PsychologyNow Team

«The Brain That Changes Itself»: η ταινία που θα σας αφήσει άφωνους για τις εκπληκτικές λειτουργίες του εγκεφάλου

«The Brain That Changes Itself»: η ταινία που θα σας αφήσει άφωνους για τις εκπληκτικές λειτουργίες του εγκεφάλου

PsychologyNow Team
The Brain That Changes Itself η ταινία που θα σας αφήσει άφωνους

Για 400 χρόνια, η κοινή αντίληψη ήταν ότι ο εγκέφαλος δούλευε σαν έναν υπολογιστή και οι λειτουργίες του βρίσκονταν σταθερά στη θέση τους, όπως σε κάθε μηχανή. Αλλά τι γίνεται αν ο εγκέφαλος μεταμορφώνεται και ωριμάζει ανά πάσα στιγμή με βάση τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του;


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο πολύπλοκος που συνεχίζει να φέρνει σε αμηχανία και να δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και τους πιο κορυφαίους ιατρικούς ερευνητές. Όμως μια πτυχή του πολύπλοκου σχεδιασμού του αρχίζει να γίνεται πιο ξεκάθαρη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις, ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς αλλαγής. Το ντοκιμαντέρ The Brain That Changes Itself διερευνά αυτά τα πρωτοποριακά ευρήματα.

Για 400 χρόνια, η κοινή αντίληψη ήταν ότι ο εγκέφαλος δούλευε σαν έναν υπολογιστή και οι λειτουργίες του βρίσκονταν σταθερά στη θέση τους, όπως σε κάθε μηχανή. Αλλά τι γίνεται αν ο εγκέφαλος μεταμορφώνεται και ωριμάζει ανά πάσα στιγμή με βάση τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του; Μια τέτοια αντίληψη, όπως ισχυρίζεται ο Δρ Ντρόυτζ, θα αλλάξει τις προοπτικές μας για τις εγκεφαλικές παθήσεις και δυσλειτουργίες και θα φέρει επανάσταση στην κατανόηση της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.

Η επανάσταση άρχισε με την ανακάλυψη της νευροπλαστικότητας, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δομικές αλλαγές των νευρώνων σε απόκριση από παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι διαδικασίες σκέψης και ο σωματικός τραυματισμός.

Το φαινόμενο της νευροπλαστικότητας παρέχει μία σαφή ένδειξη της απίστευτης ευελιξίας του εγκεφάλου και της εγγενούς ικανότητας του να ξεπεράσει και να προσαρμοστεί ακόμη και στις πιο σοβαρές προκλήσεις. Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα υγιή μέρη του εγκεφάλου μπορούν να επιλέγουν άλλα ελαττωματικά μέρη για να τα αντικαταστήσουν.

Ο Δρ. Ντρόυτζ δεν καταλήγει μόνος του σε αυτά τα συμπεράσματα. Προκύπτουν από τις ακούραστες προσπάθειες μερικών από τους πιο προοδευτικούς ιατρικούς επιστήμονες στον κόσμο.

Η ταινία The Brain That Changes Itself μας γνωρίζει ερευνητές και επιστήμονες από πολλά μέρη του κόσμου και μας εισάγει σε ένα πλήθος ασθενών που έχουν επωφεληθεί από το δυναμικό νέο κόσμο της έρευνας.

Τα ευρήματά τους προσφέρουν ελπίδα σε θύματα νευρολογικών παθήσεων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική παράλυση και χρόνια κατάθλιψη.

Οι επιδράσεις των ευρημάτων, δεν περιορίζονται στη θεραπεία της τραυματικής βλάβης. Αυτή η συναρπαστική σφαίρα της ιατρικής επιστήμης μπορεί να δείχνει το δρόμο σε μια πιο φωτισμένη ύπαρξη και να ξεκλειδώνει ένα δυναμικό στο ανθρώπινο είδος που ποτέ δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν.

Μόνο για αυτόν τον λόγο, αυτή η ταινία είναι μια συναρπαστική εξερεύνηση που αφορά όλους τους θεατές.

Δείτε την ταινία:


AnnMpardv

 

Πηγή: topdocumentaryfilms.com
Απόδοση: Άννα Μπαρδακά
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...