Γεωργία Μαριακάκη

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Γεωργία Μαριακάκη
γυναίκα με γενικευμένη αγχώδης διαταραχή καθισμένη σε καναπέ με φόντο τις αγγλικές λέξεις slow down
Image credit: Daniel Monteiro / unsplash.com

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή αφορά σε «υπερβολικό άγχος και ανησυχία» για ένα πλήθος θεμάτων χωρίς προφανή αιτία.


Η ανησυχία αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Όλοι μας βιώνουμε κάποιες στιγμές κάποιο βαθμό άγχους και ανησυχίας στη ζωή μας. Όταν όμως το άγχος και η ανησυχία γίνονται υπερβολικά και συνεχή, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για συναισθηματική διαταραχή.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή αφορά σε «υπερβολικό άγχος και ανησυχία» για ένα πλήθος θεμάτων χωρίς προφανή αιτία. Τα θέματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με διάφορα ζητήματα της καθημερινής ζωής, (οικονομικά, επαγγελματικά, υγείας κτλ).

Η ποικιλία των ζητημάτων που ανησυχούν τα άτομα είναι ευρεία και τα ζητήματα αυτά δεν είναι πάντα τόσο απειλητικά, ώστε να δικαιολογούν αυτό το βαθμό της ανησυχίας. Επομένως πρόκειται για μία κατάσταση πολύ διαφορετική από την ανησυχία που υπάρχει σαν αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο ψυχοπιεστικό γεγονός.

Το άγχος στη ΓΑΔ επίσης συνδέεται με κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα :

  • Νευρικότητα-τρέμουλο
  • Δύσπνοια
  • Εφίδρωση
  • Ναυτία-τάση εμετού
  • Εύκολη κόπωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή αίσθημα ότι το μυαλό αδειάζει
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχή του ύπνου ( δυσκολία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου, ή ανήσυχος, μη ικανοποιητικός ύπνος)
  • Διαταραχές της όρεξης

Διαβάστε σχετικά: Δύο αλήθειες για τη φύση των διαταραχών άγχους


Πολλοί ξυπνάνε το πρωί με αισθήματα διάχυτου άγχους και ανησυχίας και τα αισθήματα αυτά συνεχίζονται για όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι που είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούν ή να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο.

Επίσης, συχνά τα άτομα που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, υπέρταση, προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, δερματικά προβλήματα κ.α.

Η έναρξη της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής είναι σταδιακή, σε αντίθεση με άλλες αγχώδεις διαταραχές όπως οι κρίσεις πανικού, που παρουσιάζονται ξαφνικά.

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή αναφέρουν υψηλά επίπεδα ανησυχίας και άγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μια διαταραχή που είναι δυστυχώς συχνά δύσκολο να αναγνωριστεί και να διαγνωστεί.

Τα άτομα με ΓΑΔ αισθάνονται ότι είναι δύσκολο να ελέγξουν την ανησυχία τους αυτή, η οποία προκαλεί σημαντική ενόχληση και επηρεάζει αρνητικά σε σημαντικό βαθμό τη ζωή τους και τις σχέσεις τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, καθώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα άτομα αυτά να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ανησυχία τους και να ξαναβρούν τη χαμένη τους ισορροπία.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...