PsychologyNow Team

Η σύνδεση με τον μελλοντικό εαυτό μας

Η σύνδεση με τον μελλοντικό εαυτό μας

PsychologyNow Team
γυναίκα που κρατάει καθρεφτάκι

Η σύνδεση με τον μελλοντικό εαυτό σας έχει θετική επίδραση στις επιλογές και πράξεις του τωρινού εαυτού σας.


Πόσο συχνά σκέφτεστε πώς θα θέλατε να είστε στο μέλλον; Γνωρίζετε ότι η σκέψη αυτή μπορεί να καθορίζει την επιτυχία και την ευτυχία που βιώνουμε μελλοντικά στη ζωή μας;

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες για να παίρνουμε στοχευμένες αποφάσεις είναι να γνωρίζουμε πότε χρειάζεται να έχουμε βραχυπρόθεσμες απώλειες προκειμένου να απολαύσουμε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ωστόσο, στη σημερινή κοινωνία, όπου κυριαρχεί η τάση για «άμεση ικανοποίηση», φαίνεται ότι η φροντίδα για το μέλλον αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς προτιμούμε τα πράγματα να γίνονται «τώρα και όχι μετά», ακόμα και αν αυτή η επιλογή συνεπάγεται την απώλεια ενός μεγαλύτερου κέρδους μακροπρόθεσμα.

Η δυσκολία λοιπόν οραματισμού του μελλοντικού εαυτού και η εξέταση μόνο των αναγκών και των επιθυμιών σας στην παρούσα στιγμή δύναται να οδηγήσει σε παρορμητικές αποφάσεις, οι οποίες να επηρεάσουν αρνητικά τη μετέπειτα ζωή σας.

Η πραγματική ευφυΐα προϋποθέτει να ενεργούμε με βάση ένα μακροπρόθεσμο τρόπο σκέψης. Χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη μας πώς αυτά που κάνουμε σήμερα πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον μας.

Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό να αναβάλλουμε κάτι που επιθυμούμε τώρα, έτσι ώστε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, οι άνθρωποι που συνδέονται περισσότερο με τον μελλοντικό εαυτό τους καταναλώνουν λιγότερα αγαθά και αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα. Το ανωτέρω συμπέρασμα έχει νόημα, διότι αν λαμβάνουμε υπόψη μας τις μελλοντικές μας ανάγκες και επιθυμίες ενεργούμε με διαφορετικό τρόπο για να τις επιτύχουμε από ό,τι αν έχουμε στραμμένη την προσοχή μας αποκλειστικά στο παρόν.

Σε μία άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παίρνουν μελλοντικά προσανατολισμένες αποφάσεις όταν αισθάνονται δυνατοί και έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους.

 Ίσως πολλοί από εμάς τείνουμε να υποτιμούμε την επιρροή την οποία μπορούμε να ασκήσουμε στο μέλλον μας και έτσι καταλήγουμε να την παραμελούμε.

Είναι εύκολο να δούμε πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν το παρόν μας. Κάνουμε κάτι τώρα και δημιουργείται μία άμεση αντίδραση. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να φανταστούμε πώς οι ενέργειές μας μπορούν να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες.

 

Ο άνθρωπος που είναι στενά συνδεδεμένος με τον «μελλοντικό εαυτό του» ξέρει που θα ήθελε να βρίσκεται σε 5, 10, 20 χρόνια και πως μπορεί να ξεκινήσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση από σήμερα κιόλας.

Πώς θα ξεκινήσετε να ζείτε ως ο «μελλοντικός εαυτός» σας:

Γνωρίζοντας πλέον τη σπουδαιότητα του «μελλοντικού σας εαυτού», μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να συνδεθείτε μαζί του.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

Άσκηση 1:

Αφιερώστε 5 λεπτά και αναρωτηθείτε: «Πώς οι πράξεις μου σήμερα μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μου;». Προσπαθήστε να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και να δείτε την ευρύτερη εικόνα πίσω από την καθημερινότητά σας.

Άσκηση 2:

Γράψτε ένα γράμμα από τον «μελλοντικό εαυτό» στον «τωρινό εαυτό» σας. Τι συμβουλές θα του δίνατε; Ποιες γνώσεις μπορείτε να αντλήσετε;

Άσκηση 3:

Φανταστείτε πως θα είναι η ζωή σας σε 5, 10 και 20 χρόνια. Ποιες είναι οι πιθανές πορείες που θα ακολουθούσατε;

Το βασικό μάθημα: η σύνδεση με τον μελλοντικό εαυτό σας έχει θετική επίδραση στις ενέργειες του τωρινού εαυτού σας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το μέλλον μας. Χρειάζεται να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να απολαμβάνουν και το παρόν. Ο «τωρινός εαυτός μας» και ο «μελλοντικό εαυτός μας» πρέπει να συνδέονται με έναν υγιή τρόπο.


apostolidoy anna

 

Πηγή: theemotionmachine.com
Απόδοση: Άννα Αποστολίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Μελέτες:
- Columbia Business School. "How the connection to the future self impacts financial decision-making." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 July 2011
- P. D. Joshi, N. J. Fast. Power and Reduced Temporal Discounting. Psychological Science, 2013; DOI: 10.1177/0956797612457950

Ετικέτες: αλλαγή, εαυτός
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...