PsychologyNow Team

Νέο σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

Νέο σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα δοκιμάζει το νέο σύστημα ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου που καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη
Image credit: Alena Shekhovtcova / pexels.com

Ένα νέο σύστημα που μπορεί να διαβάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα και να παρέχει μια μικρή ριπή ηλεκτρικής διέγερσης στον εγκέφαλο όταν οι ασθενείς δυσκολεύονται, μπορεί να τους τονώσει να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία.


Σε μια πιλοτική μελέτη σε ανθρώπους, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δείχνουν ότι είναι δυνατό να βελτιωθούν συγκεκριμένες λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο και τη νοητική ευελιξία, συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη με στοχευμένη ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου.

Ο Αλίκ Γουίτζ, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και μέλος της Ομάδας Ιατρικών Ανακαλύψεων στις Εξαρτήσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είναι ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.

Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από μια μελέτη σε ανθρώπους, που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, μεταξύ 12 ασθενών που υποβάλλονται σε εγχείρηση στον εγκέφαλο για επιληψία, μια διαδικασία κατά την οποία τοποθετούνται εκατοντάδες μικροσκοπικά ηλεκτρόδια σε όλο τον εγκέφαλο, για να καταγραφεί η δραστηριότητά του και να εντοπιστεί το σημείο από το οποίο προέρχονται οι κρίσεις.

Σε αυτή τη μελέτη, ο Γουίτζ συνεργάστηκε με τον Σίντνεϊ Κας, MD, PhD, ειδικό στην έρευνα για την επιληψία και τον Ντάριν Ντόχερτι, MD, ειδικό στην κλινική διέγερση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια περιοχή του εγκεφάλου, την εσωτερική κάψουλα, που βελτίωνε τη νοητική λειτουργία των ασθενών όταν διεγειρόταν με μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για τον γνωστικό έλεγχο, τη διαδικασία κατά την οποία περνάμε από το ένα μοτίβο σκέψης ή συμπεριφοράς σε ένα άλλο, η οποία έχει υποστεί βλάβη στις περισσότερες ψυχικές ασθένειες.

Ένα παράδειγμα είναι το άτομο με κατάθλιψη το οποίο δεν μπορεί να «ξεκολλήσει» από μια αρνητική σκέψη. Επειδή είναι τόσο σημαντικό για την ψυχική ασθένεια, η εξεύρεση λύσης για να βελτιωθεί αυτό, θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός νέος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ασθένειες, δήλωσε ο Αλίκ Γουίτζ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα ανέπτυξε αλγόριθμους, ώστε, έπειτα από διέγερση, να μπορούν να ανιχνεύουν τις ικανότητες γνωστικού ελέγχου των ασθενών και από τις ενέργειές τους και απευθείας από την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Η μέθοδος ελέγχου παρείχε τονώσεις διέγερσης όποτε οι ασθενείς είχαν χειρότερη απόδοση σε κάποιο τεστ γνωστικού ελέγχου στο εργαστήριο.

Αυτό το σύστημα μπορεί να διαβάσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, να την «αποκωδικοποιήσει» όταν οι ασθενείς δυσκολεύονται και να παρέχει μια μικρή ριπή ηλεκτρικής διέγερσης στον εγκέφαλο για να τους τονώσει και να ξεπεράσουν αυτή τη δυσκολία. Η αναλογία που χρησιμοποιώ συχνά είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο. Όταν κάποιος ποδηλατεί αλλά δυσκολεύεται, το ποδήλατο το αισθάνεται και τον βοηθάει. Φτιάξαμε το αντίστοιχο για την ανθρώπινη νοητική λειτουργία, όπως ανέφερε ο Γουίτζ.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι:

  • Μία συγκεκριμένη ανθρώπινη νοητική λειτουργία που συνδέεται με ψυχική ασθένεια μπορεί να ενισχυθεί αξιόπιστα με τη χρήση στοχευμένης ηλεκτρικής διέγερσης ακριβείας.
  • Υπάρχουν συγκεκριμένα υποτμήματα της δομής της εσωτερικής κάψουλας του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για γνωστική τόνωση.
  • Ένας αλγόριθμος κλειστού βρόχου που χρησιμοποιήθηκε ως ελεγκτής ήταν δυο φορές πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τη διέγερση σε τυχαίες στιγμές.

Κάποιοι από τους ασθενείς είχαν έντονο άγχος επιπλέον της επιληψίας. Όταν έλαβαν τη διέγερση που τονώνει τη γνωστική λειτουργία, ανέφεραν βελτίωση σε σχέση με το άγχος, επειδή ήταν περισσότερο ικανοί να στρέψουν τις σκέψεις τους μακριά από τη δυσφορία τους και να εστιάσουν σε αυτό που επιθυμούσαν. Όπως αναφέρει ο Γουίτζ, αυτό δείχνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με έντονο άγχος που αντιστέκεται στη φαρμακευτική αγωγή, με κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια τελείως νέα προσέγγιση στη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας. Αντί να προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συμπτώματα, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ασθενείς ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να πάρουν τον έλεγχο του μυαλού τους. Θα μπορούσαμε να τους βάλουμε πάλι στη θέση του οδηγού και να τους επιτρέψουμε να αισθανθούν μια νέα αίσθηση ελέγχου.

Η ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται τώρα για κλινικές δοκιμές. Δεδομένου ότι ο στόχος της βελτίωσης του γνωστικού ελέγχου έχει ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, ο Γουίτζ λέει ότι η έρευνα μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα εργαλεία και συσκευές, μόλις εγκριθεί επίσημα η δοκιμή, και η μετάφραση αυτής της φροντίδας στην τρέχουσα ιατρική πρακτική θα μπορούσε να είναι γρήγορη.

Το υπέροχο με αυτά τα ευρήματα είναι ότι τώρα είμαστε σε θέση να διεξαγάγουμε κλινικές δοκιμές για να αποδείξουμε περαιτέρω την αποτελεσματικότητα κι έπειτα να προχωρήσουμε αισίως στη βοήθεια ασθενών με διαταραχές που αντιστέκονται στη θεραπεία, οι οποίοι βρίσκονται σε απεγνωσμένη ανάγκη για επιπρόσθετες παρεμβάσεις, συμπλήρωσε ο Ντόχερτι.


Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...