PsychologyNow Team

Σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας: πώς αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων

Σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας: πώς αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων

PsychologyNow Team
ζευγάρι με ένα σκύλο ψυχιατρικής υπηρεσίας
Image credit: lookstudio / freepik.com

Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας είναι περισσότεροι από ένας μαλλιαρός φίλος και εκπαιδεύονται για να βοηθούν για ανθρώπους με ψυχική ασθένεια ή νευροαναπτυξιακές δυσκολίες.


Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας που είναι επίσης γνωστοί ως σκύλοι υπηρεσίας ψυχικής υγείας, εκπαιδεύονται ειδικά για να βοηθούν τους ανθρώπινους συντρόφους τους με συμπτώματα ψυχικής ασθένειας που οδηγεί σε γενική ανικανότητα και νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Αυτοί οι σκύλοι σούπερ σταρ, παρέχουν ανεκτίμητη υποστήριξη και βοήθεια βελτιώνοντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των συντρόφων τους ενώ προχωρούν στην καθημερινή ζωή.

Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας δεν πρέπει να συγχέονται με τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης, που παρέχουν παρηγοριά και παρέα αλλά δεν απαιτείται να υποβληθούν σε εκπαίδευση και δεν εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα.

Οι καλύτερες ράτσες

Οποιοσδήποτε κατάλληλος σκύλος, από το μικροσκοπικό τσιουάουα ως το γιγάντιο μαστίφ, μπορεί να γίνει σκύλος ψυχιατρικής υπηρεσίας. Παρόλα αυτά, οι τέσσερις πιο κοινές και δημοφιλείς ράτσες σκύλων υπηρεσίας περιλαμβάνουν τα golden retrievers, Labrador retrievers, poodles, και τα collies με άγριο ή απαλό τρίχωμα.

Αυτοί προτιμούνται επειδή είναι γνωστά για την ευχάριστη διάθεσή τους, την ευφυΐα, και την εργασιακή ηθική. Επίσης τείνουν να υπακούν, να δέχονται την ανθρώπινη ηγεσία και να βάζουν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη συντροφιά. Όλα αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά βελτιώνουν τις πιθανότητες ενός σκύλου να ολοκληρώσει αυστηρή εκπαίδευση και μετά να υπηρετεί τον ιδιοκτήτη του ως νομικά αναγνωρισμένος σκυλίσιος σύντροφος.

Πώς εκπαιδεύονται οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας

Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας υπόκεινται σε λεπτομερή εκπαίδευση για να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι να υπηρετήσουν τους συντρόφους τους. Μπορούν να εκπαιδευτούν επαγγελματικά ή από τον ιδιοκτήτη τους, ή και τα δυο. Η αξιολόγηση και η διαδικασία εκπαίδευσης κανονικά περιλαμβάνει αρκετά στάδια.

  • Επαγγελματική αξιολόγηση της ιδιοσυγκρασίας και της καταλληλότητας. Αυτές οι αξιολογήσεις είναι απαραίτητες για όλους τους υποψήφιους πιθανούς σκύλους ψυχιατρικής υπηρεσίας. Ο αξιολογητής εκτιμά τη γενική ιδιοσυγκρασία του σκύλου, περιλαμβανόμενης της έλλειψης επιθετικότητας, της αυτοπεποίθησης σε ανοίκειες καταστάσεις και συνθήκες, την υπακοή, της ικανότητας να εκτελεί καθήκοντα (προθυμία και κινητοποίηση να μάθει νέες συμπεριφορές), και σωματική υγεία.
  • Βασική υπακοή. Όπως όλοι οι σκύλοι υπηρεσίας, οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας πρέπει να επιδείξουν εξαιρετικές επιδόσεις στις βασικές δεξιότητες υπακοής για να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθούν αξιόπιστα ουσιαστικές εντολές και θα συμπεριφέρονται κατάλληλα σε δημόσιους χώρους.
  • Εκπαίδευση σε εκτέλεση καθηκόντων. Επιπρόσθετα της βασικής υπακοής, οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας δέχονται ειδική εκπαίδευση στα συγκεκριμένα καθήκοντα που θα εκτελούν για να βοηθούν τους συντρόφους τους. Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης αποπροσανατολιστεί λόγω αναδρομών από το παρελθόν εξαιτίας Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, ο σκύλος μπορεί να ξαπλώσει στα πόδια του ή να γλύψει τα χέρια του ή το πρόσωπό του για να τον γειώσει στο παρόν και να τον αποσπάσει από τις αναμνήσεις ενός τραυματικού γεγονότος.
  • Εκπαίδευση δημόσιας πρόσβασης. Οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας και όλοι οι σκύλοι υπηρεσίας εκπαιδεύονται για να κινούνται σε δημόσιους χώρους με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Πρέπει να είναι ήρεμοι και χαλαροί μέσα σε πλήθη. Οι περισσότεροι μαθαίνουν να κρύβονται σε μικρούς, διακριτικούς χώρους, όπως κάτω από το κάθισμα του ιδιοκτήτη, σε εστιατόρια και σε δημόσιες συγκοινωνίες. Πρέπει να είναι υπομονετικά, ήσυχα και με ήρεμους τρόπους ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

Τι καθήκοντα μπορούν να εκτελέσουν οι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία Αμερικανών με Αναπηρίες, ένας σκύλος υπηρεσίας πρέπει να εκτελεί τουλάχιστον ένα καθήκον για να αντισταθμίσει την αναπηρία του ιδιοκτήτη του. Ένα καθήκον είναι μια εκπαιδευμένη συμπεριφορά που εκτελεί ο σκύλος σε ανταπόκριση ενός συγκεκριμένου σήματος. Συγκεκριμένα, ένα καθήκον δεν μπορεί να είναι κάτι που σχεδόν οποιοδήποτε σκύλος κάνει, όπως να παρέχει παρηγοριά ή συντροφιά.

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα λόγω ψυχικής ασθένειας, ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί για να ανταποκρίνεται σε ξυπνητήρια που υπενθυμίζουν στον άνθρωπο να ξυπνήσει, να κάνει ντους, να φάει ή να πάει μια βόλτα. Μπορεί να φέρει κολατσιό, να διακόψει συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, και να οδηγήσει τον ιδιοκτήτη σε ένα ασφαλές σημείο αν δυσκολευτεί κατά τη διάρκεια μιας ψυχολογικής κρίσης.

Επίσης μπορεί να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για την ύπαρξη άλλων ανθρώπων, να ζητήσει βοήθεια από άλλους ανθρώπους, ή να παράσχει θεραπεία βαθιάς πίεσης, που ένας ιδιοκτήτης περιέγραψε σαν «να ξαπλώνεις κάτω από μια ζεστή, ζωντανή, βαριά κουβέρτα» ως απάντηση σε επεισόδια άγχους που τον ακινητοποιούν.


Διαβάστε σχετικά: Τα κατοικίδια σκυλιά είναι θεραπευτικά για τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας


Πώς να αποκτήσετε σκύλο ψυχιατρικής υπηρεσίας

Δυο κύριοι δρόμοι απόκτησης σκύλου ψυχιατρικής υπηρεσίας είναι να λάβετε ένα εκπαιδευμένο σκύλο μέσω ενός προγράμματος ή να τον εκπαιδεύσετε μόνοι σας. Καμία επιλογή δεν είναι γρήγορη, και μπορούν και οι δυο να είναι ακριβές. Οι Διεθνείς Σκύλοι Βοήθειας είναι η πρώτη στάση όταν ψάχνετε για σκύλους ψυχιατρικής υπηρεσίας που εκπαιδεύτηκαν σε πρόγραμμα, μια συμμαχία προγραμμάτων που έχουν καθιερώσει κριτήρια ικανότητας για οργανισμούς που εκπαιδεύουν και τοποθετούν σκύλους υπηρεσίας για ανθρώπους με αισθητηριακές, σωματικές, νευροαναπτυξιακές και ψυχιατρικές αναπηρίες.

Αν και υπάρχουν πολλοί φημισμένοι και καθιερωμένοι οργανισμοί σκύλων υπηρεσίας, η προσοχή και η δέουσα επιμέλεια είναι ουσιαστικές όταν ερευνάτε τα προγράμματα. Δυστυχώς, δόλιοι οργανισμοί έχουν μηνυθεί για τοποθέτηση άρρωστων ή ανεκπαίδευτων σκύλων σε παιδιά και ενήλικες με ανικανότητα.

Οι σκύλοι υπηρεσίας που έχουν εκπαιδευτεί σε κάποιο πρόγραμμα μπορούν να είναι ακριβοί, και η ασφάλεια υγείας του υποψήφιου ιδιοκτήτη είναι απίθανο να συμβάλλει ή να αποζημιώσει τα σχετικά έξοδα. Αν και κάποιοι οργανισμοί προσφέρουν κυμαινόμενες αμοιβές ή υποτροφίες, οι ιδιοκτήτες μπορούν να περιμένουν ότι θα πληρώσουν μέχρι και 20.000$ για έναν εντατικά εκπαιδευμένο σκύλο που εκτελεί εξατομικευμένα καθήκοντα για να βελτιώσει την ανεξαρτησία και την καθημερινή λειτουργικότητα του ιδιοκτήτη.

Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τον εκπαιδευτικό οργανισμό και την περιπλοκότητα των καθηκόντων του σκύλου. Τέλος, η αναμονή για έναν σκύλο υπηρεσίας εκπαιδευμένο σε κάποιο πρόγραμμα μπορεί να κρατήσει χρόνια, ανάλογα με το μέγεθος του οργανισμού και τα συγκεκριμένα καθήκοντα που χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.

Η εκπαίδευση από τον ιδιοκτήτη είναι μια άλλη εναλλακτική, αν και μπορεί να μην είναι ταχύτερη ή σημαντικά λιγότερο ακριβή από την απόκτηση ενός σκύλου εκπαιδευμένο σε κάποιο πρόγραμμα. Οι ιδιοκτήτες που εκπαίδευσαν τους δικούς τους σκύλους ψυχιατρικής υπηρεσίας συνήθως ξοδεύουν αρκετά χρόνια και μέχρι και 15.000$ σε δραστηριότητες εξάσκησης και επαγγελματικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Η προσωπική εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα. Μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκολο για ανθρώπους με θέματα ψυχικής υγείας να εστιάσουν και να επιμείνουν με τις προχωρημένες οδηγίες που απαιτούνται για να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους για αποτελεσματική εκτέλεση καθηκόντων και δημόσια πρόσβαση.

Νομικά δικαιώματα και προστασία

Οι ομάδες σκύλων υπηρεσίας απολαμβάνουν δικαιώματα και προστασία από το νόμο. Αυτά περιλαμβάνουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, και καταστημάτων, όπου οι κατοικίδιοι σκύλοι απαγορεύονται. Δικαιούνται στέγασης σε ενοικιαζόμενους χώρους ή συγκροτήματα που έχουν πολιτική που απαγορεύει τα κατοικίδια. Επίσης, δικαιούνται ακαδημαϊκή και εργασιακή στέγαση που, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να φέρουν τον σκύλο ψυχιατρικής υπηρεσίας στο κολλέγιο ή στη δουλειά.


EFH MES 3N
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...