PsychologyNow Team

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή

PsychologyNow Team
γυναίκα μαθαίνει ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή
Image credit: Thirdman / pexels.com

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα εγκεφαλικό σήμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των αγχωδών διαταραχών.


Ο καθηγητής Νιλ ΜακΝότον και η ομάδα του, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, ολοκλήρωσαν το τελικό βήμα ελέγχου του βιοδείκτη που ανακάλυψαν, ενός εγκεφαλικού ρυθμού που παράγεται από τη συναισθηματική σύγκρουση, σε ασθενείς με αγχώδη διαταραχή.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, βρήκε ότι οι ασθενείς με διαταραχές άγχους είχαν υψηλή ρυθμικότητα σύγκρουσης, που διέφερε στην έκτασή της σε διάφορες διαγνώσεις. Εκείνοι με υψηλές μετρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο είδος αγχώδους διαταραχής, που θα είναι πιο πιθανό να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα αγχολυτικά φάρμακα. Ωστόσο, εκείνοι με ιδιαίτερα υψηλές μετρήσεις θα είναι ανθεκτικοί στη συμβατική θεραπεία.

Ο καθηγητής λέει ότι ο βιοδείκτης βασίζεται σε μια θεωρία που εξελίσσεται για περισσότερα από 50 χρόνια.

Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς οι ψυχιατρικές διαγνώσεις ως τώρα χρησιμοποιούν συμπτώματα, όχι αιτίες. Έτσι, δεν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι για τη θεραπεία, και οι τρέχουσες θεραπείες, φαρμακευτικές και ψυχολογικές, παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες ανταπόκρισης.


Διαβάστε σχετικά: Οι αγχώδεις διαταραχές και πώς να τις αντιμετωπίσετε


Ο νέος βιοδείκτης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ και θεραπειών για τις αγχώδεις διαταραχές, που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πετυχαίνουν ύφεση γρηγορότερα και με μικρότερη πιθανότητα αποτυχίας στην επιλογή θεραπείας.

Ο βιοδείκτης παρέχει μια άμεση βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και για διαγνωστικά τεστ που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την επιλογή θεραπείας κι έτσι να βελτιώσουν τα ποσοστά ανταπόκρισης, δήλωσε ο ερευνητής.

Μακροπρόθεσμα, η υποκείμενη θεωρία της έρευνας θα μπορούσε να επιτρέψει παρόμοιες εξελίξεις σε ένα εύρος διαταραχών που σχετίζονται με το στρες.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επανάσταση στην εφαρμογή της θεωρητικής νευροεπιστήμης στην ψυχιατρική, και στην τρέχουσα τάση σύνδεσης της ψυχοπαθολογίας με τη θεωρία προσωπικότητας, κατέληξε ο ερευνητής.


Ism Tsox
Έρευνα: Shabah M. Shadli et al, Right frontal anxiolytic-sensitive EEG 'theta' rhythm in the stop-signal task is a theory-based anxiety disorder biomarker, Scientific Reports (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...