PsychologyNow Team

Cine-δρία: 55 STEPS: Mία αληθινή ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της φιλίας

Cine-δρία: 55 STEPS: Mία αληθινή ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της φιλίας

PsychologyNow Team

Η ταινία αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που δεν συζητούμε συχνά – μιλάει για τους ασθενείς στα ψυχιατρικά νοσοκομεία που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Δύο διαφορετικές γυναίκες καταφέρνουν να κερδίσουν τον μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, αναπτύσσοντας παράλληλα μία υπέροχη και ιδιαίτερη σχέση.


Η ιστορία σε αυτή την ταινία εξελίσσεται σε ένα διττό επίπεδο. Από τη μία εξιστορείται ο αγώνας της ψυχικά ασθενούς Eleanor Riese η οποία είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια σε ηλικία 25 ετών, και που στα τέλη του 1980, σε ηλικία πλέον 44 ετών διεκδικεί το δικαίωμα της να μην συνεχίσει να λαμβάνει τη θεραπεία που της χορηγείται στο νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, η οποία επιφέρει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία της, μηνύοντας το.

Από την άλλη, ξετυλίγεται παράλληλα το χρονικό μίας αναδυόμενης φιλίας μεταξύ της ασθενούς και της δικηγόρου που έχει προσλάβει για να την υπερασπιστεί στην παραπάνω υπόθεση, Colette Hughes.

Έχοντας διαγνωσθεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ήπια νοητική καθυστέρηση, η Eleanor θέλει απλώς το δικαίωμα της να συμμετάσχει σε μία συνομιλία με το γιατρό της όπου θα παρθούν αποφάσεις για την θεραπεία της σχετικά με τη δοσολογία και τον τύπο της αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει.

Στο τέλος της ημέρας πρόκειται για την ίδια και την υγεία της. Αν η δικηγόρος και ο συνεργάτης της συμφωνήσουν να πάρουν την υπόθεση η Eleanor θα αντιπροσωπεύει στο δικαστήριο 150.000 άλλους ασθενείς που βιώνουν την ίδια δυσκολία. Αυτή λοιπόν η φαινομενικά προσωπική υπόθεση στην ουσία αντικατοπτρίζει και αφορά ένα κοινωνικό δράμα.

Όσο η διεκδίκηση και οι αγώνες στα δικαστήρια λαμβάνουν χώρα με οπισθοδρομήσεις αλλά και με νίκες, μία δυνατή σχέση μεταξύ των δύο γυναικών αρχίζει να εξελίσσεται με εκκεντρικό τρόπο. Οι δύο χαρακτήρες βιώνουν έντονες συναισθηματικές ανταμοιβές μέσω της φιλίας αλλά και της δικαστικής οδού καθ’ όλη την διάρκεια του έργου.

Η Eleanor, είναι μία γυναίκα αποφασιστική και οξυδερκής, που διακρίνεται από συντηρητισμό και ιδιαίτερη εμφάνιση. Η Colette, είναι εργασιομανής και πριν γίνει δικηγόρος ήταν νοσοκόμα σε ψυχιατρική κλινική. Η εμπειρία της αυτή την κάνει να βιώνει με υψηλή ενσυναίσθηση όσα συμβαίνουν στην Eleanor, ενώ υπογραμμίζεται η διαφορετική στάση που ακολουθεί ως πρώην νοσοκόμα, σε σχέση με τους παλιούς της συναδέλφους απέναντι στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Δύο δύσκολες προσωπικότητες που ωστόσο θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν και να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη σχέση, μία σχέση αλληλοδιδακτική καθώς η μία θα διδάξει πράγματα στην άλλη και θα την βοηθήσει να δει διαφορετικά κάποιες καταστάσεις.

Βήμα- βήμα καταφέρνουν να ξεπεράσουν εμπόδια και να κατακτήσουν πολλά, στοχοθετημένα και μη επιτεύγματα. Με υπομονή και επιμονή, η ταινία δείχνει πως παρά τα διάφορα σκαμπανεβάσματα που μπορεί να προκύπτουν, οι στόχοι αξίζουν έστω την προσπάθεια.

Δείτε εδώ το trailer

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...