PsychologyNow Team

Πώς ελέγχουμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις μας;

Πώς ελέγχουμε τις ανεπιθύμητες σκέψεις μας;

PsychologyNow Team
άνδρας προσπαθεί να ελέγξει τις ανεπιθύμητες σκέψεις
Image credit: katemangostar/ freepik.com

Κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά μία ανεπιθύμητη σκέψη, αυτή έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη διαδικασία συσχέτισης (ερέθισμα-αρνητική σκέψη);


Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη σκέψη, συχνά απορρίπτουν αντιδραστικά τη σκέψη και την αντικαθιστούν αφού εμφανιστεί. Όμως η προληπτική αποφυγή του συσχετισμού (ενός ερεθίσματος με μία σκέψη), μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και να βοηθήσει στην αποτροπή της επαναλαμβανόμενης επανάληψης των ανεπιθύμητων σκέψεων.

Η προσπάθεια να σταματήσει κανείς να σκέφτεται ανεπιθύμητες επαναλαμβανόμενες σκέψεις είναι μια οικεία εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Συχνά, ένα ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει επανειλημμένα ανεπιθύμητες σκέψεις ή αναμνήσεις. Εκτός από την ανάγκη να διώξουν τους ανεπιθύμητους συσχετισμούς από το μυαλό τους, οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται ατελείωτα ξανά και ξανά και δεν θα γίνονται όλο και πιο ισχυροί με την πάροδο του χρόνου.

Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο 80 αγγλόφωνοι ενήλικες έβρισκαν νέους συσχετισμούς με κοινές λέξεις. Όλοι οι συμμετέχοντες έβλεπαν λέξεις σε μια οθόνη και έπρεπε να πληκτρολογήσουν μια σχετική λέξη. Τα άτομα της μιας ομάδας ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ότι δεν θα λάμβαναν χρηματική ανταμοιβή αν επαναλάμβαναν τους συνειρμούς, οπότε ξεκίνησαν να καταστέλλουν τις σκέψεις των προηγούμενων λέξεων που είχαν εισάγει.


Διαβάστε σχετικά: Ανεπιθύμητες και απαράδεκτες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό μας για τις οποίες φοβόμαστε να μιλήσουμε


Με βάση τους χρόνους αντίδρασης και το πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι συμμετέχοντες στη δημιουργία νέων συσχετίσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσεγγίσεις για να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απέφευγαν τις επαναλαμβανόμενες συσχετίσεις. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αντιδραστικό έλεγχο -απορρίπτοντας ανεπιθύμητους συσχετισμούς αφού έχουν ήδη έρθει στο μυαλό τους.

Αυτός ο τύπος αντιδραστικού ελέγχου μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικός, λένε οι συγγραφείς, επειδή, όπως υποδηλώνουν τα ευρήματά μας, οι σκέψεις είναι αυτοενισχυόμενες: η σκέψη μιας σκέψης αυξάνει τη δύναμη της μνήμης της και την πιθανότητα να επαναληφθεί.

Με άλλα λόγια, κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά έναν ανεπιθύμητο συσχετισμό, αυτός έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, να διαπιστώσουμε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να προλάβουν εν μέρει αυτή τη διαδικασία, αν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη αυτή θα έρχεται στο μυαλό τους όσο το δυνατόν λιγότερο.

Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες σκέψεις, μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη μιας ανεπιθύμητης σκέψης δεν αυξάνει την πιθανότητα να έρθει ξανά στο μυαλό τους, προσθέτει ο Φραντκίν. Ενώ η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε ουδέτερες συσχετίσεις, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν αν τα ευρήματά μας γενικεύονται σε αρνητικές και προσωπικά σχετικές ανεπιθύμητες σκέψεις.


Απόδοση: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...