PsychologyNow Team

Πώς μπορώ να μειώσω το καθημερινό άγχος;

Πώς μπορώ να μειώσω το καθημερινό άγχος;

PsychologyNow Team

Προθεσμίες τρέχουν, άγχος, στρες και εσύ προσπαθείς να βρεις άκρη. Και τότε εντελώς ξαφνικά… το μυαλό σου μοιάζει να βάζει στο mute όσα συμβαίνουν τριγύρω και να εστιάζει ολοκληρωτικά σε ένα μόνο θέμα, το πιο σημαντικό, αυτό που σε «καίει πραγματικά».


Νιώθεις σα να βυθίζεσαι στο έργο αυτό.

Η έντονη αυτή αυτοσυγκέντρωση μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκλειδώσεις όλες τις δυνατότητες που διαθέτεις και να απελευθερώσει τη φαντασία σου και τη δημιουργικότητα σου.

Για τον Robert Greene, συγγραφέα του best seller Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης, αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει το ζενίθ του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι η πηγή των μεγαλύτερων επιτευγμάτων και ανακαλύψεων στην ιστορία. Είναι μια νοημοσύνη που δεν διδάσκεται στα σχολεία και δεν την αναλύουν οι καθηγητές, αλλά σχεδόν όλοι μας, κάποια στιγμή, την είδαμε φευγαλέα στην εμπειρία μας.

Στο νέο του βιβλίο Υπεροχή μας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο πώς να ανακαλύψουμε αυτή τη δύναμη και να την κάνουμε κτήμα μας, ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Τι γίνεται όμως όταν η κρίση περάσει; Τότε συνήθως η δύναμη αυτή εξασθενεί και επιστρέφουμε κατευθείαν στο status quo, δηλαδή στην αρχική μας κατάσταση… όλη δημιουργικότητα μας χάνεται και μοιάζει ξαφνικά σαν κάτι μυστήριο και άπιαστο.

Όταν περάσει η προθεσμία ή τελειώσει η κρίση, αυτή η αίσθηση δύναμης και αυξημένης δημιουργικότητας συνήθως εξασθενεί. Επιστρέφουμε στην αφηρημάδα μας και χάνουμε την αίσθηση ότι κρατάμε τα ηνία. Μακάρι να μπορούσαμε να προκαλέσουμε τεχνητά αυτή την αίσθηση ή να την κρατήσουμε ζωντανή ακόμα περισσότερο με κάποιον τρόπο… όμως μοιάζει τόσο μυστηριώδης και άπιαστη.

Η εσωτερική μας δύναμη και το παιδί που κρύβουμε

Κι όμως δεν χρειάζεται απαραίτητα μια κρίση για να ξεκλειδωθεί αυτή η δύναμη. Όλοι μπορούμε να ωθήσουμε τον εαυτό μας και τις δεξιότητές μας στο υψηλότερο δυνατό σημείο, φτάνει να έχουμε πάθος και αγάπη για όσα κάνουμε και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της σοφίας που ήδη υπάρχει.

Η γνώση αυτή κρύβεται στις διάφορες εκδοχές του εαυτού μας, αρκεί να την εντοπίσουμε και να εκπαιδευτούμε στο να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιούμε. Ο Robert Greene υποστηρίζει ότι μέρος της δύναμης μας βρίσκεται στον αυθόρμητο και παιδικό ενθουσιασμό μας για όσα δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε.

Το να καταφέρουμε να βρούμε τον ενθουσιασμό αυτό και να το φέρουμε στην επιφάνεια μπορεί να είναι το κλειδί όχι μόνο για την επαγγελματική μας επιτυχία, αλλά και για την προσωπική μας ευτυχία.

Ο Robert Greene στο βιβλίο του Υπεροχή αναφέρει παραδείγματα σπουδαίων προσωπικοτήτων που κατάφεραν να εντοπίσουν και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη αυτή με αποτέλεσμα να μείνουν στην ιστορία! Για παράδειγμα όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν πέντε χρονών, ο πατέρας του του έκανε δώρο μια πυξίδα. Αμέσως το αγόρι μαγεύτηκε από τη βελόνα, η οποία άλλαζε κατεύθυνση καθώς μετακινούσε την πυξίδα.

Η ιδέα ότι υπήρχε μια μαγνητική δύναμη που επιδρούσε στη βελόνα, αόρατη στο βλέμμα, τον άγγιξε ως τα μύχια του. Μήπως υπήρχαν κι άλλες δυνάμεις στον κόσμο εξίσου αόρατες αλλά όμως εξίσου ισχυρές – δυνάμεις που δεν είχαν ανακαλυφθεί ή δεν είχαν γίνει κατανοητές;

Την υπόλοιπη ζωή του όλα του τα ενδιαφέροντα και οι ιδέες θα περιστρέφονταν γύρω από αυτό το απλό ερώτημα των κρυμμένων δυνάμεων και πεδίων και συχνά θα αναλογιζόταν.

Ο Robert Greene τονίζει ότι για να γίνουμε ειδήμονες σε έναν κλάδο, πρέπει να αγαπάμε το αντικείμενο και να νιώθουμε βαθιά σύνδεση μ’ αυτό.

Ο Αϊνστάιν δεν ήταν απλά καλός στην φυσική. Όλη του τη ζωή ένιωθε συνεπαρμένος από τις αόρατες δυνάμεις που κυβερνούν το σύμπαν και για αυτό αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο να μπορέσει να τις κατανοήσει.

Για να ξεκλειδώσουμε το αληθινό μας ταλέντο πρέπει να κατανοήσουμε το παιδί μέσα μας, να το αποδεχθούμε και να το αγκαλιάσουμε. Για το πεντάχρονο Αϊνστάιν όλα γυρνούσαν γύρω από τις δυνάμεις του σύμπαντος… για εσένα;

Τι ήταν αυτό που σε μάγευε ειλικρινά;

Και αν δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο…. Βρες μέσα σου αυτόν τον πηγαίο ενθουσιασμό που θα σου δώσει το κίνητρο να δουλέψεις σκληρά ώστε να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις.

Εστιάζοντας στη δημιουργία και όχι στον ανταγωνισμό

Ο Robert Greene στο βιβλίο Υπεροχή επισημαίνει ότι ο κόσμος της καριέρας είναι σαν οικολογικό σύστημα: Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν συγκεκριμένους τομείς μέσα στους οποίους πρέπει να ανταγωνίζονται για πόρους και επιβίωση.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι στρυμωγμένοι σε έναν χώρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις, να βρεις το χώρο να είσαι δημιουργικός.

Είναι αναγκαίο να βρεις αυτό το χώρο και μακριά από τον ανταγωνισμό να περιπλανηθείς ελεύθερα, να ερευνήσεις όσα σε ενδιαφέρουν και θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να κατακτήσεις την κορυφή!

Το βιβλίο Υπεροχή του Robert Greene κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...