PsychologyNow Team

Νέα φαρμακευτική αγωγή κατά της νόσου Αλτσχάιμερ αντιστρέφει τα συμπτώματα της νόσου

Νέα φαρμακευτική αγωγή κατά της νόσου Αλτσχάιμερ αντιστρέφει τα συμπτώματα της νόσου

PsychologyNow Team
επιστήμονας χρησιμοποιεί τη νέα φαρμακευτική αγωγή κατά της νόσου Αλτσχάιμερ που αντιστρέφει τα συμπτώματα της νόσου
Image credit:  Science in HD / unsplash.com

Το φάρμακο προκαλεί την αναζωογόνηση ενός μηχανισμού καθαρισμού των κυττάρων, που αφομοιώνει και ανακυκλώνει ανεπιθύμητες πρωτεΐνες.


Μια ομάδα ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε ένα πειραματικό φάρμακο που φαίνεται να αντιστρέφει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια. Η δράση του φαρμάκου βασίζεται στην ενεργοποίηση ενός μηχανισμού καθαρισμού των κυττάρων που απομακρύνει ανεπιθύμητες πρωτεΐνες αφομοιώνοντας και ανακυκλώνοντάς τες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Οι ανακαλύψεις στα ποντίκια δεν επεκτείνονται πάντα και στους ανθρώπους, ειδικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι στην έρευνά μας βρήκαμε πως η μείωση στον καθαρισμό των κυττάρων που συμβάλλει στη νόσο του Αλτσχάιμερ στα ποντίκια παρατηρείται επίσης και στους ανθρώπους που έχουν την ασθένεια, γεγονός που υποδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί να δρα και στους ανθρώπους, δήλωσε η Άνα Μαρία Κουέρβο, καθηγήτρια Αναπτυξιακής και Μοριακής Βιολογίας και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας της Γήρανσης στο Κολέγιο Ιατρικής Αϊνστάιν. Τη δεκαετία του ’90, η Δρ Κουέρβο ανακάλυψε αυτή τη διαδικασία κυτταρικού καθαρισμού, που είναι γνωστή ως αυτοφαγία με τη μεσολάβηση της συπερόνης (chaperone-mediated autophagy,CMA)

Η CMA γίνεται λιγότερο αποτελεσματική καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης ανεπιθύμητων πρωτεϊνών σε μάζες που προκαλούν φθορά στα κύτταρα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις χαρακτηρίζονται από την παρουσία τοξικών πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Η παρούσα μελέτη αποκαλύπτει μια δυναμική συσχέτιση ανάμεσα στη CMA και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με απώλεια της CMA στους νευρώνες, που συμβάλλει στη νόσο του Αλτσχάιμερ, και αντιστρόφως. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα φάρματα για την ενεργοποίηση της CMA μπορεί να προσφέρουν ελπίδες για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.


Διαβάστε σχετικά: Άνοια- Νόσος Alzheimer: Συμπεριφορικά Συμπτώματα και μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις


Η σύνδεση της CMA με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η ομάδα της Κουέρβο αρχικά εξέτασε αν η μειωμένη CMA συμβάλλει στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Γι’ αυτό τον σκοπό, τροποποίησαν γενετικά ένα ποντίκι ώστε να έχει διεγερτικούς νευρώνες με έλλειψη CMA. Η απουσία CMA σε έναν τύπο εγκεφαλικών νευρώνων ήταν αρκετή για να προκαλέσει απώλεια βραχύχρονης μνήμης, δυσκολία στο περπάτημα και άλλα προβλήματα που παρατηρούνται σε ποντίκια με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ερευνήτρια υποπτεύθηκε ότι ίσχυε και το αντίστροφο: ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο μειώνει τη CMA. Η ομάδα της μελέτησε τη δραστηριότητα της CMA στους νευρώνες ενός ποντικιού πρότυπου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, του οποίου οι νευρώνες παρήγαν ελαττωματικά αντίγραφα της πρωτεΐνης Ταυ. Βρήκαν ότι η δραστηριότητα της CMA σε αυτούς τους νευρώνες ήταν σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η δραστηριότητα της CMA ήταν περιορισμένη σε ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ σε ασθενείς που βρίσκονταν σε πιο προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, ο περιορισμός της CMA δραστηριότητας ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 70 ή 80, η δραστηριότητα της CMA έχει συνήθως μειωθεί κατά 30% σε σχέση με όταν ήμασταν νεότεροι. Ο εγκέφαλος των περισσότερων ανθρώπων μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την εξασθένιση. Όμως αν προσθέσεις τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες στην εξίσωση, οι επιπτώσεις στη φυσιολογική κατάσταση των πρωτεϊνών στους νευρώνες μπορεί να είναι καταστρεπτικές. Η έρευνά μας δείχνει ότι η ανεπάρκεια της CMA αλληλεπιδρά με την παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ και επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου, εξηγεί η Δρ Κουέρβο.

Ένα νέο φάρμακο καθαρίζει τους νευρώνες και αντιστρέφει τα συμπτώματα

Η Δρ Κουέρβο και η ομάδα της ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο που παρουσιάζει προοπτική για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η ποσότητα της ελαττωματικής πρωτεΐνης στη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους παραλύει τη CMΑ. Το φάρμακο που αναπτύξαμε αναζωογονεί την αποδοτικότητα της CMA ανεβάζοντας τα επίπεδα ενός βασικού συστατικού της, εξηγεί η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το νέο φάρμακο, που ονομάζεται CA, σε δύο διαφορετικά ποντίκια πρότυπα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και στα δύο πρότυπα, το CA, το οποίο χορηγήθηκε σε δόσεις από το στόμα για διάστημα 4-6 μηνών, οδήγησε σε βελτίωση στη μνήμη, στην κατάθλιψη και στο άγχος, και έκανε τα ποντίκια πρότυπα να μοιάζουν αρκετά με τα υγιή ποντίκια ελέγχου.

Η ικανότητα στο περπάτημα του ενός ζώου, που αντιμετώπιζε πρόβλημα, βελτιώθηκε αισθητά, ενώ στους εγκεφαλικούς νευρώνες και των δύο προτύπων, το φάρμακο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των μαζών ανεπιθύμητων πρωτεϊνών, σε σχέση με τα ζώα που δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Είναι σημαντικό ότι και τα δύο πρότυπα είχαν ήδη εμφανή σημάδια της νόσου και οι νευρώνες τους ήταν φραγμένοι με τοξικές πρωτεΐνες πριν χορηγηθεί το φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των νευρώνων ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, καταλήγει η Δρ Κουέρβο.


Ism Tsox
Έρευνα: Chaperone-mediated autophagy prevents collapse of the neuronal metastable proteome. Cell, 2021

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...