PsychologyNow Team

«Stresslaxing»: όταν η χαλάρωση προκαλεί άγχος

«Stresslaxing»: όταν η χαλάρωση προκαλεί άγχος

PsychologyNow Team
άνδρας βιώνει Stresslaxing στο σπίτι του
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Μπορεί άραγε η επιθυμία για ξεκούραση να προκαλεί άγχος; Ναι, αν γίνεται με λάθος τρόπο.


Τελειώνετε μια κουραστική μέρα στη δουλειά και επιβιβάζεστε σε ένα γεμάτο βαγόνι του μετρό για να πάτε σπίτι. Όταν φτάνετε εκεί, βγάζετε βόλτα τον σκύλο. Πέφτει η νύχτα και θέλετε να βάλετε μια σειρά στην τηλεόραση και να χαλαρώσετε, αλλά τη στιγμή που κάθεστε στον καναπέ, επανεμφανίζονται όλες οι αρνητικές σκέψεις της ημέρας και νιώθετε ακόμα πιο καταβεβλημένοι. Αν αυτό σας θυμίζει κάτι, μπορεί να αντιμετωπίζετε αυτό που ονομάζεται stresslaxing.

Αυτή η λέξη, που επινοήθηκε πρόσφατα, αναφέρεται στο άγχος που προκαλείται από την προσπάθεια χαλάρωσης. Αν και φαίνεται αντιφατικό, το 30%-50% των ανθρώπων που προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους σε τεχνικές χαλάρωσης υποφέρουν περισσότερα από συμπτώματα στρες.

Επομένως, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο. Μερικοί άνθρωποι ανέφεραν ακόμη ότι παρουσίασαν σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα ταχυκαρδίας και εφίδρωση.

Η ζωή σήμερα είναι επιθετική και ιλιγγιώδης και επηρεάζει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε (και ίσως βιώνετε), το να μεταβείτε από το 100 στο 0 δεν είναι εύκολο εν μέσω μιας τέτοιας δίνης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε λίγα περισσότερα για το stresslaxing και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Τι κρύβεται πίσω από τη δημιουργία στρες κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης (stresslaxing);

Εάν αγχώνεστε όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε, πρέπει να ξανασκεφτείτε αυτή την κατάσταση. Παρακάτω, αναγράφονται μερικές από τις πιθανές αιτίες stresslaxing και οι συνέπειες του.

1. Άρνηση

Η άρνηση του άγχους είναι μια από τις πιο κοινές οδούς διαφυγής, αλλά και μια από τις λιγότερο αποτελεσματικές. Αν και σε σύντομες περιόδους βοηθάει να οργανώσετε και να βάλετε σε μία τάξη τα συναισθήματα σας με φυσικό τρόπο (όπως στον θάνατο κάποιου στενού σας προσώπου), η επαναλαμβανόμενη οργάνωση τους είναι πραγματικά επιβλαβής.

Μερικές φορές, αρνείστε τα αισθήματα του άγχους σας. Δεν είναι μια εθελούσια επιβεβαίωση, αλλά ένας ασυνείδητος τρόπος να προχωρήσετε μπροστά. Δημιουργείτε την αίσθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματίσετε το άγχος σας είναι να ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες που το προκαλούν. Ωστόσο, αυτές οι εργασίες δεν τελειώνουν ποτέ, οπότε καταλήγετε σε έναν φαύλο κύκλο.

2. Φυσιολογική (σωματική) ενεργοποίηση

Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το άγχος είναι μια φυσική απάντηση σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Χάρη στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το σώμα σας ανταποκρίνεται στην απειλή. Ενώ το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, σας επιστρέφει στη φυσιολογική σας κατάσταση (ομοιόσταση). Ωστόσο, όταν το άγχος είναι παρατεταμένο, η φυσιολογική ενεργοποίηση είναι υπερβολική, προκαλώντας σας προβλήματα υγείας.

Επομένως, το σώμα σας δεν χαλαρώνει αυτόματα όταν βρίσκετε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στην πραγματικότητα, αν ο κανόνας για εσάς είναι το άγχος να ολοκληρώσετε όλες τις καθημερινές σας εργασίες, το σώμα σας βλέπει τη χαλάρωση ως μια ακόμη αγγαρεία. Λέτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να χαλαρώσετε καθώς έχετε τόση δουλειά για αύριο, αλλά, από την άλλη, αν χαλαρώσετε, θα καταλήξετε να κάνετε διπλάσια δουλειά. Σας ακούγεται οικείο;


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι


3. Αυτοαπαίτηση (Απαίτηση από τον εαυτό)

Το άγχος και το στρες παραμονεύουν στη γωνία, αν ζητήσετε περισσότερα από όσα μπορείτε να δώσετε. Εάν εργάζεστε όταν είστε άρρωστοι, ελέγχετε τα email σας στις διακοπές ή βγαίνετε με τον σύντροφό σας παρά το γεγονός ότι είστε απελπιστικά κουρασμένοι, είστε θύμα του εαυτού σας. Αυτή η στάση οφείλεται στην ασυνείδητη ιδέα ότι πρέπει να τα δίνετε όλα ανά πάσα στιγμή.

Όταν τελικά συνειδητοποιείτε ότι οι στιγμές χαλάρωσης είναι απαραίτητες, καταλήγουν να γίνονται μια ακόμη υποχρέωση. Έτσι, το μυαλό και το σώμα σας συνεχίζουν να προσπαθούν να επιτύχουν τον «στόχο» της χαλάρωσης και εμφανίζεται το stresslaxing.

4. Κοινωνική πίεση και stresslaxing

Η κοινωνική πίεση είναι αντιφατική. Ωθείστε να φροντίζετε την υγεία σας και ταυτόχρονα να είστε παραγωγικοί στο μέγιστο καθώς και να είσαστε το πιο ευτυχισμένο, το πιο όμορφο και το πιο αφοσιωμένο άτομο στον κόσμο.

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι η συμμόρφωση με όλα αυτά είναι αδύνατη. Αυτό δεν ισχύει μόνο λόγω της εγγενούς της αντίφασης, αλλά και επειδή είναι σωματικά αδύνατο να εργάζεστε 12 ώρες την ημέρα, να πηγαίνετε γυμναστήριο, να φροντίζετε τα παιδιά σας, να κάνετε εθελοντισμό και να διατηρείτε το σπίτι σας αρκετά τακτοποιημένο. Τουλάχιστον, όχι χωρίς να εκραγείτε.

Αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να μετατρέψουν τον ελεύθερο χρόνο σε ένα ακόμη καθήκον προς εκπλήρωση. Επιπλέον, αν δεν έχετε μια στιγμή για τον εαυτό σας, είστε εργασιομανής. Πρέπει να βρείτε μια στιγμή να χαλαρώσετε και να προσπαθήσετε να ισορροπήσετε τη ζωή σας.

Τι να κάνετε αν ενοχοποιείτε τον εαυτό σας για stresslaxing

Όταν ακόμη και η χαλάρωση σας προκαλεί άγχος, είναι η ώρα να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο. Εκεί, θα μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να εξερευνήσετε τις προσωπικές αιτίες πρόκλησης του φαινομένου καθώς και να αποκτήσετε πόρους για να το καταπολεμήσετε. Οι λύσεις μπορεί να κυμαίνονται από την αλλαγή εργασίας μέχρι την ανάπτυξη μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας, την εκπαίδευση σε τεχνικές χαλάρωσης ή τη λήψη ιατρικής θεραπείας.

Τέλος, η ανησυχία σας να απελευθερωθείτε από το άγχος, μπορεί να γίνει ένας ακόμη λόγος πρόκλησης συναισθημάτων αγωνίας. Για να το διαχειριστείτε, εν μέσω της φρενίτιδας που σας επιβάλλεται, πρέπει να αποκτήσετε πλήρη επίγνωση του εαυτού σας, αλλά και να μάθετε να βασίζεστε σε άλλους.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...