PsychologyNow Team

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

PsychologyNow Team
επιστήμονες ανακαλύπτουν μια νέα λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος
Image credit: Pavel Danilyuk / pexels.com

Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το αυτόματο νευρικό σύστημα έχει την ικανότητα να αποκαθιστά αυτόματα τη λειτουργία των μυών μετά από τραυματισμό των νεύρων.


Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι γνωστό ως το κέντρο ελέγχου των ακούσιων σωματικών διεργασιών, όπως ο χτύπος της καρδιάς μας και η αναπνοή μας. Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι αυτό το τμήμα του νευρικού συστήματος έχει επίσης την ικανότητα να αποκαθιστά αυτόματα τη λειτουργία των μυών μετά από τραυματισμό των νεύρων. Τα ευρήματά τους μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη βελτίωση αλλά και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για τη θεραπεία νευρικών τραυματισμών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Βλαντ Τερεσένκο και τον Όσκαρ Άζμαν από το Κλινικό Εργαστήριο Ανακατασκευής Βιονικών Άκρων του Τμήματος Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βιέννης, ανακάλυψε κατά τη διάρκεια μιας προκλινικής έρευνας στα νεύρα και τους μυς του προσώπου, αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ νεύρων και μυών, η οποία ήταν έως σήμερα άγνωστη στην επιστήμη.

Μετά από έναν τραυματισμό του, το νεύρο δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγχει την κινητική λειτουργία των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα την παράλυση του προσώπου, στο ζωικό μοντέλο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιστήμονες παρατήρησαν αυτόματη αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας ημέρες ή εβδομάδες μετά τη νευρική βλάβη. Χρησιμοποιώντας νέες, πολύπλοκες τεχνικές, κατάφεραν να αποδείξουν ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα αναλαμβάνει να επαναφέρει τη λειτουργία του τραυματισμένου νεύρου.

Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την κινητική λειτουργία των μυών μέσω νευρικών ερεθισμάτων. Όπως είδαμε στα πειράματά μας, οι παρασυμπαθητικές νευρικές ίνες σχηματίζουν νέες λειτουργικές νευρομυϊκές συνάψεις για να το επιτύχουν. Ταυτόχρονα, τροποποιούνται τα μοτίβα των μυϊκών ινών και, ως εκ τούτου, αλλάζουν οι φυσιολογικές ιδιότητες των αυτόνομα επαναδιεγερμένων μυών, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Βλαντ Τερεσένκο, περιγράφοντας τα βασικά ευρήματα της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: Αξιολογώντας τον εγκέφαλο: Η σημασία της κλινικής νευροψυχολογίας και της νευροψυχολογικής αξιολόγησης


Ο πιθανός πρωταγωνιστής στην ανακατασκευή νεύρων

Μετά από τραυματισμούς ή ορισμένες ασθένειες, τα νεύρα μπορεί να χάσουν προσωρινά ή και μόνιμα την ικανότητά τους να παρέχουν κινητικό έλεγχο στους μυς. Για την αποκατάσταση της κινητικής αδυναμίας που προκύπτει, υπάρχουν πλέον διαθέσιμες τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η μετατόπιση ή η μεταμόσχευση νεύρων.

Ωστόσο, τα κλινικά αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αργός ρυθμός αναγέννησης των νεύρων ή η έλλειψη δοτών νεύρων.

Εντοπίζοντας αυτή την άγνωστη μέχρι σήμερα ικανότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ανακαλύψαμε έναν νέο δυνητικό συντελεστή στην ανακατασκευή νεύρων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας μπορούν επομένως να βοηθήσουν στη βελτίωση των υφιστάμενων θεραπευτικών μέτρων και στην ανάπτυξη νέων, λέει ο Βλαντ Τερεσένκο. Επόμενες μελέτες αναμένεται να εμβαθύνουν τις γνώσεις μας για αυτή τη νέα δυναμική του νευρομυϊκού συστήματος.

Ένα από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν είναι αν και πώς μπορούν να μετατοπιστούν χειρουργικά οι νευρικές ίνες του αυτόνομου συστήματος, προκειμένου να αποκατασταθεί η μυϊκή λειτουργία σε προσωρινή ή μόνιμη βάση.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...