PsychologyNow Team

Το πρώτο εμβόλιο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ έρχεται πιο σύντομα από ό,τι περιμέναμε

Το πρώτο εμβόλιο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ έρχεται πιο σύντομα από ό,τι περιμέναμε

PsychologyNow Team

Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία στην ιατρική επιστήμη;


Το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και την ανοσία υγιών ατόμων ή στη θεραπεία αυτών που ήδη έχουν νοσήσει.

Ένα νέο, εξελιγμένο εμβόλιο κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 3-5 χρόνια, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Η νόσος του Alzheimer διαγιγνώσκεται σε περίπου 48 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας στους ηλικιωμένους.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει επί του παρόντος, μόνο ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της άνοιας.

Το νέο εμβόλιο όμως, στοχεύει στις πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και οι οποίες πιστεύεται ότι είναι η αιτία της νόσου του Alzheimer.

Ο καθηγητής Nikolai Petrovsky, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:

«Αν είμαστε επιτυχείς στις προ-κλινικές δοκιμές, σε τρία με πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλό δρόμο για μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής ιστορίας».

«Μαζί με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού μας, γνωρίζουμε πλέον ότι η έκρηξη στο διαβήτη τύπου 2 στο δυτικό πολιτισμό, είναι πιθανό να πυροδοτήσει δραματικά την προβλεπόμενη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον σακχαρώδη διαβήτη να είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», συμπλήρωσε.

Το εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται «MultiTEP» πολεμά τόσο τη Β-αμυλοειδή όσο και την Τ-αμυλοειδή πλάκα που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο καθηγητής Michael Agadjanyan, επίσης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι ...

«...δεν προκαλεί δυνητικά επιβλαβείς αυτοαντιδραστικές κυτταρικές ανοσοποιητικές αποκρίσεις, ενώ εξακολουθεί να παράγει αντισώματα που συνδέονται ισχυρά με τα αμυλοειδή και τα παθολογικά μόρια στον εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η Dr. Anahit Ghochikyan, μία άλλη συντάκτρια της μελέτης, κατέληξε:

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου ή ακόμη και υγιείς άνθρωπους που κινδυνεύουν με προσβολή από τη νόσο, χρησιμοποιώντας το αντι-Β-αμυλοειδές εμβόλιό μας και, αν η νόσος εξελίσσεται, τότε θα εμβολιάζονται με ένα άλλο αντί-Τ εμβόλιο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας».

Οι προκλινικές μελέτες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και το επόμενο στάδιο είναι οι ανθρώπινες δοκιμές.


Πηγή: spring.org.uk

Έρευνα: Nature – Scientific Reports

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...