PsychologyNow Team

Ευαγγελία Αβραάμ #MyPsychologist: «Η ειλικρινής, έντιμη και αυθεντική στάση του θεραπευτή είναι το κλειδί για την αποτελεσματική ψυχοθεραπεία»

Ευαγγελία Αβραάμ #MyPsychologist: «Η ειλικρινής, έντιμη και αυθεντική στάση του θεραπευτή είναι το κλειδί για την αποτελεσματική ψυχοθεραπεία»

PsychologyNow Team

Η Ψυχολόγος Ευαγγελία Αβραάμ, μιλά στο PsychologyNow.gr για την ψυχοθεραπεία και τα κριτήρια της αποτελεσματικής ψυχοθεραπείας. 


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον τομέα της ψυχικής υγείας;

Η επιλογή και η απόφαση να ασχοληθώ με τον χώρο της ψυχικής υγείας δε θα μπορούσε να έρθει παρά μόνο μέσα από ένα συνδυασμό και σύμπλεγμα συναισθημάτων, σκέψεων και καταστάσεων.

Ορμώμενη, αρχικά, από το προσωπικό ενδιαφέρον για το χώρο της ψυχικής υγείας και τον άνθρωπο, καθώς και από τους προσωπικούς προβληματισμούς μου και τις αναζητήσεις για θέματα ζωή, όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, τα βιώματα και οι εμπειρίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα κλπ., οδηγήθηκα σε αυτό το ενδιαφέρον μονοπάτι.

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγισή σας και πώς μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο που θα έρθει στο γραφείο σας;

Στη δουλειά μου με τους ανθρώπους επιλέγω να είμαι ευέλικτη, αξιοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνικών, ανάλογα με το αίτημα που ο εκάστοτε θεραπευόμενος φέρει στη θεραπεία, τη φάση ζωής του, αλλά και τις άμεσες και έμμεσες δυσκολίες που εμφανίζει. Άλλωστε θεωρώ ότι οι τεχνικές που ο κάθε θεραπευτής επιλέγει να χρησιμοποιήσει έχουν νόημα και αξία όταν απευθύνονται εξατομικευμένα σε κάθε άτομο.

Για αυτό το λόγο, προτιμώ και επιλέγω να έχω το χρόνο να γνωρίσω το άτομο που απευθύνεται σε εμένα, να κατανοήσω το αίτημα που φέρει και το τι ακριβώς ζητάει από το θεραπευτικό πλαίσιο που εγώ προσφέρω, καθώς και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί όσο πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά είναι δυνατό προς όφελος του ατόμου.

Ποιες ήταν οι σπουδές και οι ειδικεύσεις που ακολουθήσατε;

Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έπειτα συνέχισα τις σπουδές μου στον κλάδο της ψυχολογίας και ειδικεύτηκα στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, καθώς και στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος, έχω εκπαιδευτεί στη Συνεργατική/Διαλογική προσέγγιση (Collaborative Therapy) και τη Θεραπεία Εστιασμένη στη Λύση (Solution Focused Therapy), οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια της Συστημικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης

Με ποιες προκλήσεις έρχονται αντιμέτωποι σήμερα οι ειδικοί ψυχικής υγείας;

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας αποτελούν και αυτοί μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και κατ’ επέκταση εισπράττουν και βιώνουν όλα αυτά που φέρει η εκάστοτε κοινωνική συνθήκη στις ζωές των ανθρώπων. Ότι συμβαίνει στη ζωή έξω από τα γραφεία μας δεν είναι σε καμία περίπτωση αποκομμένο από την ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Τα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο και το σύστημα αξιών, είναι παράμετροι, που επηρεάζουν τους θεραπευόμενους και τα φέρουν μαζί τους στο θεραπευτικό πλαίσιο, ακόμη και όταν φαίνεται να μην έχουν άμεση σχέση με το αρχικό αίτημα ή/και τα υπόλοιπα θέματα που αναδύονται εντός της θεραπευτικής σχέσης.

Μέσα από τη δουλειά και την εμπειρία σας, έχετε παρατηρήσει ποιες είναι οι συνηθέστερες δυσκολίες που ωθούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση βοήθειας;

Από την εμπειρία μου, τα αιτήματα που φέρνουν τους ανθρώπους σε θεραπεία,  αφορούν κυρίως, θέματα διαχείρισης άγχους, θέματα σχέσεων, θέματα που έχουν σχέση με απώλειες, παλιά και νέα τραύματα όπως και πολλά άλλα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έρχονται με αιτήματα όπως η ενδοσκόπηση, η αυτογνωσία και η αυτό-βελτίωση.

Ποια στοιχεία θεωρείτε σημαντικά στην προσέγγιση των ανθρώπων που έρχονται στο γραφείο σας;

Πέρα της πολυσυζητημένης ενσυναίσθησης, η αυθεντικότητα του θεραπευτή, είναι στοιχείο πολύ σημαντικό για την εγκαθίδρυση της θεραπευτικής σχέσης και την πορεία και εξέλιξη της θεραπευτικής διαδικασίας. Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι είναι η ειλικρινής, έντιμη και αυθεντική στάση του θεραπευτή, απέναντι στο θεραπευόμενο. Όλα αυτά, είναι στοιχεία που οικοδομούν μια ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση και φυσικά θεραπεία.

Δεδομένων των μύθων που κυκλοφορούν, αλλά και των ταμπού που ακόμα υπάρχουν γύρω από το επάγγελμα του ψυχολόγου, πώς θα εξηγούσατε εσείς το δώρο της ψυχοθεραπείας;

Η Ψυχοθεραπεία είναι “δώρο” μόνο γι’ αυτούς που την επιζητούν και τη θέλουν. Σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει κανείς να μπαίνει μόνο με τη θέληση του και εφόσον πιστεύει πως μπορεί να τον βοηθήσει, καθώς είναι μια αρκετά χρονοβόρα πορεία, στην οποία το εκάστοτε άτομο χρειάζεται να επενδύσει πέρα από τον χρόνο του και βασικά κομμάτια του εαυτού του στη σχέση με τον θεραπευτή του.

Όλοι οι άνθρωποι, όπως είναι φυσικό, δεν είναι διατεθειμένοι, ούτε αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, μπορεί να ακούμε συχνά από άτομα που φτάνουν στο γραφείο μας ότι  ήθελαν και σκέφτονταν καιρό να ξεκινήσουν αλλά δεν το έκαναν. Η απόφαση μέχρι την πράξη μπορεί να έχει τεράστια απόσταση.

Ωστόσο, τα οφέλη μπορείς να τα αντιληφθείς, μόνον εφόσον ξεκινήσεις και δώσεις χρόνο τόσο στη διαδικασία όσο κυρίως και στον εαυτό σου, για να αλλάξει η οπτική και πιθανά και η πορεία της ζωής σου.

Τον τελευταίο χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 η χρήση του διαδικτύου εισχώρησε για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων και στη δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας. Εσείς προσωπικά το χρησιμοποιείται το διαδίκτυο στη δουλειά σας; Πώς είναι να εργάζεται κανείς ψυχοθεραπευτικά μέσω διαδικτύου;

Οι on-line συνεδρίες γινόταν σίγουρα και πριν της πανδημίας. Η πανδημία όμως, ήταν αυτή που τις ανέδειξε και τις γνωστοποίησε στον πολύ κόσμο. Οι διαδικτυακές συνεδρίες βοηθάνε πολύ ανθρώπους που είναι μακριά, όμως και ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο, διάθεση, ή/και δυνατότητα να μετακινηθούν από το χώρο τους.

Η δουλειά που γίνεται είναι ακριβώς η ίδια, το ίδιο αποτελεσματική και το ίδιο διαδραστική με τις δια ζώσεις συνεδρίες. Υπάρχουν άνθρωποι μετά την καραντίνα, που συνεχίζουν τις συνεδρίες τους διαδικτυακά και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί όπως πριν για αυτούς.

Πώς μπορεί να σας βρει κανείς και να κλείσει ραντεβού μαζί σας;

Στη σελίδα μου στο διαδίκτυο: (Αβραάμ Ευαγγελία - ψυχολόγος (google.com)) καθώς και στη σελίδα μου στο Facebook

υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας.

Αβραάμ Ευαγγελία: avraameva@gmail.com, τηλέφωνο: 6972532116

 

Δείτε περισσότερα για την Ευαγγελία Αβραάμ στον #MyPsychologist, τον Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...