PsychologyNow Team

Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απολαμβάνουν τη μοναξιά

Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απολαμβάνουν τη μοναξιά

PsychologyNow Team
γυναίκα αναζητά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απολαμβάνουν τη μοναξιά
Image credit: Artem Beliaikin / pexels.com

Είναι διαφορετικό να είσαι μόνος από το να νιώθεις μόνος.


Αν και οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο να βρίσκεις ανθρώπους που αγαπούν τη μοναξιά και απολαμβάνουν να είναι μόνοι. Υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που τείνουν να υπερισχύουν σε αυτόν τον τύπο ανθρώπου.

Όταν κάποιος νιώθει άνετα με τη μοναξιά δεν σημαίνει ότι είναι μισάνθρωπος ή εγωιστής. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι που βρίσκουν ευχαρίστηση στη μοναξιά να εκτιμούν επίσης την καλή παρέα και να είναι ευγενικοί και καλοσυνάτοι. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται τα κύρια ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τους αρέσει να είναι μόνοι. Ίσως ταυτιστείτε με κάποια από αυτά. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε και να εκτιμήσετε εκείνο τον φίλο που δεν είναι τόσο κοινωνικός.

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων που απολαμβάνουν τη μοναξιά

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να κάνουν δραστηριότητες μόνοι τους, επειδή σκέφτονται ότι θα τους κρίνουν ή ότι θα φανούν ευάλωτοι ή θλιμμένοι. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να είναι μόνοι δεν φοβούνται αυτά τα στερεότυπα και χαίρονται να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους και τα χόμπι τους.

Καλύτερα μόνος παρά με κακή παρέα

Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού τους. Τείνουν να είναι επιλεκτικοί με τις σχέσεις τους και είναι πιο συγκρατημένοι στις κοινωνικές συναναστροφές. Αυτό τους κάνει επίσης πιστούς φίλους και συντρόφους. Κι αυτό, επειδή απολαμβάνουν να είναι με τους ανθρώπους που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους όσο απολαμβάνουν το να είναι μόνοι.

Ωστόσο, ίσως δυσκολεύονται να είναι αυθόρμητοι μερικές φορές, ειδικά όταν γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους. Όμως, όταν αρχίζουν να νιώθουν άνετα, μπορούν να είναι καλοί συνομιλητές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που τους αρέσει να είναι μόνοι συχνά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καλλιεργώντας ενδιαφέροντα και χόμπι. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι άνθρωποι δεν φοβούνται να είναι ελεύθεροι.

Φυσικά, απολαμβάνουν το να βρίσκονται σε μια συντροφική σχέση, αλλά, γι’ αυτούς, είναι σημαντικό να έχουν τον χώρο τους. Παρομοίως, καθώς συνήθως δεν κάνουν πράγματα απλώς για να ευχαριστήσουν τους άλλους, η ανεξαρτησία, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στις σχέσεις τους.


Διαβάστε σχετικά: Το τίμημα που πληρώνουμε για το φόβο της μοναξιάς


Καταλαβαίνουν ότι το να είσαι μόνος είναι διαφορετικό από το να νιώθεις μόνος

Γενικά, αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν βιώνουν συναισθήματα μοναξιάς. Κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μόνος και να νιώθεις μόνος. Με άλλα λόγια, ξέρουν ότι το να έχουν πολλούς φίλους ή το να περιστοιχίζονται από ανθρώπους δεν εγγυάται ότι θα έχουν κάποιον να τους ακούσει και να τους στηρίξει όταν το χρειαστούν.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους δεν είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην απόρριψη και τα συναισθήματά τους δεν πληγώνονται εύκολα. Κατανοούν την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η συνύπαρξη με τους άλλους. Γι’ αυτό τον λόγο, αναγνωρίζουν ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν κακές στιγμές ή ότι δεν χρειάζεται πάντα να αρέσουν σε όλους.

Γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους

Τέλος, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη μοναξιά συχνά ξέρουν στ’ αλήθεια τον εαυτό τους. Αυτό το χαρακτηριστικό τους κάνει ιδιαίτερα στοχαστικούς και έχουν επίγνωση των πράξεών τους και των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, έχοντας λιγότερες εξαρτήσεις, τείνουν να είναι πιο δυναμικοί.

Επιπλέον, τείνουν να είναι παραγωγικοί και απαιτητικοί από τον εαυτό τους. Μπορούν να διαχειριστούν την αυτοπεποίθησή τους για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και βρίσκουν κίνητρο στην απόκτηση γνώσης και στην ανάληψη νέων εργασιών. Αυτό τους επιτρέπει να κατέχουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και τις ανασφάλειές τους και μπορούν να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν τις ικανότητές τους.

Επίσης, τείνουν να είναι τακτικοί άνθρωποι, που διαχειρίζονται καλά τον χρόνο τους. Συνήθως είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και προσεκτικοί σε ό,τι κάνουν. Με τον ίδιο τρόπο, συνήθως είναι προσεκτικοί με τον χρόνο των άλλων και προσπαθούν να είναι ακριβείς, καθώς και να μην αλλάζουν σχέδια πολύ.

Οι άνθρωποι που τους αρέσει η μοναξιά έχουν συνήθως περισσότερη ενσυναίσθηση, έχουν μεγάλη ικανότητα να ακούνε προσεκτικά, αποφεύγουν να κάνουν αξιολογικές κρίσεις και μπορούν να συνδεθούν εύκολα με τα συναισθήματα των άλλων. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους κάνουν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, να σέβονται τις διαφορετικές οπτικές και να είναι πιο ικανοί να συμβιβάζουν και να αναγνωρίζουν τις επιθυμίες και τα γούστα τους.


Αναφορές:

  • Dahlberg, K. (2007) The enigmatic phenomenon of loneliness, International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 2:4, 195-207.
  • Zysberg, L. (2012) Loneliness and Emotional Intelligence, The Journal of Psychology, 146:1-2, 37-46.

Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...