Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη

Ο ρόλος του νευροψυχολόγου

Ο ρόλος του νευροψυχολόγου

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη
μια νευροψυχολόγος προσπαθεί να ανακαλύψει τον ρόλο της
Image credit: Polina Tankilevitch / pexels.com

Η Νευροψυχολογία ανήκει στις εφαρμοσμένες Νευροεπιστήμες και μελετά την οργάνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος παράγει συναισθήματα, αντιληπτικές διαδικασίες, κίνηση, λόγο, μνήμη, προσοχή υπό φυσιολογικές συνθήκες. Επίσης ερευνά συστηματικά και τη συμπεριφορική έκφραση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε κλινικές εφαρμογές.


Όλα αυτά τα μελετά ένας νευροψυχολόγος. Ποιος είναι ένας νευροψυχολόγος; Είναι ένας ψυχολόγος ειδικευμένος, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στην νευροψυχολογία. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που προσφέρουν γνώσεις σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο πάνω στη νευροψυχολογία.

Οι γνώσεις οι οποίες θα πρέπει να έχει ένας νευροψυχολόγος, περιλαμβάνουν τις βασικές νευροεπιστήμες, τα θέματα μεθοδολογίας, τις γνώσεις κλινικής νευροψυχολογίας, καθώς και τη θεραπευτική αγωγή των νευρογνωστικών διαταραχών.

  • Χώροι εργασίας: Νευρολογικές κλινικές, Ψυχιατρικές κλινικές, Νευροχειρουργικές κλινικές, Καρδιοχειρουργικές κλινικές, Κέντρα αναπτυξιακών διαταραχών, Κέντρα αποκατάστασης, Σχολεία, Κ.Α.Π.Η, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής

Σε ποιες ομάδες ασθενών απευθύνεται ένας νευροψυχολόγος; Σε ασθενείς με βλάβες στο Κ.Ν.Σ ή με άλλες ασθένειες / καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το Κ.Ν.Σ. Οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από: κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακές / καρδιαγγειακές διαταραχές, εκφυλιστικές νόσους του Κ.Ν.Σ, ψυχιατρικές διαταραχές, νεοπλάσματα, τοξικές διαταραχές μεταβολικές / ενδοκρινολογικές διαταραχές και αναπτυξιακές διαταραχές.

Το κλινικό έργο ενός νευροψυχολόγου περιλαμβάνει τον αρχικό στόχο αξιολόγησης, ο οποίος είναι η αξιολόγηση της νευροψυχολογικής / λειτουργικής κατάστασης των ασθενών όταν υπάρχει αίτημα ή υποψία για γνωστικές μειονεξίες ή δυσλειτουργίες. Ο νευροψυχολόγος συλλέγει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές και διενεργεί την κλινική συνέντευξη. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η λήψη ιστορικού, η χορήγηση δοκιμασιών (tests), αλλά και οι συμπεριφορικές παρατηρήσεις, οι οποίες προσφέρουν πολλά στο έργο του νευροψυχολόγου.


Διαβάστε σχετικά: Αξιολογώντας τον εγκέφαλο: Η σημασία της κλινικής νευροψυχολογίας και της νευροψυχολογικής αξιολόγησης


Να σημειωθεί ότι η νευροψυχολογική αξιολόγηση δεν είναι μια απλή χορήγηση δοκιμασιών και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα και καταρτισμένα άτομα. Δεν απαιτείται αξιολόγηση όταν δεν υπάρχει αίτημα ή υποψία γνωστικής δυσλειτουργίας. Η συνεισφορά του νευροψυχολόγου σε μία δομή έγκειται στη διάγνωση- διαφοροδιάγνωση, την πρόγνωση -πορεία του ασθενούς και τον προγραμματισμό και την αποκατάσταση και τέλος την έρευνα.

Ποιες είναι οι λειτουργίες οι οποίες εξετάζονται από ένα νευροψυχολόγο; Οι λειτουργίες οι οποίες εξετάζονται είναι οι εξής: προσοχή/ συγκέντρωση, μάθηση και μνήμη, εκτελεστικές λειτουργίες, οπτικοχωρικές λειτουργίες, κατασκευαστικές δεξιότητες, λεκτικές λειτουργίες, και επιπλέον η διάθεση και το συναίσθημα.

Πώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας νευροψυχολογικής αξιολόγησης; Ο νευροψυχολόγος συντάσσει αναφορές, γραπτές και προφορικές με τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα, τη βαθμολόγηση των δοκιμασιών και τις συστάσεις στις οποίες καταλήγει για τα άτομα που εξετάζονται. Η διεπιστημονική συνεργασία είναι πολύ σημαντική για το έργο του νευροψυχολόγου και για αυτό το λόγο αναζητά τις πληροφορίες που χρειάζεται και από άλλους επαγγελματίες υγείας.

Αυτές οι πληροφορίες είναι τα νευροαπεικονιστικά ευρήματα, το ιατρικό ιστορικό, τα παρόντα ιατρικά προβλήματα και η ερμηνεία φαρμακευτικής αγωγής. Επιπλέον, άλλες αξιοπρόσεκτες πληροφορίες –εντυπώσεις ενδεχομένως προέρχονται από το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον του ασθενή. Όσο περισσότερες πληροφορίες αντλεί ο νευροψυχολόγος, τόσο εγκυρότερη θα είναι η αξιολόγηση του.

Σημαντικό είναι να δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ο ασθενής όσο καλύτερα μπορεί. Υπάρχουν και μερικές απαιτήσεις σε χώρο & σε χρόνο. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει αυτονομία χώρου και ευλύγιστα χρονικά περιθώρια εξέτασης.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...