν στη θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Ερευνητικοί παράγοντες που βοηθούν στη θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

PsychologyNow Team
άντρα αναζητά τους νέους ερευνητικούς παράγοντες που βοηθούν στη θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής
Image credit: Warren Wong / unsplash.com

7 στους 10 ανθρώπους με ιστορικό Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (ΓΑΔ) ανέφεραν απουσία εμφάνισης συμπτωμάτων για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ το 40% εξ αυτών ισχυρίζεται ότι πλέον διατηρεί εξαιρετική ψυχική υγεία.


Παρ’ όλο που οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνές ψυχιατρικές ασθένειες, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αρκετά σχετικά με τους παράγοντες που συσχετίζονται με την ανάκαμψη από αυτές. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, ερεύνησε τρία επίπεδα ανάρρωσης από ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 2.000 Καναδοί με ιστορικό ΓΑΔ.

Η μελέτη αναφέρει ότι το 72% των Καναδών με ιστορικό ΓΑΔ είχαν απελευθερωθεί από τα συμπτώματα της για τουλάχιστον έναν χρόνο. Συνολικά, ένα ποσοστό 40% διέθετε εξαιρετική ψυχική υγεία και τουλάχιστον για τον τελευταίο χρόνο ένα ποσοστό 60% δεν είχε εμφανίσει άλλου τύπου ψυχικές ασθένειες ή προβλήματα εθισμού, όπως αυτοκτονικές σκέψεις, εξάρτηση από ουσίες, μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή διπολική διαταραχή.

Ο ορισμός της εξαιρετικής ψυχικής υγείας, έθεσε ψηλά τον πήχη. Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν όντως εξαιρετική ψυχική υγεία, έπρεπε να έχουν επιτύχει τρία πράγματα:

1) ευτυχία ή ικανοποίηση από τη ζωή τους σε καθημερινή βάση κατά τον τελευταίο μήνα

2) υψηλά επίπεδα κοινωνικής και ψυχολογικής ευεξίας τον περασμένο μήνα και

3) απουσία συμπτωμάτων ΓΑΔ και διαταραχών διάθεσης, αυτοκτονικών σκέψεων και εξάρτησης από ουσίες για τουλάχιστον έναν ολόκληρο χρόνο.


Διαβάστε σχετικά: Κατανοώντας το Άγχος: Η επίδραση των σκέψεων μας


Ήταν πολύ ενθαρρυντικό για την έρευνα όταν ανακαλύψαμε ότι ακόμα και σε όσους εμφανίζονταν συμπτώματα αγχωδών διαταραχών για πάνω από δέκα χρόνια, το 50% από αυτούς εμφάνισαν υποχώρηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΓΑΔ τον προηγούμενο χρόνο, ενώ το 25% είχε κατορθώσει να βρίσκεται σε εξαιρετική ψυχική υγεία και ευεξία, δηλώνουν οι ερευνητές.

Αυτή η έρευνα προσφέρει ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους, καθώς και στις οικογένειές τους και τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ολοκληρωτική ανάρρωση είναι εφικτή, ακόμα και μεταξύ αυτών που έχουν ταλαιπωρηθεί από τη συγκεκριμένη διαταραχή για ένα μακροχρόνιο διάστημα, προσθέτουν.

Τι ωφέλησε τα άτομα με ΓΑΔ και ανάρρωσαν ολοκληρωτικά;

Τα άτομα που είχαν τουλάχιστον ένα άτομο στη ζωή τους το οποίο τους παρείχε μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας και ευημερίας, ήταν τρεις φορές πιθανότερο να έχουν εξαιρετική ψυχική υγεία συγκριτικά με όσους δεν είχαν ένα άτομο εμπιστοσύνης στη ζωή τους.

Για όσους υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές, η κοινωνική υποστήριξη από κάποιο έμπιστο άτομο στη ζωή τους, μπορεί να ενθαρρύνει μια αίσθηση του «ανήκειν» και αυτο-αξίας, οι οποίες προάγουν την ανάρρωση, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Επίσης, οι συμμετέχοντες οι οποίοι στράφηκαν στις θρησκευτικές ή πνευματικές τους πεποιθήσεις για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες, είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν εξαιρετική ψυχική υγεία σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση κάποιας πνευματικής στρατηγικής αντιμετώπισης.

Κάποιες άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει μια δυνατή σύνδεση μεταξύ της ανάρρωσης από μία ψυχική ασθένεια και της πίστης σε μια ανώτερη δύναμη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στο δείγμα που εξέτασαν οι ερευνητές βρήκαν ότι η κακή σωματική κατάσταση, η περιορισμένη λειτουργικότητα, η αϋπνία και το ιστορικό κατάθλιψης, αποτέλεσαν εμπόδια στην επίτευξη εξαιρετικής ψυχικής υγείας.

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας, οι οποίοι βλέπουν θεραπευτικά άτομα με αγχώδεις διαταραχές, χρειάζεται να συμπεριλάβουν στο θεραπευτικό πλάνο τους τα προβλήματα σωματικής υγείας και κοινωνικής απομόνωσης, δηλώνουν οι ερευνητές.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Φωτεινή Σκούπρα, Ψυχολόγος - Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...